Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Jordi (18) maakte een pizza-automaat

Jordi (18) maakte een pizza-automaat

Door 7Days

Met één druk op de knop een pizza bestellen en vier minuten later je tanden er al in zetten: sinds deze week kan het in een supermarkt in Groningen. Daar heeft Jordi Hillenga (18) persoonlijk voor gezorgd. Hij heeft de eerste pizza-automaat van Nederland ontwikkeld. 

"Als je op een knopje drukt, kom je in het keuzemenu", legt Jordi uit. "En dan kun je kiezen uit vier soorten pizza: Margherita, Hawaï, salami of een vegetarische met pesto. De Margherita is vijf euro, de rest zes. Dan vraagt de automaat of je hem warm of koud wilt. Uiteindelijk druk je op afrekenen en moet je je pasje voor het afrekensysteem houden. Betalen doe je met een contactloze betaalkaart." 

Bijvullen

Sinds vrijdag staat Jordi’s automaat bij een Jumbo-filiaal in Groningen en sindsdien is hij er elke dag te vinden. "Ik ben toch een beetje trots", zegt hij. "Ik heb het maar mooi geflikt." Maar hij is er niet alleen om te glunderen, de automaat moet ook bijgevuld worden. En dat gebeurt
nu wel twee keer per dag. "Vooral de pizza’s salami en Margherita gaan snel. De Hawaï en de vegetarische met pesto ook, maar die eerste twee zijn favoriet." De pizza’s worden gemaakt door een pizzeria in Veendam. Als ze klaar zijn, worden ze snel gekoeld. Jordi haalt ze zelf op en brengt ze naar de automaat. Daarin zitten ook een koelsysteem en twee ovens. In vier minuten worden de pizza’s verwarmd, voor wie dat wil. 

Paraplu-automaat

Hoe hij op het idee kwam? Om te beginnen had de jonge ondernemer geconcludeerd dat Nederland een land is van automatieken. En van regen. "Ik was eigenlijk bezig met een paraplu-automaat", vertelt hij. "Tijdens een open dag voor een nieuwe opleiding had ik daarover verteld aan studenten. Toen ik later met de gemeente over mijn idee wilde praten, bleek dat zij de automaat al hadden ontwikkeld. Ze hadden mijn idee overgenomen. Toen heb ik maar een andere automaat bedacht. 

Op een nacht zag hij studenten in Groningen een pizza eten en bedacht hij dat een pizza-automaat best handig zou zijn. Tien maanden lang was Jordi intensief bezig met zijn project. Hij schreef een ondernemingsplan, zocht investeerders en een fabrikant. Omdat hij maar in vier vakken examen doet, is het net te combineren met zijn havo. Helemaal nieuw was het idee trouwens niet want in Frankrijk bestaan al langer pizza-automaten. "Dat wist ik toen nog niet", vertelt Jordi. "Maar ik heb grote aanpassingen gedaan. Op de mijne zit een beeldscherm en kun je contactloos betalen. En hij is goed verlicht zodat je hem ook ’s nachts kunt gebruiken." 

Zijn pizza’s blijven lekker doordat ze met verse ingrediënten zijn bereid, zegt hij. "En ze blijven vers doordat de automaat elke dag wordt geleegd en opnieuw gevuld."

Verhuizen naar de universiteit

De automaat staat nu bij de Jumbo. "Als het goed blijft gaan, blijft hij daar misschien staan", vertelt hij. "Anders verhuist hij naar de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij oorspronkelijk voor was bedoeld." Omdat dat werd uitgesteld, week hij tijdelijk uit naar de supermarkt. "Uiteindelijk is een supermarkt niet zo geschikt voor een pizza-automaat", vindt Jordi. "Het past niet zo in het concept." Als het aan hem ligt, zullen er nog veel automaten volgen. "Ik ben van plan om er veel meer te maken. Bij stations bijvoorbeeld en in de binnenstad." Ook zullen zijn automaten nog beter en sneller worden. "Uit deze komen twee pizza’s in vier minuten, in de toekomst moeten dat er vier in vier minuten worden." 

Vindt hij het jammer dat zijn paraplu-automaat er nooit is gekomen? "Helemaal niet", zegt de ondernemer. "Dit is veel winstgevender." 

Gepubliceerd op 27 november 2015
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.