Ik word gewoon dolfijnentrainer

Ik word gewoon dolfijnentrainer

Door Imme

Zo’n tien jaar geleden wist ik het honderd procent zeker. Ik wilde dolfijnentrainer worden! Mijn toekomst stond al vast (haalbaar ja, ik weet het). Daarna leek clown me toch leuker. Niet veel later wilde ik toch liever een eigen manege oprichten. En vervolgens werd het politieagent. En om heel eerlijk te zijn gaat dat nu nog steeds zo.

Volgend jaar doe ik examen. Dat betekent dat dit het jaar is waarin ik mijn vakkenpakket moet kiezen en open dagen moet bezoeken. Dát betekent dat ik moet kiezen wat ik later wil gaan doen. En dat vind ik best wel heel erg moeilijk.

Lastige beslissing

Er is namelijk zoveel mogelijk. Moet ik iets gaan doen met mijn schrijf ‘kunsten’? Hou ik dat mijn hele leven vol? Is daar genoeg werk in te vinden? En heb ik er überhaupt genoeg talent voor? Ik weet het écht niet. En als ik dat dan wil, wat dan? Journalistiek? Communicatie? Ik heb geen flauw idee.

Nu is het zo dat ik met alleen een MBO-opleiding niet tevreden ben. Wat het nóg net iets moeilijker maakt. Want welke MBO-opleiding zou het beste passen bij de HBO-opleiding die ik uiteindelijk zou willen doen? En zou ik die richting wel echt zeven jaar lang volhouden?

Nog meer opleidingen

Ik ben nu al bij twee open dagen geweest: bij het ROC en bij de vakschool Wageningen. Het was wel leuk allemaal, maar het heeft me niet echt geholpen. Sterker nog; ik ga er alleen maar meer door twijfelen. Op de meeste locaties van een MBO zitten namelijk meerdere opleidingen. Wat dus betekent dat ik nóg meer opleidingen zie die me wel leuk lijken. Help!

Waarom zo veel keuze?

In principe is het superhandig dat er zoveel verschillende opleidingen zijn. Meer dan negenhonderd om precies te zijn (volgens DUO). Maar het maakt het kiezen ook veel moeilijker. Naar mijn mening zou het ideaal zijn om iets bredere MBO-opleidingen te hebben, en dan pas na je eerste jaar een richting te kiezen. Want om heel eerlijk te zijn weet ik het nu echt nog niet.

Nog eventjes denken

Gelukkig heb ik nog een klein jaartje om een beslissing te nemen. Ik hoop dat er dan wel uit ben. Tot die tijd ga ik maar weer verder met open dagen bezoeken en opleidingen ontdekken waarvan ik niet eens wist dat ze bestaan. En anders word ik gewoon alsnog dolfijnentrainer. Of politieagent. Of clown.

Gepubliceerd op 11 april 2016

REACTIES

S.

S.

of je gaat gewoon naar je decaan op school, die kan jou er vast mee helpen.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.