Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

'Ja, ik doe VMBO ja'

'Ja, ik doe VMBO ja'

Dit is niet hoe mijn klasgenoten eruit zien. Dit is hoe sommige mensen denken dat mijn klasgenoten eruit zien.Het schijnt een hele erge stap te zijn in je leven als je op feestjes vertelt dat je van een vmbo-t opleiding geniet. “Vmbo-t. Ja, dat is de mavo.”

“Oh, daar heb ik wel iets over gehoord op TV – is dat niet met die vechtpartijen en die scholen met 99% aan niet-Westerste allochtonen?” krijg ik steeds te horen.  Of het gaat over het slechte onderwijs.

Zelfs mijn eigen opa en oma moest ik nodig bijschaven over het beeld wat ze hadden van het vmbo-t en toen ik drie jaar geleden m'n eerste dag beleefde op mijn school, verwachtte ik zélf ook zoiets. De school waar ik naar toe ging stond in de wandelgangen bekend als de Marokkanen-school. Niet echt iets om je op te verheugen, natuurlijk.

Eigenlijk zou ik perfecte propaganda maken als ik zou beweren dat er geen vechtpartijen zijn, dat er in iedere klas een perfecte balans is tussen allochtonen en autochtonen, en dat het onderwijs altijd van hoogstaande kwaliteit is. Dat is natuurlijk niet zo, dat is nergens zo.

Maar: leer je omgeving kennen en je zult zien dat je beeld erop verandert. Zo vond ik de eerste week de norse grote Noord-Afrikaanse jongens uit de B/Kader-klassen een beetje angstaanjagend, en zodra ze hun mond opentrokken moesten ze elke zin aansterken met een woord uit de lijst: kanker, tyfus, kut, shit, klote, tering of een verwijzing naar het oudste beroep van de wereld, hoer.

Maar zoals elk verhaal of artikel beaamt komt hier de omslag in het verhaal: na een tijdje begon mijn angst plaats te maken voor verbazing. Een hele vrolijke tweedeklasser met niet-Westerste afkomst legde me op een gegeven moment precies uit waar ik moest zijn: “Ey swa, als je het niet kan vinden enzo, jeweet, je moet dan maar effe hier komen, dan loop ik wel even mee en zo.”

En wat over die lessen dan? Als je eens een rondje loopt over de gangen in het havo/vwo gebouw en daarna eens nog een rondje maakt door het vmbo gebouw, zul je inderdaad een klein verschil zien. De leerlingen in het havo/vwo gebouw gaan doodstil aan het werk, in het vmbo gebouw is het een gezellig zooitje. Mijn biologiedocente kiest bewust voor de drukte van het vmbo, de havo'ers vindt ze saai.

Mensen die het vmbo en zijn leerlingen niet kennen en daar ook niet voor openstaan zullen er ook niet snel de leuke kanten van zien en zullen blijven zeuren, denk ik. Mijn mening is echter in de twee jaar waarin ik in het vmbo gebouw rondliep drastisch veranderd: hoe ik eerst vooroordelen had over de nogal cultureel gemixte klassenindeling, bleek later dat een klas juist heel veelzijdig en gezellig is met een flinke mengelmoes.

Wat is nou leuker dan tijdens Nederlands les te krijgen van je Antiliaanse klasgenootje in het “Hoe spreek ik met een Antilliaans accent”?

Gepubliceerd op 21 oktober 2010
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

*.

*.

ik heb niets tegen op het niveau, maar ze zijn idd vreselijk druk en hebben andere humor.

11 jaar geleden

R.

R.

Heb niks tegen vmbo, maar havo/vwo doodstil aan het werk? Echt niet. Ik doe nu drie jaar vwo en zo'n dood zootje zonder humor zijn we niet hoor ;)

11 jaar geleden

S.

S.

Ik sprak eens een docent en die beschreef het verschil tussen vmbo, havo en vwo alsvolgt:

vmbo'ers: dat zijn de bouwers, de mensen die werk doen waarvan je direct resultaat ziet en daar oog voor hebben.
havo'ers: die runnen de boel, organiseren, houden overzicht.
vwo'ers: denken abstracter, maken of runnen niks, maar bedenken dingen, waar anderen dan weer mee aan de slag kunnen.

Die drie 'soorten personen' hebben elkaar nodig in de samenleving. Als je als vwo'er iets bedenkt, maar niemand doet er iets mee, heb je er niks van. Als je als vmbo'er ergens mee bezig bent, maar d'r is niemand die het overzicht houdt, dan wordt het een chaos.

Vwo is niet beter dan havo of vmbo. Het is een andere manier van werken of in het leven staan.

11 jaar geleden

G.

