Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Jongens in rokken: hell yeah!

Jongens in rokken: hell yeah!

Door Daniëlle

Vorige week gingen op 27 Franse scholen jongens in een rokje naar school. Dit om te strijden tegen seksisme en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Maar de actie riep ook weerstand op. Zo werd er bij één school geprotesteerd.

Eigenlijk is het gek: ik heb zeven broeken in mijn kast liggen. Rokjes draag ik zo goed als nooit. Niets vreemds, er zijn genoeg meisjes die bijna alleen maar broeken dragen, ook al werd dat ooit gezien als een jongenskledingstuk. Maar een jongen in een rok? Dat kan echt niet!

De reden dat de mannenrok een no-go is, is puur sociaal bepaald. Broeken zijn mannelijk en dus goed, rokken vrouwelijk en daarmee ondergeschikt.

Hoe vaak hoor je niet dat mannen en vrouwen inmiddels gelijk zijn? De taken in huis worden verdeeld, vrouwen mogen stemmen, studeren, werken (dat ze gemiddeld 18,5% minder verdienen dan mannen vergeten we even). We leven in de waan dat de emancipatie, in ieder geval in de westerse wereld, voltooid is. Mannen en vrouwen kunnen in principe hetzelfde doen. Maar een rok aantrekken als man? Dat gaat kennelijk nog te ver.

Geschiedenis

Maillots, hoge hakken, rokken: de gemiddelde twintigste- en eenentwintigste-eeuwse man wil er niet dood in gevonden worden. Het halve geschiedenisboek lacht hem erom uit. Zo vonden de Romeinen het juist barbaars om een broek te dragen. En de wacht van de Griekse president? Hun naam betekent letterlijk de ‘goed gekleden’ en ze gaan stuk voor stuk over straat in een rok.

Een nog veel leuker voorbeeld zijn hoge hakken. Tegenwoordig zie je er bijna geen jongen op lopen, terwijl deze schoenen oorspronkelijk juist door mannen gedragen werden. Waarom? Precies de reden waarom vrouwen ze nu dragen: je benen komen er zo mooi door uit.

Lieve mensen, we leven in de eenentwintigste eeuw. Ieder mens met gezond verstand heeft inmiddels door dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Dus kunnen we alsjeblieft stoppen met die zinloze discussie over de mannenrok? Rokjesdag 2014 hebben we gemist, maar volgend jaar is er weer een kans. Rokjesdag 2015: rokjes voor iedereen!

Gepubliceerd op 21 mei 2014
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Lotte

Lotte

Goed stuk!

7 jaar geleden

E.

E.

ik vind het eerlijk gezegd heerlijk om in rokken te loopen ik voel me dan lekker vrij mijn vriendje mees (waar ik teeven ook vekiring mee wil xoxo) vind het heerlijk als ik er in loop hij word er een beetje opgewonde van HIHI groetjes erika

7 jaar geleden

M.

M.

waarom heb je verteld over onze relatie. FLIKKER het is uit

8=D

7 jaar geleden

M.

M.

ik vind het ook zo stom, blijkbaar als je als meisje een broek draagt is het een soort promotie voor je, maar als een jongen een rok draagt is dat meisjesachtig en dus slecht. waarmee je dus eigenlijk idd zegt dat jongens beter zijn dan meisjes. lekker dan.

7 jaar geleden

M.

M.

als ik een jongen was had ik meegedaan. helaas is het geen hoogte punt als ik met een rok naar school kom. wel als ik met hakken op school kom. die draag ik nooit, ze zijn zo vreselijk XD.

7 jaar geleden

G.

G.

Ik man draag graag lange(maxi) rokken, zoals crash en plisserokken, deze zitten heerlijk en geven een luchtig en fijn gevoel, zeker als er nog een zijden onderrok onder wordt gedragen.

6 jaar geleden

D.

D.

Ik vraag als man graag een jeans tikje heeft me een heerlijk ontspannen gevoel en is ook lekker fris met de huidige temperaturen. Alleen mijn partner (vrouw) kan er niet mee leven. Ik vind het echt zalig

5 jaar geleden