Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kerst: verwachtingen versus de realiteit

Kerst: verwachtingen versus de realiteit

Door Naomi

'It's the most wonderful time of the year’, of niet? Velen tellen al sinds de zomer af tot de kerstboom eindelijk weer versierd kan worden. Wanneer Sinterklaas het land uit is, kan het hele huis worden omgetoverd in kerstsferen en worden kersthits non-stop afgespeeld.

Ook ontstaan er torenhoge verwachtingen over hoe leuk de feestdagen dit jaar zullen zijn. Verwachtingen die eigenlijk bijna nooit uitkomen. Balen.

Kerstdiner

Neem het kerstdiner. Op Instagram zie je de mooiste gangen voorbij komen, terwijl in werkelijkheid de helft van Nederland aan het gourmetten is. Klinkt best oké, maar na een half uur wachten op acht aardappeltjes, ben je er al weer klaar mee. Als daarna ook nog je gebakken eitje aanbrandt en het hele huis blauw staat, vraag je je af of je niet gewoon gelijk door kunt gaan naar het dessert.

Eén keer gourmetten per jaar zou je misschien nog nét kunnen aankunnen. Er is alleen altijd zoveel eten over, waardoor je de rest van de week ook nog aan het gourmetten bent.

Familiegesprekken

Alsof het gourmetten nog niet erg genoeg was, word je ook nog verplicht om de hele avond lang gesprekken te voeren met familieleden die je niet goed kent. Als je opa dan ook nog vraagt wanneer je eindelijk een vriendje mee naar huis neemt, wil je het liefst gillend wegrennen. Helaas moet je het uitzitten en nog tien vragen beantwoorden over je schoolcijfers en bijbaantjes. Geforceerde gezelligheid waar je helemaal niet op zit te wachten.

Sneeuw

Goed, het kerstdiner en de gesprekken vallen dus wat tegen, maar gelukkig hebben we nog de sneeuw die alles weer wat beter maakt. Not. Wanneer je tijdens het kerstdiner naar buiten kijkt en je alleen het asfalt ziet, spat de droom van een witte kerst uiteen. Het enige wat de weergoden je gunnen, is wat natte sneeuw waar je precies niks aan hebt. Lekker dan.

Donkere dagen na kerst

Je kerstverwachtingen worden helaas nooit waargemaakt. Gelukkig zitten de ongemakkelijke familiegesprekken er weer op, zijn de gourmethapjes achter de kiezen en is de natte sneeuw getrotseerd. Ondertussen laat de kerstboom zijn naalden vallen en ziet hij er eigenlijk net zo troosteloos uit als hoe jouw Kerstmis was. Weer een kerst voorbij waar alles toch een beetje tegenviel.

Natuurlijk zijn er ook best leuke dingen: de lampjes buiten, de voorpret en de kerstdesserts zorgen ervoor dat je kerst toch niet alleen maar kommer en kwel is. Valt het misschien toch wel mee.

Dit blog werd eerder op 24 december 2021 gepubliceerd.

Gepubliceerd op 22 december 2023
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Eva

Eva

Ja, de feestdagen kunnen soms behoorlijk hectisch zijn, hè? Het is begrijpelijk dat de verwachtingen hoog zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het uiteindelijk draait om samenzijn en genieten van elkaars gezelschap. Het kerstdiner kan soms wat chaotisch verlopen, maar het gaat om de gezelligheid en het delen van een maaltijd met dierbaren. En wat betreft die familiegesprekken, soms kunnen ze ongemakkelijk zijn, maar wie weet ontdek je wel interessante dingen over je familieleden. Probeer er het beste van te maken en onthoud dat het oké is om af en toe een momentje voor jezelf te nemen tijdens de feestdagen.

4 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.