G.

helemaal met je eens,
er wordt altijd op vmbo'ers neergekeken, bij mij in de familie vind ook iedereen het belachelijk dat ik naar het vmbo ga en mn 3 weken oudere nicht naar t vwo en mn 1 jaar jongere neefje gymnasium.
ik vertel ze dan altijd volgens de waarheid dat de wereld ten onder gaat als er alleen nog maar mensen van gymnasium waren, die voelen zich te goed om huizen te bouwen, gaan liever in een net pakje op kantoor zitten, dus mensen beetje meer respect voor vmbo'ers want eigenlijk zijn wij de redders van nederland...


eerst was er een gymnasiast in het dorp die brand had gesticht, het heel dorp sprak er schande van want iemand van gymnasium zou toch beter moeten weten en dat was toch echt vmbo gedrag,

gymnasium mensen dat zijn sukkels!!

11 jaar geleden

V.

V.

mooi geschreven rutger!

11 jaar geleden

G.

G.

idd, altijd maar zeggen dat vmbo'ers waardeloos zijn enzo.
zonder vmbo'ers bestond nederland niet mensen!!
die mensen van gymnasium zijn te lui om de handen uit de mouwen te steken!!!
die commanderen iedereen.
Maar die mensen van vmbo daar moet je respect voor hebbe, die doen dingen waar nederland echt wat aan heeft, want straten maken ho maar daar voelen die van gymnasium zich echt te goed voor!!
net als huizen bouwen enzo btw, je kunt wel een huis tekenen maar als je het niet bouwt heb je niks aan de tekening dus mensen denk ff na voordat je weer wat zegt en besef wat vmbo'ers voor nederland betekenen!!!
btw, laatst was er in het dorp een van gymnasium die brand had gesticht, iederen sprak dr schande van, want dat was vmbo gedrag en bla bla bla, toen heb ik s ff verteld wat vmbo betekend, je iq bepaalt je gedrag niet!!!

11 jaar geleden

S.

S.

heb respect voor jou als persoon, maar je verhaal heeft geen poot om op te staan... met sugesties en vooroordelen kom je nergens, en dat zal een vmbo'er eerder hebben als een vwo'er omdat vmbo'ers meer ''recht voor je raap'' zijn. het is maar goed dat we niet allemaal hetzelfde zijn, dan is het ook maar een saaie boel :P

11 jaar geleden

E.

E.

Alsjeblieft zeg, ik zit zelf op het gymnasium maar ik ga ook een praktijkopleiding doen. Scheer ons niet over één kam.

11 jaar geleden

C.

C.

vmbo'ers zijn niet waardeloos dat ben ik met je eens maar volgens mij is dat alleen de mening van oudere mensen en niet meer van jongeren tegenwoordig, maar vanwaar het vooroordeel dat gymnasium te lui is om de handen uit de mouwen te steken? dit artikel gaat eigenlijk over vooroordelen en ga je zulke reacties erbij zetten? Hoe bekrompen ben jij ? ik zat ook op gymnasium maar ik werk ook gewoon bij een boer en zit ook werk te doen die vmbo'ers soms niet eens zouden doen! lekker bezig hoor jij

11 jaar geleden

B.

B.

Sinds dit jaar de overstap gemaakt naar havo na een 3 jarige periode vmbo-tl. Ik heb er geen spijt van; misschien wel de leukste schooltijd beleeft!

11 jaar geleden

F.

F.

Ik heb 4 jaar VMBO gedaan en 3 jaar HAVO, conclusie:

VMBO is toch wel een beetje te gemakkelijk, maar het is zoals je vaak hoort wel veel gezelliger.
Wel zag ik dat er in het HAVO bijna nooit aso's zaten maar in het VMBO echt veel meer.

11 jaar geleden

V.

V.

Ik heb 2 jaar op een havo-vwo school gezeten. Waar ik overigens alles behalve stil aan het werk was. Nu zit ik dit jaar in het derde jaar van het vmbo, en merkte inderdaad veel van de vooroordelen. Mede door deze vooroordelen zag ik er in eerste stantie tegen op. Maar nu na een aantal weken vind ik het er vooral nog heel erg gezellig!
xxveer.

11 jaar geleden

I.

I.

@graffiti.girl.with.a.life.and.brain:
Ik ben een gymnasiast en nu zeg jij dat ik geen respect heb voor vmbo-ers, hoe weet je dat?
Ik heb heus wel respect voor vmbo-ers, maar heb jij dat dan ook voor ons?

En dat wij lui zijn, is dat wel zo? Wij doen net zo veel als jullie, als jullie ziek zijn zijn wij de dokters die jullie beter moeten maken, als jullie ruzie hebben met bijv. de buren, zijn wij de advocaten, om jullie bij te staan...

Dus zonder gymnasiasten zou Nederland ook niet bestaan.. We hebben iedereen nodig in een land!

11 jaar geleden

H.

