Is lachgas uit?

Door Marisa

Het gebruik van lachgas om 'high' te worden moet verboden worden, maakte het kabinet gisteren bekend. Er zijn te veel verlammingen; te veel ongevallen met tieners die er niet mee om kunnen gaan. Groot nieuws, maar eigenlijk vraag ik me af of lachgas nog wel zo populair is. 

Toen ik op de basisschool voor het eerst lachgas zag, bij de zus van een vriendin, vond ik het interessant, maar ik dacht wel bij mezelf: 'dit ga ik nooit doen'. Later, op de middelbare school, zag ik het steeds vaker en ook stond het nieuws vol met de gevaren van de ballonnetjes. Toch heb ik het idee dat veel minder mensen lachgas doen dan volwassenen denken: in mijn vriendengroep lijkt het al een beetje 'uit' te zijn. Ik sprak een aantal vrienden om dit uit te zoeken. 

Een slagroomspuit, een doos patronen en wat ballonnen: dat is alles wat je nodig hebt om lachgas te gebruiken. Nooit heb ik de behoefte gehad om het te proberen, net als 81 procent van mijn Instagram-volgers, volgens een poll die ik plaatste. Mijn vrienden snappen waarom. 

Wat vinden mijn vrienden van lachgas? 

Colin (21) is niet erg over lachgas te spreken. ''Ik heb het zelf nooit gebruikt'', vertelt hij. ''Ik ken wel een groot aantal mensen die het gedaan hebben, vroeger. Middelbare scholieren, of medestudenten. Zij zijn er allemaal op uitgekeken.'' Het lijkt volgens hem op een hype die vooral leefde omdat het nieuw was. ''Toen allemaal nieuwe bedrijven zich er op gingen focussen, is het een beetje uitgestorven. Het ziet er ook niet echt cool uit, als je zo’n ballonnetje gebruikt.'' Ik snap heel goed wat hij bedoelt. Ik heb namelijk precies hetzelfde. 

Diego (20) vindt ook niets aan lachgas. ''Misschien dat veertienjarigen het nog doen, maar ik zeker niet meer. Ik weet nog wel dat het vijf, tien jaar geleden echt een ding was. Toen vond ik het ook leuk.'' Erg ervaren vindt hij zichzelf niet, omdat hij het al zo lang niet gebruikt heeft. ''Ik kan er niet veel over zeggen, maar het lijkt op een hype die langzaam weer is overgewaaid.''

Zo’n 75 procent van mijn instagramvolgers vindt ook dat lachgas aan populariteit verliest. ''Je bent best wel een idioot, met zo’n ballonnetje, het ziet er heel suf uit'', antwoordden meer dan tien mensen. Op het grasveld achter mijn huis lagen vroeger veel patronen en ballonnen, maar inmiddels ligt er alleen een oude voetbal, en af en toe een lege fles. 

Hoe komt het dat het lijkt dat lachgas minder populair is?

De cijfers liegen er niet om: lachgas ís gevaarlijk. Artsen maken zich zorgen en in het nieuws kwamen de afgelopen tijd talloze  berichten voorbij over jongeren die verlamd waren geraakt door lachgas, of heftige hersenschade hadden opgelopen

Toch denken mijn vrienden niet dat lachgas minder populair is geworden omdat er vaak ongelukken mee zijn gebeurd. ''Er zijn dingen die veel gevaarlijker zijn, zoals ongeteste zware drugs'', vertelt Jamila (17), die een aantal keer lachgas geprobeerd heeft. ''Zij verliezen hun populariteit ook niet. Soms lijkt het wel alsof alles dat gevaarlijk is of niet mag, alcohol, wiet, maar ook heftigere dingen, juist populairder worden.''

Hoe het wel komt, weten we niet. Volgens Colin was het gewoon een hype die weer is overgewaaid, en dat zou heel goed kunnen kloppen. Gebruik jij nog wel lachgas of denk jij ook dat het weer is overgewaaid? Laat het ons weten in de comments!

Gepubliceerd op 10 december 2019
ADVERTENTIE
Is jouw geschiedenisleraar de allerbeste?

Geef hem of haar dan op voor de titel Geschiedenisleraar van het jaar van het Rijksmuseum. De deadline voor aanmeldingen is 31 maart 2020.

Geef je leraar op!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

huts

huts

Dit vind ik echt een heel slecht onderzoek want bijna al jou vrienden die je hebt ondervraagt hebben dezelfde mening als jou. In andere vriendengroepen kan het zijn dat er veel meer lachgas wordt gelurkt!

Ik vindt dat je gewoon lachgas mag lurken maar wel met maten.

2 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast