Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Jonglerend de wereld rond

Jonglerend de wereld rond

Door Joca

Op schoolreis naar Rome jongleerde hij met bierflesjes op de Spaanse Trappen en in de weekenden reist Rik Sietzema (17) het land door om op te treden.

Hij is Nederlands kampioen freestyle jongleren met drie voorwerpen, en tussendoor doet hij ook nog 6 vwo. Een druk leven, maar Rik zet alles op alles voor zijn droom: de wereld rondreizen met zijn eigen jongleershow.

Als ik hem vraag hoe het begonnen is, moet Rik even lachen. "Het is een lang verhaal. Toen ik 11 was, kreeg mijn broer een setje jongleerballen cadeau. Hij begon wat te oefenen en ik wilde het ook wel proberen."

Oefenen met YouTube

Binnen een half uur had Rik door hoe het moest en was-'ie beter dan zijn broertje.

"Daarna ben ik op YouTube veel filmpjes gaan kijken. Ik ben doorgegaan met het leren van trucs en ook gaan jongleren met méér dan drie voorwerpen. In die tijd ben ik ook naar het NK Jongleren geweest om te kijken. Bij het zien van de jongleurs daar dacht ik: dat wil ik over een paar jaar ook kunnen."

Klinkt als een mooie droom, maar ik vraag me af hoe je dan binnenkomt in zo'n jongleerwereldje. "Door vaak naar jongleerwedstrijden en festivals te gaan," antwoordt Rik. "Daar leer je veel mensen kennen, zie je profs en maak je vrienden. Als je goed kunt jongleren, dan ben je welkom. Op die manier doe je contacten op en word je ook gevraagd voor optredens."

Optredens

Wat begon als grappige hobby, is sinds april eigenlijk een serieuze bijbaan geworden. Sinds die tijd is Rik echt druk met optreden. "Maar daarvoor was ik al aan het oefenen met het combineren van goede jongleertechnieken en het neerzetten van een show."

Rik krijgt trouwens advies van Niels Duinker, een echte jongleerpro die de hele wereld over reist. "En daarnaast heb ik nu een goede website en een Facebookpagina, waardoor mensen mij makkelijker kunnen benaderen."

Op en neer naar Berlijn

Wat gaat Rik doen als-'ie zijn vwo-diploma heeft? "Ik ga wel een opleiding volgen, om iets achter de hand te hebben. Het liefst zou ik naar Berlijn gaan en iets met marketing en show gaan studeren. Dan kan ik die kennis namelijk gebruiken om mijn eigen show goed te verkopen!" vertelt Rik enthousiast.

"Daarna zou ik de wereld rond willen reizen om op te treden op cruiseschepen en bedrijfsfeesten met mijn eigen show: een combinatie van jongleren en humor in de stijl van een Las Vegas-show."

Even terug naar het nu: ondertussen raakt z'n agenda voor de komende maanden al behoorlijk vol. "Ik ben net voor het eerst op en neer gevlogen naar Berlijn om daar op te treden. De komende tijd ga ik naar een aantal plaatsen in Nederland. Ik spreek nu echter ook met iemand voor een optreden in Praag met kerst. Echt geweldig!" 

Alweer alles laten vallen. Nog een keertje dan maar?Zelf heb ik nooit goed kunnen jongleren en ik vraag Rik naar zijn geheim. Hoe kan ík het leren? "De basis is eigenlijk heel simpel, alleen starten veel mensen met de verkeerde techniek. Ze geven de bal onderaan door, maar als je met drie ballen wilt jongleren moet je ze gekruist in de lucht gooien."

Hij laat het me zien en na een tijdje lukt het mij zowaar ook om te jongleren. Niet goed genoeg voor Las Vegas of Berlijn, maar wel voor thuis.

Gepubliceerd op 22 september 2012
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Kim

Kim

Kan hij ook diabolo├źn?

9 jaar geleden

Joca

Joca

Ja, ook met de diabolo is hij een pro!

9 jaar geleden

T.

T.

Toch raar om een vriend van je op de voorpagina te zien staan.

9 jaar geleden

Bram

Bram

Omfg ik houd van diabolo├źn

9 jaar geleden

Kim

Kim

@Bram volgende vergadering een wedstrijdje?

9 jaar geleden