H.

pfff wta een verhaal,,, kom op je hebt genoeg vmbo'ers die advocaat en dokter worden...en waarom die slechte beeld van vmbo?60% doet vmbo!!! dus hou op!en ik heb zelf vmbo gedaan en weet egt niet wat er zooo slecht aan is?Nu doe ik hbo en de helft van mijn klas is via de weg vmbo- mbo op het hbo terecht gekomen. Als je wat wil in het leven, kan je het bereiken, maakt niet uit welke weg je eerst moet oversteken.....VMBO is the same as VWO! Weet wat het verschil is? VWO mensen zijn diegene die van leren houden en die al vroeg weten wat ze willen worden....terwijl vmbo mensen op de basisschool just niks doen , waardoor ze op het vmbo terecht komen. En wat maakt het nou uit wat je doet, iedereen is slim in iets anders

11 jaar geleden

S.

S.@hanan: DIE slechte beeld?
Ga eerst maar eens oefenen! http://www.cambiumned.nl/hpaanwvnw.htm

11 jaar geleden

S.

S.

Stop allemaal met elkaar belagelijk maken, kom op. Er is niks mis met VMBO net zoals dat er niks mis is met HAVO en VWO. Mensen op het VMBO zijn niet dom, ze zijn misschien ergens anders slim in dan de mensen op het VWO. Netzoals dat sommige mensen op het VWO misschien wel niks kunnen met de bouw, terwijl ze toch echt wiskunde op hoog niveau hebben gevolgd en het toch eigenlijk makkelijk allemal zouden moeten berekenen. Het heeft puur te maken met waar jij goed in bent. Mensen op het VMBO, HAVO en VWO hebben we allemaal nodig om Nederland te houden zoals het nu is. Slim zijn heeft niks te maken met wat je doet, slim zijn heeft te maken met wat je zou kunnen doen. En dat kan op allerlei verschillende manieren. Heb respect voor elkaar, want je hebt elkaar allemaal nodig. Wie is er nou slimmer? Een VMBO-er die het huis bouwt, en veel moet rekenen om de deur in de deurpost te laten passen, die moet rekenen of het raam wel past met die grootte, hoeveel hout ze nodig hebben voor het hek, hoeveel vierkante meter vloerbedekking ze nodig hebben voor die ene kamer, of de VWO-er die het huis heeft getekend, die heeft berekend hoeveel vierkante meter er mag staan, hoeveel kubeke meter het huis is, hoeveel geld het zal opleven enzo. Allebei moeten ze rekenen, alleen allebei op een andere manier, je kan niet zeggen dat de ene slimmer is dan de ander, je kan alleen zeggen dat de een anders leert en het anders in praktijk zet dan de ander. Er is niks mis met VMBO met HAVO of met VWO.


Wat ik zelf doe, maakt niks uit, het gaat erom hoe tegen de mensen aankijk, en ik kijk naar ze als mijn medemens, nie als mensen die lager in de samenleving staan als ik en ook niet als mensen die hoger staan, gewoon als mensen als ik.

11 jaar geleden

B.

B.

ik ben een VWO'er en bijna al mijn vrienden zijn VMBO'ers. ik merk wel dat ze anders denken dan ik. t lijkt me er wel gezellig maar ze zijn lui, er zitten er ook zat op vmbo die geen zin hebben om te leren, dat is kun probleem. die zullen ook niks bereiken.
en voor de mensen die geen respect hebben voor vwo/gymnasium: ZONDER DIE MENSEN GAAT DE WERELD TEN ONDER, er moeten mensen zijn die nadenken over de ecomonie en politiek over het land. ik sluit me aan bij de reactie van 'iemand' hieronder .

11 jaar geleden

L.

L.

ik doe nu 4 jaar vwo en ik heb een klas, dat is nog erger dan een vmbo klas. ik geloof dat het hier leuker is dan in een vmbo klas. iedereen is gezellig met elkaar en de humor is grappiger, op vmbo zijn ze nogal oppervlakkig, bij vwo heeft de humor inhoud

11 jaar geleden

S.

S.

@ graffiti.girl.with.a.life.and.brain

wat nou dat wij niks kunnen en respect hebben voor vmbo'ers en gymnasten en vwo'ers doen niks.
zonder vmbo'ers kan makkelijk, gymnasten en vwo'ers bedenken gewoon machines om zulke dingen te bouwen..
maar even to the point, wij hebben wel respect voor vmbo'ers. de hogeropgeleide zijn alleen wat ambitieuzer.

11 jaar geleden

T.

T.

Ik heb zelf vmbo-t gedaan, nu doe ik havo.
Op het vmbo ben ik 2 jaar lang gepest en op de havo respecteren mensen elkaar meer zoals ze zijn!
Maar wat ik wel mis van het vmbo is ook wel weer de gezelligheid, vmbo'ers zijn over het algemeen wel socialer! Ze praten meer en leggen makkelijker contacten en de docenten die vmbo lesgeven zijn veel chiller bij ons op school.. Maargoed!

11 jaar geleden

M.

M.

Ik ken 2 leraren omdat dat vrienden van mijn ouders zijn, beide zeggen ze dit:
Vmbo-ers zijn leuk om mee te werken.
Havo-ers zijn super om mee te werken omdat ze dingen sneller snappen.
VWO-ers zijn het minst leuk om mee te werken omdat die het bij elkaar soms beter snappen als jou terwijl jij het uit moet gaan leggen.

