Ik kan niet kiezen

Ik kan niet kiezen

Boeken voor mijn leeslijst, meubels voor mijn nieuwe kamer of gerechten in een restaurant; keuzes maken heb ik nooit gekund. Ik kan uren wakker liggen van de gedachte dat ik misschien iets misloop. Want wat nou als dat andere ijsje veel lekkerder had gesmaakt?

Het begon al in groep 7. Het idee dat ik maar één jaar de tijd had om een middelbare school uit te zoeken, maakte dat ik me verschrikkelijk benauwd voelde. Daarom bezocht ik heel veel open dagen en las ik rapporten van de onderwijsinspectie.

Tot in de eerste week van de inschrijvingen twijfelde ik tussen twee scholen. Bij de ene school kon ik extra talen leren, maar de andere school was dichterbij en daar kon ik Engelstalig onderwijs  volgen. Uiteindelijk ben ik voor school B gegaan, maar tot op de dag van vandaag vraag ik mij af hoe het geweest zou zijn als ik Chinees had kunnen spreken.

Mars, Snickers of Twix?

En niet alleen van grote keuzes ga ik zweten. Minimaal drie keer per dag sta ik voor een ander dilemma: wat moet ik eten? Wil ik een broodje, een bakje fruit, of een cracker? En wil ik bij de snoepautomaat een Snickers, Mars of een Twix? En als iemand vraagt wat ik te drinken wil, wat doe ik dan? Gelukkig heb ik vrienden die de moeite nemen om af en toe te zeggen: “Ze wil graag een colaatje, alstublieft.”, zodat ik alleen nog maar hoef te knikken.

Bij het denken aan de keuzes die ik in de toekomst moet maken, begin ik al bijna te hyperventileren: een studie kiezen, een huis vinden en allerlei nieuwe gerechten uitproberen in restaurants. En dan die boekenlijst voor school! Zal ik gaan voor de schrijfsels van Herman Koch of toch maar Kluun's Haantjes?

Liefde van mijn leven

Waar komt die angst nou eigenlijk vandaan? Ik denk dat ik diep van binnen eigenlijk wel weet wat ik het liefste wil, maar dat ik gewoon bang ben om iets te missen. Want van het idee dat het andere ijsje beter had gesmaakt, of dat ik misschien al de liefde van mijn leven had kunnen ontmoeten op een andere school, kan ik goed wakker liggen. Misschien dat ik ‘m wel ontmoet tijdens mijn studie; maar zal mijn soulmate dan te vinden zijn bij de studie rechten, communicatie of toch geneeskunde?

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, de weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Nienke aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 12 september 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.