Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ik moet een studie kiezen, maar heb geen idee...

Ik moet een studie kiezen, maar heb geen idee...

Het is alweer bijna 1 mei, de deadline voor het inschrijven bij een studie. En waar voor sommigen de studie al lang van tevoren vaststaat, bijvoorbeeld als je arts wil worden, is het voor mij nog allerminst zeker wat ik ga studeren. 

Mijn passie

Mijn zoektocht begint aan het eind van de vijfde klas. Er komen een paar studenten langs om te vertellen over het kiezen van een studie en het studentenleven. Ze vertellen dat het kiezen van een studie een lang en moeilijk proces kan zijn, maar gelukkig weet ik al wat ik wil doen. Op dat moment heb ik een enorme passie voor het weer en wil ik niets liever dan weerman worden. Om dit te bereiken is de studie meteorologie het meest geschikt. 

Ik wil kijken of een studie als meteorologie of weerkunde wat voor mij is, dus ga ik begin dit jaar naar een open dag van de Wageningen University & Research. Ik heb me ingeschreven voor de opleidingspresentatie van Soil, Water, Atmosphere, dezelfde opleiding als NOS-weervrouw Willemijn Hoebert heeft gevolgd. Ik heb er echt superveel zin in en ook de sfeer op de campus is echt heel goed, maar tijdens de presentatie merk ik dat de studie niet helemaal bij mij past. Mij lijkt het erg leuk natuurkundige berekeningen te doen en weerkaarten te analyseren. Maar bij deze studie leer je vooral over verschillende bodemtypen en de eigenschappen van water, wat ik niet zo interessant vind. 

Wil jij ontdekken of een studie op het gebied van klimaat, voeding, natuur, gezondheid of duurzaamheid iets voor jou is? Bezoek dan eens het studiekeuze platform van Wageningen University & Research

Gesprek met decaan

Na deze open dag heb ik maar één vraag in m’n hoofd: wat nu? De studie die mij leuk lijkt, blijkt niet te zijn wat ik dacht dat het is en een plan B heb ik niet. Mijn moeder adviseert me eens te gaan praten met de decaan bij ons op school en zo geschiedde. De decaan gaat met mij na welke schoolvakken ik leuk vind en we komen samen tot de conclusie dat ik eens bij wiskunde moet gaan kijken. 

Wederom teleurstelling

Een aantal weken later bezoek ik de open dag van de Universiteit Twente, waar ik mij heb ingeschreven voor de opleidingspresentaties van Applied Mathematics en uit nieuwsgierigheid ook voor Technische Natuurkunde. De presentatie van Technische Natuurkunde is erg interessant, maar de studie past vanwege het sterke technische aspect niet helemaal bij mij. Helaas krijg ik van Applied Mathematics niet echt een goed beeld. De man die de presentatie geeft praat vooral over zichzelf en het het lukt mij niet om studenten te spreken. Wederom ga ik een beetje teleurgesteld naar huis.

Heel iets anders

Na de teleurstelling in Twente ga ik bij mezelf na: wat vind ik écht leuk, wat wil ik later gaan doen? Ik gooi het over een andere boeg en besluit ook eens bij een alfa-studie te gaan kijken. Ik bedenk dat de opleiding Duitse Taal en Cultuur ook nog wel een bezoek waard is. Duits is altijd al een van mijn lievelingsvakken geweest en ik heb er zelfs een jaar eerder eindexamen in gedaan. Toch heb ik deze studie niet eerder overwogen omdat ik dacht dat ik met m’n N&T/N&G-pakket wel een exacte studie moest doen. Dus bezoek ik niet lang daarna een open dag en meeloopdag van de opleiding Duitse Taal en Cultuur in Utrecht. Waar ik de vorige open dagen altijd een beetje van een koude kermis thuis kwam, is dit nu helemaal niet het geval. De studie is kleinschalig, past bij wat ik leuk vind en iedereen is hartstikke aardig. Ik kan niet wachten te beginnen met deze studie, dacht ik…

Toch geen Duits

Ondanks dat ik enorm enthousiast ben over de studie Duits, begin ik in de dagen en weken na de meeloopdag steeds meer te twijfelen aan hoe verstandig de keuze is. Vind ik dan straks wel een baan die ik leuk vind? Is de studie wel uitdagend genoeg? Ook begint de realiteit langzaam in te dalen. Duits studeren betekent ook twintig uur in de week literatuurstudie. En hoewel ik lezen wel leuk vind, denk ik niet dat ik er nog veel plezier aan beleef als ik het twintig uur per week moet doen.

Nu de deadline voor het kiezen van een studie dichterbij kruipt, wordt het langzaam tijd om knopen door te hakken. Ik heb inmiddels besloten wiskunde of natuurkunde te studeren en mijn focus zal de komende tijd vooral liggen op waar ik dit ga studeren. Als jij ook nog over je studie twijfelt, kun je onder meer terecht op de studiekeuzesite van Wageningen University & Research. Hier vind je onder meer informatie over alle opleidingen die de universiteit te bieden heeft, verhalen van studenten en informatie over open dagen. Heb je behoefte aan nog meer informatie? Dan biedt de site ook de mogelijkheid met studenten te chatten. Op deze manier vind hopelijk ook jij de studie die bij je past.

Ontdekken of een opleiding van Wageningen bij jou past?  

Doe dan een Meeloopdag! Door zelf te ervaren hoe het is om te studeren en een dag student te zijn in Wageningen kom je snel te weten of de studie echt bij je past. Op deze manier leer jij de opleiding en Wageningen echt goed kennen!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Wageningen University & Research

Gepubliceerd op 21 maart 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.