En voor de geintreseerden,, ik doe havo :D

11 jaar geleden

M.

M.

Mooi gezegd Simon. Als ouders dat nu ook eens willen begrjpen en wat minder druk leggen op kinderen omdat zij denken te weten wat goed is voor hun kind. Blijft toch jammer dat vmbo toch wordt gezien als een schoolsoort waar minder wordt geleerd. Jij zegt het goed, namelijk er wordt voor een ander soort mens getraind. De verschillende soorten hebben elkaar nodig. Dus ze zijn allemaal even belangrijk. Goed gezegd!

11 jaar geleden

P.

P.

Ik ben het met je eens dat er onterecht word neergekeken op het vmbo. Ik zelf zit op een school met vmbo-t havo en vwo. Ik moet zeggen dat jullie heus wel wat leren. Maar, ik hoor ook verhalen, van vrienden die eerst twee jaar vmbo-t gedaan hadden en nu nar de havo zijn gegaan omdat hun een hoger niveau hadden. De hele les uit je neus vreten werd er gezegd. Dat zegt natuurlijk niets over leerjaar 3 en 4 maar het is wel een uitspraak van iemand die het vmbo-t en de leerlingen kent.

Ik zie jou een voorbeeld geven dat havisten meestal stil zitten te werken. Maar dat klopt niet. Bij mij in de klas is het een sport om de docent zo hard mogelijk te pesten. Spijbelen doen we ook genoeg. Dus jouw oordeel klopt ook niet helemaal.

Als je een opmerking hier op hebt, reageer dan gerust.

11 jaar geleden

V.

V.

vmbo-ers zijn gewoon dom. Zelf zit ik op een gymnasium en ik heb de eerste 3 jaar doorlopen met 7ens en 8en op rapporten zonder ook maar iets aan huiswerk te doen. echter heb ik af en toe wel opgelet in de les en voor de talen heb ik de woordjes geleerd.
ik kan me niet voor stellen hoe mensen *Hanan* kunnen zeggen : "VWO mensen zijn diegene die van leren houden en die al vroeg weten wat ze willen worden....terwijl vmbo mensen op de basisschool just niks doen , waardoor ze op het vmbo terecht komen."
Nu zal ik uitleggen waarom vwo-ers echt beter zijn dan havo-ers en vmbo-ers. behalve dat "wij" obviously slimmer zijn, zijn we ook nog eens sportiever (op mijn scholengemeenschap dan), en zeker niet minder sociaal intelligent. ik weet echt niet hoe sommigen dit in hun hoofd halen. Op gymnasia zittel echter wel een heleboel wacko's: authisten enzo. maar de doorsnee gymnasiast is gewoon beter dan de doorsnee vmbo-er

11 jaar geleden

G.

G.

Hmm Victor, het lijkt me eerder dat jij niet gymnasium doet maar toch gymnasium belachelijk probeert te maken. Je bent wel echt een troller van de maand als je zo door gaat!

4 jaar geleden

D.

D.

Victor, je vind jezelf wel erg goed hè... :-S

11 jaar geleden

D.

D.

'op victor': van oh ik ben zo fantastisch en geweldig want ik het 2 uitgestorven nutteloze talen in mijn vakkenpakket... want dat zijn het inweze.. Latijn en oud-Grieks... oh en als jij jezelf zo super slim vind... mijn neefje van 8 kan beter spellen dan jij... dus ik zou maar gewoon een beetje dimmen als ik jou was. Zelf doe ik vwo, maar ik heb veel vrienden die havo en vmbo doen en die zijn dus echt niet dom ofzo. Op sommige vlakken snappen ze dingen gewoon beter dan kuch 'gymnasiumpersoontjes die zo vreselijk "in" van zichzelf zijn'. Oh en wacht even ik zeg hier niet dat alle gymnasiummensen zo zijn. Dit is louter en alleen een reactie op wat Victor hierboven schreef.
Groetjes,
Drew

11 jaar geleden

D.

D.

oh en kuch, probeer jij maar eens met een paar vrienden een huisje te bouwen... victortje.
Ik ken namelijk afgestudeerde mbo'ers die dit WEL kunnen. ;-)

11 jaar geleden

D.

D.

Oh nog één ding,
Simon, je hebt helemaal gelijk!

11 jaar geleden

G.

G.

Leuk geschreven maar wel een beetje generaliserend, ik zit op vwo, het is niet het clichebeeld van iedereen gaat gelijk rustig aan het werk, er worden dagelijks mensen uitgestuurd. ook zitten er niet alleen maar blonde nederlandse advocatenkinderen uit bloemendaal in mijn klas, ik deel de klas met 3 marrokanen een antiliaan een turk 2 surinamers een armenier een afghaan en een vietnamees. ik denk dat de samenstelling van je klas erg afhangt van waar je woont, op een Friese vmbo zul je heus niet veel marrokanen vinden.

11 jaar geleden

L.

L.

