Ik snap d'r geen Balr. van

Door Wayne

Eerst hadden we die hype met stikdure, populaire merken uit Amerika (Denk: Starbucks, Abercrombie & Fitch), nu heeft die plaatsgemaakt voor een Nederlands merk: iedere jongen op het schoolplein loopt tegenwoordig met een Balr. t-shirt rond. Want een Balr.-logo, dat is cool. Hoe kan het dat een shirt dat zo minimalistisch, monotoon en duur is toch zo populair is geworden?

Laten me even wat voorop stellen: ik vind het geen lelijk shirt. En ook ik tel met groot gemak honderd euro neer voor een peperduur kledingstuk. Want hé, kwaliteit is toch wel een pré - ik zou er graag iets langer dan een half jaar in willen lopen. Maar: van die peperdure hypes rondom logo's heb ik nooit iets begrepen.

Prijskaartje

Om even bij het begin te beginnen: Balr. is in 2013 opgezet door drie voetbalmannen: Demy de Zeeuw, Eljero Elia en Gregory van der Wiel. Dat speelt wel mee in de populariteit van het merk; voetbalitems voor een knul zijn hetzelfde als een uit de kluit gewassen bot voor een hond. Maar wat ik vooral merkwaardig vind is de prijs. Voor shirts moet je even €75 ophoesten, voor een portemonnee kun je daar nog eens tweehonderd euro bij optellen. Voor schoolkamp kun je ook nog een mooie trolley kopen, die waarschijnlijk meer kost dan het bedrag voor het schoolreisje zelf. 

Ik verbaas mij altijd hoeveel mensen wel niet over hebben voor een merk, net als dat lange tijd bij Amerikaanse labels het geval was. De hype om Balr. is namelijk niet bij lange na niet de eerste van z'n soort. Denk aan het prachtige Ed Hardy: voorheen durfde men daar nog 165 dollar voor te vragen. En natuurlijk ook de Björn Borg-onderbroeken; die onderbroeken pasten ook precies in de trend van laaghangende broeken. (Ik heb nu nog steeds het beeld van die gore remsporen in m'n netvliezen zitten.) En herinner je je nog het guitige Paul Frank-aapje dat op elke schoolagenda en elk t-shirt te zien was? Enfin, zo kan ik nog wel even doorgaan.

Status

De vraag is: waarom doen we het? Doen we het om er bij te horen? Is het hebben van een t-shirt met vier letters en een punt nou zo'n statussymbool? Natuurlijk zitten er Balr.-dragers tussen die het dragen omdat ze het mooi vinden, maar de meeste zullen het dragen vanwege het merk. Die mensen hebben vast en zeker al een selfie gemaakt met het shirt en op Instagram gegooid met de hashtag #Balr.

Misschien ben ik wel zo'n zeikerd die het hele gedoe om Balr. niet snapt. Het kan ook zijn dat mijn innerlijke haat voor mainstream -dingen weer 'ns opdaagt. Of zijn jullie het toch een beetje met mij eens?

De prijzen zijn immers belachelijk hoog. Heb ik wellicht toch nog ergens een punt. Net zoals in het logo van Balr.

Gepubliceerd op 16 september 2015
ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!