Interview: De hoogte- en dieptepunten van Maartje Paumen

Door Imke

Maartje Paumen heeft alles gewonnen wat er te winnen valt in haar carrière als tophockeyster. Met de Nederlandse damesploeg won ze twee keer olympisch goud, werd ze twee keer wereldkampioen, drie keer Europees kampioen en ze werd twee keer uitgeroepen tot beste speelster ter wereld. Maar, de weg naar de top was niet altijd even makkelijk. Tijd voor een interview met Push-Push Paumen!

Op welke teamprestatie ben je het meest trots?

"Ik ben natuurlijk ontzettend trots op alle medailles die wij gewonnen hebben als team, maar ik ben nog trotser op alle processen die wij als team hebben doorgemaakt. Ook persoonlijk heb ik veel doorgemaakt. Als ik terugkijk ben ik daarom misschien wel het meest trots op de ontwikkeling die ik door heb gemaakt als mens. Mijn reset in 2016 voor de Olympische Spelen in Rio is hier een voorbeeld van. Qua prijzen ben ik het meest trots op mijn twee gouden olympische medailles van 2008 en 2012, maar ook op de prijzen die ik heb gewonnen met mijn club HC Den Bosch."

Met deze 'reset' verwijst Maartje naar een fysieke en mentale dip waar ze in zat voor de Olympische Spelen van Rio in 2016. Ze vond de kracht om nog één keer alles te geven. Maartje vertelt daarover het volgende:

"Ik wilde nog één keer knallen tijdens mijn laatste Olympische Spelen. Nog één keer wilde ik alles op alles zetten om het beste uit mezelf te halen. We konden voor de derde keer olympisch goud halen en dat zou uniek zijn. Een enorme uitdaging dus."

Om op zo’n hoog niveau te kunnen hockeyen moest je ook individueel tot het gaatje gaan. Wie of wat heeft jou geholpen om zo ver te kunnen komen in het hockey?

"Natuurlijk de mensen dicht om mij heen, dus mijn partner, familie, vrienden en teamgenootjes. Daarnaast de verschillende trainers en coaches die ik heb gehad. Ook mijn mental coach Marco Hoogerland is ontzettend belangrijk geweest tijdens mijn carrière. Hij heeft mij altijd op mentaal vlak begeleid en dat is in de topsport ontzettend belangrijk."

Maartje woont samen met haar verloofde Savannah en hun twee hondjes in Den Bosch. Na haar hockeycarrière vaarwel te hebben gezegd in 2018, geeft Maartje nu veel training en presentaties. Ook is ze assistent-coach bij MOP Dames 1.

Bij topsport horen ook tegenslagen. Naast de eerder genoemde hoogtepunten, heeft Maartje zeker ook mindere tijden gekend. Zo voelde ze zich niet goed rondom de Olympische spelen van Londen in 2012 en eerder hadden we het al over de moeilijke periode rond de Olympische spelen van Rio in 2016. Daarnaast liep het soms ook niet zo lekker binnen het team. Maartje was dan als aanvoerder belangrijk om de negatieve situatie om te kunnen zetten in iets positiefs.

Hoe zorgde je ervoor dat je weer uit deze mindere periodes kwam?

"Ik ben wel iemand die naar zichzelf kijkt om te kijken hoe we situaties kunnen verbeteren. Even balen, maar ook snel de knop weer om en richting de toekomst kijken."

Voor bijvoorbeeld de finale van de Olympische Spelen kan ik me voorstellen dat de spanning enorm is. Hoe ga je met spanning om?

"Ik luisterde graag naar muziek en zorgde ervoor dat ik me optimaal voorbereid voelde voor een wedstrijd. Ook vond ik het fijn om mijn spanning te delen met teamgenootjes."

Heb je nog tips om met spanning om te gaan?

"Spanning voor iets belangrijks is heel normaal en dat moet je ook toelaten, zolang het je maar niet gaat belemmeren in je prestaties. Maar: je moet het ook niet wegstoppen. Gezonde spanning maakt je scherp."

Je was aanvoerder van zowel het Nederlands team als HC Den Bosch. Waar moet een goede aanvoerder aan voldoen volgens jou?

"Opstaan wanneer het nodig is, het goede voorbeeld zijn voor het team, aanspreekpunt zijn en je teamgenoten het gevoel geven dat ze bij je terecht kunnen en van je op aan kunnen."

Nu je niet meer op topniveau speelt, heb je tijd voor andere dingen. Wat mis je het meeste aan je hockeyleven?

"Het samenzijn met je teamgenoten, de grappen in de kleedkamer, het trainen en het gevoel dat je hebt als team voor belangrijke wedstrijden en toernooien."

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

"Ik heb ontzettend veel dromen. Mijn grootste droom is een mooi gezin."

Je bent een inspiratie. Een groot kampioen. Je hebt enorm veel ervaring. Wat wil je onze scholieren meegeven?

"Dat als je iets echt heel graag wil bereiken en je bereid bent daar veel voor aan de kant te zetten, er ook heel veel mogelijk is. Waar een wil is, is een weg. Als je de dingen die je doet met veel passie en plezier doet, kun je heel ver komen."

Gepubliceerd op 18 april 2019
ADVERTENTIE
Zo verlaag je jouw stress voor een toetsweek!

Deze week is natuurweek. Samen met hogeschool Van Hall Larenstein laten we zien wat jij kunt studeren waarmee je een bijdrage kunt leveren aan het behoud van de natuur. Reporter Isa zocht uit hoe het beste kunt ontspannen als je stress hebt. Op de landingspagina lees je nog veel meer over natuurstudies.

Alles over natuur

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.