Ik zit nu in mijn 5e jaar vwo en het is hier geen doodstille boel, kan ik je vertellen. Ik geef echter wel toe dat er al een heel groot verschil is tussen vwo en havo. Kun je nagaan hoe veel groter dit verschil is tussen vwo en vmbo.

Ik heb niks tegen de mensen, zo lang ze de boel maar heel houden. Ik ken een stelletje vandalen die vaak dingen vernielen en zo. Daar heb ik dan weer wel een lage dunk van. Dit zijn overigens niet alleen maar vmbo'ers. Ook zitten hier mensen van havo en vwo tussen. Dus inderdaad, vwo is niet 'beter' dan de rest.

11 jaar geleden

R.

R.

Naar aanleiding van de gelezen berichten hieronder, is mijn mening op sommige punten wel versterkt. Ik heb niets tegen vmbo. Heeft mijn broertje namelijk ook gedaan. Vind het alleen jammer dat VWO en HAVO scholieren op deze manier worden aangevallen. In mijn optiek zitten er genoeg mensen op het VMBO die een hoger niveau aan zouden kunnen maar te lui zijn om dat te doen. Dat is hun eigen keuze maar ik vind dat zonde. Nederland moet zich als kenniseconomie nog beter ontwikkelen om internationaal te kunnen blijven concurreren. Natuurlijk hebben we mensen nodig die MBO studies doen en het is geweldig dat er voor iedereen en voor elk niveau een baan te vinden is, maar toch blijf ik van mening dat leren meer gestimuleerd zou moeten worden in onze maatschappij.

11 jaar geleden

I.

I.

dit is precies wat met mij gebeurde, ik zit nu op VMBO maar ik kan echt wel de havo aan maar ik heb er gewoon niet goed genoeg me best voor gedaan en daar baal ik nu wel van.

7 jaar geleden

M.

M.

VMBO, HAVO of Atheneum; het maakt sowieso helemaal niets uit. Als Pietje Puk met z'n start op 't VMBO-tl advocaat wil worden, dan kan 'ie gewoon rustig doorstuderen. En als hij dan uiteindelijk zijn doel heeft bereikt, boeit het niemand dat hij zijn eerste schooldiploma behaalt heeft op het VMBO.

Ik heb zelf 4 jaar HAVO gedaan en zit sinds dit schooljaar dan op het VMBO. Uit mijn ervaring zijn havisten vooral erg lui. Dat is de reden dat ik op een lager niveau ben beland, in ieder geval.

11 jaar geleden

M.

M.

Goed dat je de vooroordelen over VMBO s aanvecht.
Wel vervelend dat je dan over een ''doodsaai VWo gebouw begint'
Niet echt sympatiek

11 jaar geleden

J.

J.

Ik doe ook VMBO K dat is echt relaxx alleen jammer dat ik ben gaan roken dat gebeurt bijna vanzelf wals de heles chool het doet whaha

11 jaar geleden

M.

M.

Mensen van Havo doodstil aan het werk? Bullshit!

11 jaar geleden

A.

A.

ik heb zelf een jaar op vmbo-t gezeten nu zit ik op de havo.
Ik ben nu veel drukker dan op vmbo-t,als je op havo zit is het niet saai.
je moet er gewoon wat van maken in de klas een docent vindt ons een dierentuin. Ja ik ben zelf ook een allochtoon en er zitten nog 3 allochtonen bij mij in de klas de rest is gewoon puur Hollander.
De rest van de docenten zegt dat wij de drukste klas zijn.
En humor die hebben we ook nog wel waarom krijgen wij anders zo veel straf. Wij doen gewoon wat me niet mogen .
maar je wordt wel gediscrimineerd, eerst liep ik over de gang met vriendinnen en vrienden toen zij zo'n kakker kijk die allochtoon die staat dom naar mij te kijken. Ps ik op de Havo meer ruzie dan op het vmbo-t.
Het maakt niet uit op wel niveau je zit,je moet het maar zelf gezellig maken met je klas ;)

11 jaar geleden

Y.

Y.

(victor) "vmbo-ers zijn gewoon dom. Zelf zit ik op een gymnasium en ik heb de eerste 3 jaar doorlopen met 7ens en 8en op rapporten zonder ook maar iets aan huiswerk te doen. echter heb ik af en toe wel opgelet in de les en voor de talen heb ik de woordjes geleerd. "..

Dat zijn wel vreemde vooroordelen.. want iedereen heeft een ander hoofd en denkt anders. Zo zijn er ook verschillen met hoe snel je iets blijft onthouden bijvoorbeeld.
Ik doe vmbo-t en ik doe echt heel hard mijn best ik zit een paar dagen per week 6 uur aan mijn huiswerk. Ik leer echt heel moeilijk en als ik iets gelezen heb ben ik het na een minuut weer voor 100% vergeten. voor een hoofstuk biologie van 30 pagina's leer ik in totaal wel ongeveer 8 uur: 2/3 uur samenvatten, 3 uurtjes leren, en dan nog herhalen 2 uurtjes de verspreid over een aantal dagen, zodat ik nog de dingen goed leer die ik vergeten ben van wat ik geleerd heb.
Zo zie je maar, niemand is gelijk. Ik heb een zusje dat vwo doet, en we hebben de onderlinge verschillen eens bekeken. Zo merkte ik op dat zij als zij iets leest ze het vaak al onthoud. Ook leest zij dubbel zo snel iets als ik, ik moet iets dubbel zo lang lezen om te begrijpen wat er staat. Op de basisschool was ik echt gek op school, ik was echt geen dag ziek. Ik deed mijn uiterste best om alles goed te doen, maar sommige mensen begrijpen dingen ook niet zo snel, en vroeg echt hulp bij alles wat ik niet begreep.. Toen brak de tijd aan in groep 8 en ging ik de cito toets maken, een goede TL score kwam daaruit, 532.

En dat is gewoon zo..Wat mij betreft kan niet iedereen "magisch" zijn, zo zag ik dat een meester die hbo gestudeerd had zo binnen een paar seconden een som met uitgebreide milioenengetallen kon oplossen, iets waarbij ik mijn ogen niet kon geloven. De gemiddelde niveaus van het vmbo(dus kader en tl) zijn gewoon bereikbaar voor de meeste mensen, en daar is niets mis mee.. Je kunt er toch vaak wel mee worden wat je wilt...

Ik heb een tijdje op de havo gezeten maar ik trok het niet meer.. Allemaal inzichtvragen(voor mij) en ik had ze bijna allemaal fout,dat werkt behoorlijk demotiverend, terwijl ik wel 6 uur over 20 vragen huiswerk wiskunde A kon doen omdat ik ze zo graag goed wilde hebben.. Dat ligt natuurlijk voor iedereen anders(niet iedere vmbo'er zal daadwerkelijk vmbo'er zijn, sommigen hebben inderdaad minder hun best gedaan), maar het is natuurlijk wel te hard om te zeggen dat alle vmbo'ers dom zijn, want dat zijn ze niet, de meesten zijn eenmaal zoals ze zijn en door te zeggen dat ze niets kunnen maak je het alleen maar erger.

Dus ik ben tevreden met mijn vmbo advies, het zit tussen laag en hoog in. Ik laat me toch nooit meer pesten door mensen die havo of vwo doen, want je hebt het of je hebt het niet en daardoor ben je niet minder aardig.. mensen die havo en vwo doen zijn wel knap maar dat betekent niet dat ik dom ben ;)

Een heel vreemd voorbeeld maar..
Vergelijk het maar met iets heel onbegrijpelijks; een aap met een IQ van 80 of minder die doet toch ook niet dom omdat hij geen zin heeft om slim te zijn? de meeste mensen zijn gewoon zo, ze kunnen een redelijke oplossing verzinnen, maar sommigen zien het verband tussen bepaalde dingen niet, hoe lang ze er ook over nadenken. Niet iedereen kan een professor zijn...

11 jaar geleden

Y.

Y.

.. bytheway..
Ze hoeven helemaal niet druk te zijn, ik heb een klas die best wel stil is en zelfs iemand die van kader komt is het allerstilst.. en ook als je je huiswerk nooit maakt zul je zeker in het laatste jaar van het vmbo-tl afvallen. Havo'ers en vwo'ers weten het mischien niet maar in 4 vmbo-tl krijgen we ook toetsen van anderhalf boek, en dat zijn 6/7 hoofstukken. In de eerste paar jaar van het vmbo-tl hoefde ik inderdaad bijna niks te doen, miss een halfuur tot kwartier huiswerk. Maar in de 3e/4e moet je vergeleken dat veel leren. ik zit nu ongeveer 5/6 keer langer aan mijn huiswerk dan toen. De lagere niveaus van het vmbo zul je nog wel halen ja door niks te doen maar TL zeker niet.

11 jaar geleden

P.

P.

ik kom van havo/vwo (brugklas) en ben zo gezakt in 1 jaar tijd naar vmbo-k,,, grote sprong? ja best wel... nu zit ik intussen in het vierde. toen me klas het wist kreeg ik gelijk als opmerking: BEN JE GEK!? WAT DOE JE HIER MAN!? VIND JE DAT NIET ZONDE? en dan antwoord ik: nee, het is hier veel leuker ;) hoewel ze het eerst niet snapte heb ik het uitgelegt, vwo is zoooooveeel doen en op het laatst realiseer jeje: jah, hoe je het ook draait of keert, voor 349438 dingen leren kan, maar je kan maar 1 ding tegelijk doen...

btw, het vwo is nie zo gezellig als het vmbo (A) dat is iets wat zeker is.

11 jaar geleden

N.

N.

