Iris studeert Nederlands: "Écht goed kunnen schrijven is waardevol"

Door Nationaal Platform voor de Talen

"Ga nou eens bij Nederlands kijken." Ondanks haar liefde voor lezen en het feit dat ze een groot taalfanaat is, had Iris (21) er nooit aan gedacht om Nederlands te studeren. Maar toen ze eenmaal op de universiteit ging kijken, sprak de sfeer bij de opleiding Nederlandse Taal en Cultuur haar direct aan: "Het voelde meteen als een fijn, klein groepje mensen. Je kent echt iedereen."

Dit interview is onderdeel van de campagne Talenstudie voor jou! Lijkt een studie Nederlands jou wel iets? Check dan alle info over talenstudies op Talenstudievoorjou.nl

In haar opleiding vindt Iris vooral taalbeheersing en de ontwikkeling van taal bij kinderen erg interessant. "Dat is het leukste wat ik ooit heb geleerd. Ik had nooit gedacht dat ik zou leren hoe kinderen een taal aanleren. Door dat vak kreeg ik ook het gevoel dat ik met mijn studie een bijdrage kan leveren aan de maatschappij." Iris dacht eerst dat de studie voornamelijk uit literatuur zou bestaan, maar werd verrast door hoe breed de opleiding eigenlijk is. "Maar ook letterkunde is veel interessanter dan je denkt", benadrukt ze.

Beroep

Kort geleden heeft Iris haar bachelor Nederlandse Taal en Cultuur afgerond. Nu volgt ze de master Communicatie en Educatie. Het leuke daaraan, vertelt Iris, is dat je tijdens die master over meer leert dan alleen het onderwijs. Zo volgt Iris op dit moment colleges over presentatietraining, iets waar ze misschien wel haar beroep van wil maken.

Groeien

Iris loopt nu stage bij een communicatiebureau en merkt daar wat ze aan haar taalvaardigheid heeft. Ze mag al veel teksten schrijven voor klanten. "Écht goed kunnen schrijven, zoals je bij Nederlands leert, is waardevol voor veel bedrijven." Ze ziet zichzelf de komende jaren ook wel verder gaan in het communicatieadvies. "Ik vind het mooi om te zien hoe ver je kunt groeien na een studie Nederlands."

Wil jij uitzoeken welke talenstudie het beste bij jou past? Gebruik dan de Opleidingenzoeker. Hier vind je informatie over alle universitaire bachelors op het gebied van taal. Of check hieronder de andere interviews met studenten die een talenstudie volgen!
 

Gepubliceerd op 1 juli 2019

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.