We hebben niet alleen een nieuwe site, we hebben ook een nieuwe start gemaakt met ons Instagram-account. Wil je elke dag beginnen met een meme? Nieuws en blogs zien? En soms een handige story of video voor school?


Volg ons nu

Is hoogbegaafdheid een superpower?

Door Joost

Ze worden er soms gek van. Ja, écht. Ze zouden nooit leren, huiswerk maken of eindeloos aan werkstukken zitten, want ze weten toch al alles. Weg met die vooroordelen! Hoogbegaafdheid is meer dan enkel een hoog IQ. Speciaal voor Scholieren.com doen drie leerlingen hun verhaal. Is hoogbegaafdheid wel zo leuk als we denken?

Slechts 2 procent van de Nederlandse bevolking heeft een IQ van 130 of hoger. Als je zo'n score behaalt, ben je per definitie hoogbegaafd. Intelligentie speelt dus een grote rol, maar creativiteit en doorzettingsvermogen zijn net zo belangrijk.

Veel scholieren dromen van goede punten en zouden het helemaal niet erg vinden om als hoogbegaafd bestempeld te worden. Anne-Mae, William en Esmée zijn scholieren met zo'n stempel. Alle drie vertellen ze over hun ervaringen.

''Niet iedereen begreep mij''

Anne-Mae, 11 jaar, gymnasium

''Toen ik in groep 3 zat, hadden mijn ouders het gevoel dat ik anders was dan de rest, maar ze twijfelden om mij te testen. Dat kwam door mijn juf. Zij dacht dat ik zwakbegaafd was, omdat ik niet zo goed kon lezen. Later deed ik toch een test en bleek ik hoogbegaafd te zijn.

Als ik op de basisschool een vraag stelde, zei iedereen: ''Jij was toch hoogbegaafd?''. Soms had ik het gevoel dat niet iedereen mij begreep. Nu ik op de middelbare zit, krijg ik ten minste uitdaging. Gelukkig is het op het gymnasium lekker moeilijk.

Ik zie hoogbegaafdheid als een superpower. Je begrijpt alles veel sneller dan de anderen, waardoor je maar weinig huiswerk hebt. Veel mensen denken dat het een handicap is en dat vind ik zwaar beledigend. Je moet er juist trots op zijn.''

 

''Mensen denken dat ik vanzelf goede cijfers haal''

William, 13 jaar, VWO

''Sneller denken en sneller werken zijn de voordelen van hoogbegaafd zijn. Ik kán sneller werken, maar niet altijd. Dan zit er teveel informatie in mijn hoofd. Ik denk soms sneller dan dat ik praat of schrijf. 

Door jarenlang onderpresteren ben ik totaal niet gemotiveerd voor school. Dat onderpresteren is ontstaan doordat ik intelligent ben. Ik geef op vragen niet het antwoord dat de docent wil, omdat ik meerdere aspecten van de vraag tegelijk zie. 

Het gaat nu best goed op school, maar vorig jaar werd ik gepest door leerlingen en docenten. Ik haalde slechte cijfers en heb een tijdje thuis gezeten.

Mensen denken dat ik vanzelf goede cijfers haal. Dat ik door een goddelijke ingeving alles kan. Dat is natuurlijk niet waar.''

 

''Hoogbegaafd zijn is een zegen en een vloek''

Esmée, 17 jaar, VWO

''Op school gaat het niet bijzonder goed. Ik haal lage cijfers, omdat ik te weinig huiswerk maak óf omdat ik de vragen niet juist interpreteer. Door het onderpresteren denken docenten dat ik het niet kan, terwijl ik me juist verveel tijdens de lessen. 

In groep 2 las ik een boekje, maar dit mocht niet van de juf. Ik zei tegen mijn moeder: ''Als dit het leven is, hoeft het van mij niet meer.'' Mijn ouders hebben veel moeite gedaan om de school te overtuigen dat ik meer uitdaging behoefde. Toen ik vijf jaar was, deed ik een professionele test. Het resultaat was een IQ van boven de 130. Ik mocht groep 3 overslaan en kreeg lessen Italiaans en Romeinse cijfers. 

Hoogbegaafd zijn is een zegen en een vloek. Wel is het fijn om te weten dat ik in ieder geval potentie heb om bepaalde vaardigheden te ontwikkelen.''

 

Anne-Mae, William en Esmée zijn het met elkaar eens: hoogbegaafd zijn is niet alleen positief, het brengt ook nadelen met zich mee. Het is fijn om snel te kunnen denken of werken, maar te weinig uitdaging leidt tot onderprestatie. Daarnaast is onbegrip door anderen een vervelend aspect. Is het zo leuk als we denken? Nee. Is het iets om jaloers op te zijn? Daar valt over te twisten. Zo zouden Barbie en de Roelvinkjes best wel wat superpower kunnen gebruiken.

Gepubliceerd op 21 november 2017