Ik had eerst ook 2 jaar vmbo gedaan, waarna ik opgestroomd was naar de havo. Maar in de havo is het soms ook precies hetzelfde geval hoor. Lui die erg grof in de mond zijn, mensen die niks voor school doen (zowel thuis als in de les). Ik moet zeggen, in mijn vmbo-klas waren er leerlingen die veel meer deden voor school dan in mijn havo-klas. En bij mij zaten juist alleen maar autochtonen in de klas destijds. Nou woon ik wel in het noorden van Friesland, maar goed. :-)

11 jaar geleden

J.

J.

Tegen mensen op het VMBO die hun best doen en weten wat ze willen en ook echt hun doel voor ogen hebben, en óf buiten het vmbo niet op hun plaats zijn,óf intellectueel nou eenmaal niet hoger kunnen, kan ik niets tegen hebben.
Feit is wel dat, omdat het VMBO het laagste niveau is, het en soort afvoerputje is geworden. Ben je te lui om wat te doen op het VWO en weigert te verbeteren, ga je naar de havo. Doe je daar ook weer niets, en lukt het je niet om door alleen 'snippets' van lessen op te vangen je punten op peil te houden, kun je nog maar 1 stap zetten, naar t VMBO (of van school af gestuurd worden, maar zo vaak komt dat in vergelijking niet voor).
Die mensen kan ik wel wat tegen hebben, en door het trapje dat ik hierboven heb uitgelegd, zitten er meer van dat soort types op het vmbo dan op het vwo. Die types kan ik wel wat tegen hebben, en die geven het vmbo een slechte naam.
Trouwens het 'stuudjes' vooroordeel van VWO is rustig en stil is ook absoluut niet waar. Wij hebben hier een klas gehad (minder dan 25% zit nog op t VWO of heeft zijn VWO-diploma gehaald) waar docenten die aan t vmbo en die klas lesgaven, zeiden dat hun vmbo-klassen in vergelijking engeltjes waren, terwijl docenten die wel aan t vmbo maar niet aan de beruchte klas lesgaven zeiden dat de vmbo-klassen behoorlijk ongehoorzaam waren, dat in het gareel houden een groter deel van de les was dan het echte lesgeven.

11 jaar geleden

D.

D.

Weet je...
Het beschermen van je eigen niveau hoeft niet per se gepaard te gaan met het afkraken van die van een ander. Dan ben je namelijk net zo laag gezakt als volgens jou de personen die je aan het afkraken bent.
Geen VMBO'er heeft het recht om Havisten en VWO'ers arrogant te noemen, en geen enkele VWO'er (ik noem geen namen) heeft het recht om zich te verheffen boven andere schoolniveaus. De intelligentie die laatstgenoemde beweerde te hebben wordt er alleen maar overduidelijk door ontkracht.
Daarnaast is beoordelen op niveau een erg snelle keuze, waar niet goed bij wordt nagedacht. Er zal vast een VMBO'er zijn die graag schema's maakt en dingen regelt, een Havist die onderzoek doet, en en VWO'er die de bouw in wil. Het schoolniveau kan voor ieder apart worden bepaald door hoe snel iemand leert, of hoe hard iemand leert om te compenseren voor een minder snel leervermogen. Maar uiteindelijk is het aan de persoon zelf om te bepalen wát ze willen bereiken, hoe ze dat gaan doen, wat voor soort onderwijs ze willen(hoe diep er op dingen moet worden ingegaan), en verder kun je niet oordelen, de rest komt aan op karakter en persoonlijke omstandigheden. Het is daarom niet mogelijk om welke 'groep' dan ook over één kam te scheren, het leerniveau zegt niet alles over wat voor soort mensen het zijn.

11 jaar geleden

M.

M.

bij ONS op school zitt er geen verschil tussen vmbo en havo maar wel tussen havo en vwo vwo-ers zijn rustig fucking nerdjes allemaal en havo lekker pret feesten in de klas heerlijk

11 jaar geleden

H.

H.

VMBOers zijn gewoon de slimste en de beste :D

11 jaar geleden

A.

A.

Ik heb niks tegen het VMBO, maar het is niet waar dat je met VMBO prima dokter of advocaat kan worden. Er is een reden dat je op het VBMO zit, en dat zijn gewoon hele moeilijke studies. Er zijn vast wel een paar VMBO'ers die heel slim zijn en het wel kunnen, maar het grootste deel gewoon niet. Dan moet je echt heel hard gaan werken en havo en vwo afsluiten met een 8 gemiddeld. Als je dat lukt, ben je dus geen VMBO'er maar een VWO-leerling die op het VBMO is begonnen.

11 jaar geleden

E.

E.

"Mijn biologiedocente kiest bewust voor de drukte van het vmbo, de havo'ers vindt ze saai."

- Ze kiest vrijwillig voor VMBO? Volgens mij heeft ze geen keuze omdat ze de papieren niet heeft om HAVO-VWO bovenbouw les te geven.

Enfin, altijd +1 hoe VMBO'ers Havisten en Vwo lui uitschelden, en ondertussen een beetje gaan lopen huilen en roepen "ZIE JE WEL, ALLEMAAL VOOROORDELEN OVER ONS! Stom volk!"

