Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Jasper (13) bestelde illegaal vuurwerk en werd gepakt

Jasper (13) bestelde illegaal vuurwerk en werd gepakt

30 euro betaalde de toen 12-jarige Jasper uit Noord Holland vorig jaar aan een jongen die op een forum handelde in illegaal vuurwerk.  Vier pakjes nitraten zou hij krijgen voor dat bedrag. Binnen een week zou hij het pakketje op de deurmat vinden. Maar zijn pakket wordt onderschept, een verhoor door de Politie volgt.

JasperJasper hoopte zijn pakketje precies op tijd te krijgen om flink mee te knallen tijdens oud en nieuw. "Ik was nieuwsgierig geworden naar zwaarder (en dus illegaal) vuurwerk, door de jongens waar ik online mee gamede." Hij was altijd een vuurwerkliefhebber, maar nitraten had hij nog niet eerder afgestoken. 

"Ik wist wel dat het niet mocht, maar was toch benieuwd. Ik dacht dat er niks zou kunnen gebeuren," vertelt Jasper een jaar later.  "Mijn gamevrienden bestelden regelmatig nitraten en die werden netjes afgeleverd." Dat ging altijd goed en omdat Jasper graag ook eens een zo'n keiharde nitraat wil afsteken, besluit hij de gok te wagen. Hij plaatst een bestelling online.

Opgelicht?

Jasper maakte van zijn eigen rekening dertig euro over aan de jongen van het gameforum. En toen bleef het stil, erg stil. Drie weken lang hoort Jasper niks en hij dacht flink te zijn opgelicht. Hij baalde stevig.

Het wordt nog erger als Jasper op een dag geen pakketbezorger aan de deur vindt, maar een postbode met een brief van de politie. Als hij de brief opent weet hij eigenlijk al waar het over gaat: het online bestelde illegale vuurwerk. Het pakket is onderschept. De verpakking was opengescheurd en een oplettende medewerker in een postsorteerbedrijf zag dat het vuurwerk was. Hij lichtte de politie in.

Verhoor

Jasper baalt ontzettend. De politie wil hem verhoren en hij moet zich melden op het politiebureau. Zijn moeder gaat mee. "Mijn ouders waren natuurlijk niet zo blij. Ze wisten niet dat ik nitraten besteld had. Ze vonden dat heel stom van mij en ze waren boos." Op het bureau moet Jasper vingerafdrukken laten maken en er wordt een foto van hem gemaakt. Twee agenten verhoren hem. Hij heeft spijt en beseft achteraf dat zijn actie niet handig was en zelfs strafbaar is.

Door zijn oprechte spijtbetuiging volgt er geen veroordeling, maar Jasper heeft zijn lesje wel geleerd.  "Ik ben nog steeds gek op vuurwerk, ook dit jaar knal ik met vrienden weer flink wat de lucht in. Maar alleen legaal vuurwerk", haast hij zich te zeggen. En zijn vrienden? "Mijn vrienden ook. Ik heb alleen mijn beste vrienden verteld wat er vorig jaar gebeurd is. Ze vonden het niet zo slim van me."

Jasper raadt anderen dan ook sterk af om illegaal vuurwerk te bestellen of kopen. "De knallen zijn goed, maar als je pakket onderschept wordt heb je echt een probleem. Dat is het niet waard."

Vuurwerkwetten

Hou jij ook van vuurwerk? Check dan van te voren wat wel en niet mag. Kijk voor alle informatie over vuurwerk op vraaghetdepolitie.nl of stel je vraag in de chat op woensdag 28 december tussen 19:00 - 21:00 uur.

Gepubliceerd op 26 december 2016

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.