Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Is het koud daarboven?

Is het koud daarboven?

Door Fay

Zit je op basketbal? Waarom ben je eigenlijk zo lang? Dit zijn vragen die alle lange mensen vast en zeker al meer dan 100 keer hebben beantwoord. Zelf ben ik ook erg lang en er inmiddels dus aan gewend om dit soort vragen vaak te krijgen. Maar wat zijn eigenlijk de struggels die lange mensen in het dagelijks leven tegenkomen?

Nederlanders zijn het langste volk ter wereld. Maar hoe komt dat eigenlijk? Honderdvijftig jaar geleden waren wij één van de kleinste volken in Europa. Men beweerde altijd dat we in relatief korte tijd zo zijn gegroeid doordat we veel melk, yoghurt en eieren eten. Natuurlijk speelt voeding en welvaart een rol, maar dat is niet het hele verhaal. 

Tegenwoordig gaan wetenschappers er vanuit dat we met name zo lang zijn doordat lange mannen gemiddeld meer kinderen krijgen en dat de overlevingskans voor kinderen van lange ouders hoger is. Hierdoor worden de genen van lange mensen beter doorgegeven. 

Schoonheidsideaal

Lang en dun wordt in deze tijd als het schoonheidsideaal gezien, maar als je in elke groep altijd de langste bent, is dat niet altijd een pretje. Voor de meeste tieners geldt dat je op school niet te veel wilt opvallen. Dus heel lang of juist heel klein zijn is dan niet het perfecte scenario. 

Maar ook buiten school merken de giraffes onder ons dat ze langer zijn dan hun leeftijdsgenoten.
Als ik bijvoorbeeld naar het station loop, staan daar vaak mensen die je een nieuwe energieleverancier proberen aan te smeren. Ze zeggen dan: "Mag  ik u misschien iets vragen?" Meestal zeg ik dan meteen: "Sorry, maar ik ben pas vijftien". Verbaasd kijken ze je dan aan. "Vijftien! dat had ik echt niet gedacht." Na elke keer hetzelfde gesprek gehad te hebben, doe ik tegenwoordig gewoon alsof ik iemand aan het bellen ben als ik rode, blauwe of groene jasjes aan zie komen.

Nadelen en Voordelen

Shoppen een groot feest? Niet voor mij. Terwijl mijn vrienden de winkel uitlopen met broeken en truien, heb ik alleen een paar sokken gekocht omdat dat het enige is wat past. En tja, vervoersmiddelen zijn overduidelijk ook niet gemaakt op mijn lengte van 1.86m. In het vliegtuig, bus of auto kan je die benen gewoon nergens kwijt.

Lang zijn heeft natuurlijk niet alleen maar nadelen. Er zijn juist ook heel veel leuke kanten aan lang zijn. Bij een concert of toneelstuk kan je bijvoorbeeld alles heel goed zien, in de winkel kan je overal bij, het dwingt respect af want iedereen kijkt naar je op en iedereen denkt automatisch dat je model bent. Zo zit dat natuurlijk niet in elkaar, maar het voelt toch als een compliment. 

Door deze voordelen worden de nadelen weer een beetje gecompenseerd en valt dat lang zijn toch allemaal wel mee. En als je je een keer onzeker voelt over je lengte, denk dan gewoon: ik ben in dit landje niet de enige die moet dealen met lange benenproblemen.  

We zijn met vakantie, jij waarschijnlijk ook. Check ons in het nieuwe schooljaar!

Gepubliceerd op 23 juli 2019
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.