Ik heb zelf VMBO-T gedaan, vorig jaar met niets doen geslaagd.

Ik ben 4 jaar lang gepest omdat mijn klasgenoten mij "raar" vonden (Sinds wanneer is het raar om een boek te lezen en jezelf een beetje op de hoogte te houden van wat er gaande is in deze wereld?)

Ik ben ook 4 jaar lang niet serieus genomen ("Wil je HAVO doen? Weet je dat wel zeker? Dat is wel moeilijk hoor!") ("Als ik jou was, kind, dan zou ik zeker MBO gaan doen want dat pas zo goed bij jou!")
(Later dat jaar ben ik door een aantal pro's op kosten van mijn ouders getest en kwam er dus uit rollen dat MBO mijn ondergang zou worden en gaven verschillende psychologen al aan dat ik verder moest gaan studeren; maar het oordeel van een of andere debiele docent gaat dus blijkbaar in onderwijsland voor)

En kijk mij, ik leef ook nog :)
Dit jaar ga ik nog mijn HAVO diploma halen en volgend jaar haal ik mijn VWO diploma.

Het VMBO zuigt, dat is gewoon een feit. De leerlingen zijn niet leuk (Op sommigen na, die ook verder willen leren), de docenten zijn kut (Het ging zelfs zo ver dat tijdens mijn lessen Maatschappij, waarin Politiek uitgebreid aan bod kwam, de docent ons doodgooide met propaganda over rechts, namelijk dat "rechts'; lees; Wilders, VVD en je kent het gezeik wel, voor "de ondergang" zou gaan zorgen. Wanneer je daar wat van zei, werd je de les (!) uitgestuurd), de mentaliteit is er klote (Te beroerd om een boek te lezen), de MBO opleidingen zijn om te janken...En ga zo nog maar even een uurtje door.

En over de vooroordelen; ik heb zelf meegedaan aan het NJR debat, als VMBO meisje, en het was verbazingwekkend hoeveel Havisten en VWO volk slecht ge?nformeerd zijn, net zo slecht als VMBO'ers. Havo en VWO is geen garantie voor succes, dat ben jij zelf. Als je iets heel graag wil, dan zul je er toch echt voor moeten werken :) .

11 jaar geleden

M.

M.

victor, als er iemand is die nu alle vooroordelen over gymnasiasten waarmaakt, ben jij het wel. nou ja, als je zo neerkijkt op mensen ben je juist sociaal niet intelligent. zelf doe ik ook gymnasium en ze hebben onze klas uit elkaar gehaald omdat we altijd druk waren. we hebben een lerares aan het huilen gemaakt (ben ik nog steeds trots op :) ) dus zo heilig zijn we ook weer niet hoor

10 jaar geleden

K.

K.@Me: Je bent er trots op dat je je docent aan het huilen hebt gemaakt? Vertel! Wat gebeurde er? Wat was jouw rol? Waarom vond je dat zo tof?

10 jaar geleden

G.

G.

Ik heb een paar opmerkingen bij wat jullie zeggen:

graffiti.girl.with.a.life.and.brain: Iedereen is belangrijk, want iedereen heeft speciale kwaliteiten waar je iets aan hebt in de maatschappij. Dus je moet ook respect voor ons hebben en aan jouw reactie, waarin je pocht dat wij geen respect voor jou hebben , blijkt dat niet.

hanan en meiske: zonder vwo diploma kan je geen dokter of advocaat worden. Doe je research ;) het is niet hetzelfde als vmbo. Je gaat dieper op stof in en je hebt extra vakken, waardoor je meer dingen in dezelfde tijd moet doen...

victor moet ook niet zitten opscheppen. Dat je een hoger niveau opleiding hebt betekent niet dat je beter bent dan een ander.

Drew: Latijn en grieks zijn nog steeds een belangrijke basis voor onze hele taal. Veel moderne talen zijn hierop gebaseerd en daardoor worden moderne talen makkelijker om te leren.

En vwo'ers zijn ook niet alleen maar nerdjes... Wij houden ook wel van een feestje hoor. Hoewel er inderdaad nerds tussen zitten, dat ontken ik niet, maar dat heb je op alle niveaus.

Dit wou ik gewoon even zeggen. Mijn mening is ook weer vertegenwoordigd ;)

10 jaar geleden

E.

E.

Haha. Grappig. Weer een paar hypocrieten hier, die zeggen dat je VMBO'ers niet mag haten, maar ondertussen erop los schelden over VWO'ers etc.

Je hoeft heus geen genie te zijn om te snappen dat je NIEMAND lager mag noemen dan jezelf. Respect voor iedereen. Period.

10 jaar geleden

E.

E.

Moet toch wel toegeven dat ik het gezellige zooitje wel miste toen ik na mijn eindexamen TL doorstroomde naar havo. Dat waren 4 gezellige jaren waarin ik niks heb uitgevoerd. (:

9 jaar geleden

G.

G.

'havo'ers'

het moet havisten zijn, just saying

8 jaar geleden