Ik snap d'r geen Balr. van
Eerst hadden we die hype met stikdure, populaire merken uit Amerika (Denk: Starbucks, Abercrombie & Fitch), nu heeft die plaatsgemaakt voor een Nederlands merk: iedere jongen op het schoolplein loopt tegenwoordig met een Balr. t-shirt rond. Want een Balr.-logo, dat is cool. Hoe kan het dat een shirt dat zo minimalistisch, monotoon en duur is toch zo populair is geworden?
Laten me even wat voorop stellen: ik vind het geen lelijk shirt. En ook ik tel met groot gemak honderd euro neer voor een peperduur kledingstuk. Want hé, kwaliteit is toch wel een pré - ik zou er graag iets langer dan een half jaar in willen lopen. Maar: van die peperdure hypes rondom logo's heb ik nooit iets begrepen.
Prijskaartje
Om even bij het begin te beginnen: Balr. is in 2013 opgezet door drie voetbalmannen: Demy de Zeeuw, Eljero Elia en Gregory van der Wiel. Dat speelt wel mee in de populariteit van het merk; voetbalitems voor een knul zijn hetzelfde als een uit de kluit gewassen bot voor een hond. Maar wat ik vooral merkwaardig vind is de prijs. Voor shirts moet je even €75 ophoesten, voor een portemonnee kun je daar nog eens tweehonderd euro bij optellen. Voor schoolkamp kun je ook nog een mooie trolley kopen, die waarschijnlijk meer kost dan het bedrag voor het schoolreisje zelf.
Ik verbaas mij altijd hoeveel mensen wel niet over hebben voor een merk, net als dat lange tijd bij Amerikaanse labels het geval was. De hype om Balr. is namelijk niet bij lange na niet de eerste van z'n soort. Denk aan het prachtige Ed Hardy: voorheen durfde men daar nog 165 dollar voor te vragen. En natuurlijk ook de Björn Borg-onderbroeken; die onderbroeken pasten ook precies in de trend van laaghangende broeken. (Ik heb nu nog steeds het beeld van die gore remsporen in m'n netvliezen zitten.) En herinner je je nog het guitige Paul Frank-aapje dat op elke schoolagenda en elk t-shirt te zien was? Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan.
Status
De vraag is: waarom doen we het? Doen we het om er bij te horen? Is het hebben van een t-shirt met vier letters en een punt nou zo'n statussymbool? Natuurlijk zitten er Balr.-dragers tussen die het dragen omdat ze het mooi vinden, maar de meeste zullen het dragen vanwege het merk. Die mensen hebben vast en zeker al een selfie gemaakt met het shirt en op Instagram gegooid met de hashtag #Balr.
Misschien ben ik wel zo'n zeikerd die het hele gedoe om Balr. niet snapt. Het kan ook zijn dat mijn innerlijke haat voor mainstream -dingen weer 'ns opdaagt. Of zijn jullie het toch een beetje met mij eens?
De prijzen zijn immers belachelijk hoog. Heb ik wellicht toch nog ergens een punt. Net zoals in het logo van Balr.
Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.
1 seconde geleden
E.
E.
je snapt in ieder geval niks van het woord 'ambivalent'
9 jaar geleden
AntwoordenRenske
Renske
Haha, scherp! Dat hebben we maar even weggelaten.
9 jaar geleden
T.
T.
is hij zo'n baller?
9 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Ordinair shirt? Bedoel je als in "ordinary shirt" in het Engels? Want dan is het gewoon "normaal" shirt, hoor
9 jaar geleden
AntwoordenMette
Mette
Ahum, ahum, Starbucks, ahum, ahum.
9 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Tja... Voetbal is leven, mensen gaan daar soms teveel in op
9 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
ik vind t een supermooi logo maar dat ligt ook wel een beetje aan hoe populair het is. als niemand het droeg zou ik het ook niet zomaar gaan dragen. I weet ook niet of het iets voor meisjes is, maarja :)
8 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Het lijkt niet eens op een logo, gewoon 4 letters op een punt. Dat kan je met gemak zelf maken op een site voor minder dan de helft van de originele prijs. Sowieso zijn 9/10 vd mensen die dat dragen meer geïnteresseerd naar het merk en zijn populariteit zelf dan naar voetbal.
8 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Onbegrijpelijk dat je 75 piek betaald voor een tshirt voor dat geld koop je er meerdere zelfde kwaliteit maar geen balr erop
7 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
2 woorden: HypeBeast
7 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
If you're ballin hard as motherfucker you wear a tshirt to identify yourself as a Baller (BALR). It's not even about the brand, but rather about the diverse meanings behind the brand's name. It has to do with football (hence the hexagon shaped design in their products). But the term baller came from basketball, which Balr is borrowing the idea from the original concept and uses the same baller term in their brand which has the other definition of baller combined with their primary meaning. And if you feel like a baller or live a lifestyle like a baller it's cool to wear a t-shirt to express your fucking awesome energy! Ik deed het in het Engels omdat het kan.
7 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
misschien ligt het aan de marketing die er om heen zit....... logisch toch?
6 jaar geleden
Antwoorden