Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Ik ga op vakantie. In mijn eentje.

Ik ga op vakantie. In mijn eentje.

Ik ga twee weken op taalkamp naar Malta. Zonder ouders of vrienden. Met twintig volslagen vreemden, dat wel. 

De zenuwen komen bovendrijven als ik om zes uur 's ochtends naar Schiphol ga. Geen gewone vakantiezenuwen, maar echte 'ik-moet-in-mijn-eentje-een-groep-onbekenden-joinen'-zenuwen. Misschien ga ik wel twee hele eenzame weken tegemoet.

Waarom heb ik me hier in godsnaam ooit voor opgegeven?

Zo. Ga nu maar vrienden maken.

Vrijheid

Heel simpel: ik wilde vrijheid. Even helemaal los staan van mijn vaste vriendenkring. Een keertje gewoon, hoppa, zonder iemand. Het is eng, onwennig en spannend. Maar nu ik weer thuis ben, kan ik zeggen: het is het waard. Je krijgt er onafhankelijkheid voor terug.

Vooraf vreesde ik het ergste, maar hoe eenzaam was het nou uiteindelijk? Nou, gewoon níet.

Online kennismaken

Ten eerste had ik al mijn groepsleden al gefacebookt en gehyvet en had ik binnen no time al 80% van de club gezien of gesproken via internet. Je voegt elkaar toe op Ping en Whatsapp, et vòila.

Thank god voor onze op social media gerichte generatie! Zo had ik meteen een aanknopingspunt, 'kende' ik mijn vakantiegenootjes al een beetje en hoefde ik me een stuk minder zorgen te maken.


Groepsvorming

Ten tweede: de meeste mensen op zo'n taalvakantie zullen alleen komen. Echt, het zal je verbazen hoeveel jongeren zoiets hebben van 'schijt, ik ga eens alleen'. Al die mensen trekken naar elkaar toe omdat ze niemand anders hebben, na een tijdje gaan de koppels ook een beetje hun eigen weg en vormt er zich één groep. Alsof je met je klas op schoolreis bent.

Het begin, toen we elkaar ontmoetten op Schiphol, voelde wel een beetje onwennig en toen vielen er nog af en toe stiltes. Maar in die twee weken dat we op elkaars lip zaten, zijn we als groep zó naar elkaar toegegroeid, dat het bizar leek ooit weer afscheid te moeten nemen op het vliegveld en elkaar waarschijnlijk nooit meer te zien.

Alleen = makkelijk mensen leren kennen

En bovendien: juist als je alleen bent, leer je veel sneller andere mensen kennen. Ook buiten je eigen groep! Alleen al de nachtelijke balkongesprekken met onze Spaanse buren waren al geniaal genoeg om 'ja' te zeggen tegen zo'n vakantie.

Je wilt niet weten hoe vaak ik om wiet gevraagd ben als ik duidelijk maakte dat ik uit Nederland kwam; 'of ik toevallig wat bij me had,'  Aldus alle Russen, Italianen, Spanjaarden, Duitsers en Fransen die ik leerde kennen  op de Engelse school waar ik naartoe ging.

Zelfstandig worden

En voel je je tijdens zo'n vakantie een keer eventjes wél kut of alleen, dan heb je geen moeder of beste vriendin om bij uit te huilen.

Je staat er alleen voor - en dat is eigenlijk maar goed ook: je wordt er een stuk zelfstandiger door, en wéét dat je het kunt. Want ondanks je eenzame aankomst vertrek je weer met een groep nieuwe vrienden. Dat zou je op vakantie met je ouders nooit gelukt zijn. 

Angst = bullshit

De hele vakantie was a wonderful time, die ik echt niet zal vergeten. Die zenuwen voor eenzaamheid die ik aan het begin nog had, bleken complete bullshit. Kortom: don't be scared, alleen op vakantie gaan zou je ook 'ns moeten doen! 

Het is zomervakantie! Ook onze redactie gaat van de zon genieten. Tot 5 september publiceren we daarom slechts drie artikelen per week, daarna komen we weer op volle kracht terug. En als je ons gaat missen, check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 9 augustus 2011
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Spellingsfouten let erop!

10 jaar geleden

K.

K.

Bedankt, aangepast!

10 jaar geleden

A.

A.

Idd, vergeet vooral de reactie niet het is namelijk spelfouten :D

10 jaar geleden

W.

W.

Hm, vriendin van mij heeft dat deze zomer ook gedaan. Lijkt me erg duur, maar het wel waard! Ik wil het een keer voor Frans gaan doen ;)

10 jaar geleden

K.

K.

Ik ben van mijn afgelopen vijftien reisjes slechts twee keer met bekenden gegaan, de rest alleen. Vind 't meestal ook wel veel leuker, zo.

10 jaar geleden

M.

M.

Cool hoor, leuk artikel. Ik heb eens alleen voor 6 mnd met een rugzak door Aziƫ gereisd terwijl ik wel een vriendin in NL had. Je ontmoet zooo makkelijk allerlei mensen als je niet als een siamees stelletje aan elkaar klit. Het was het 100% waard!

10 jaar geleden

A.

A.

Ik ga komende zomer ook voor 3 week alleen naar malta! heel fijn om zo'n artiekel te lezen. geeft me toch wat rust. haha. Hopelijk krijg ik net zo'n fantastische tijd !

9 jaar geleden