Ik deed mee aan twee MDT-projecten

Ik deed mee aan twee MDT-projecten

Door Naomi

Ik ben graag geëngageerd bezig, maar blijf toch al snel binnen mijn eigen comfortzone. Ik vind het namelijk spannend om aan nieuwe dingen te beginnen. Toch werd ik gelijk enthousiast toen ik achter het bestaan van MDT-projecten kwam.

Ik besloot eens buiten mijn comfortzone te gaan en deed mee aan twee van deze projecten. Ik vertel je graag over mijn ervaringen.

MDT

MDT staat voor maatschappelijk diensttijd. Bij een MDT-project ligt de focus op zelfontwikkeling, terwijl je je inzet voor de maatschappij. Eerst kies je een project dat jou aanspreekt. Tijdens het gekozen project leer je steeds meer over jezelf. Zo leer je bijvoorbeeld over je sterke en minder sterke punten en je interesses. Naast de focus op zelfontplooiing, ben je ook maatschappelijk betrokken en doe je iets goeds voor je medemens.

Sprint

Mijn eerste kennismaking met maatschappelijk diensttijd was bij de NJR, de Nationale Jeugdraad. Samen met 79 andere jongvolwassenen deed ik mee aan Sprint. Tijdens dit project werd ik aan twee organisaties gekoppeld. Ik heb eerst een kijkje in de keuken mogen neem bij Studentensport Nederland. Hier heb ik samen met twee anderen een kaartenactie mogen opzetten, om mensen een hart onder de riem te steken tijdens de corona-periode. Daarna ben ik gekoppeld aan NJR zelf, bij team internationaal. Hier heb ik, weer samen met twee anderen, een rapportage mogen schrijven over de impact van jongerenvertegenwoordigers in Nederland. Ik heb hier geleerd om door goede samenwerking een project vanaf het begin op te zetten.

Naast de twee organisaties waar ik vrijwilligerswerk deed, kreeg ik met alle andere Sprinters masterclasses, werkbezoeken en trainingen. Zo kreeg ik een kijkje in de keuken bij het RIVM, leerde ik hoe je het best kan lobbyen en kreeg ik een training over hoe je je authentiek kan presenteren en profileren.

Jongerenambassadeurs

Na mijn positieve ervaring bij Sprint, kon ik geen genoeg krijgen van MDT-projecten. Daarom besloot ik om een nieuw project aan te gaan: Jongerenambassadeurs. Bij de organisatie Jongerenambassadeurs staat de stem van jongeren centraal. Een jongere wordt gekoppeld aan een zelf uitgekozen organisatie en gaat daarna feedback geven aan het bedrijf. Het perspectief van jongeren staat hierbij centraal.

Zelf ben ik gekoppeld aan de GGD-regio Utrecht. Ik heb mijn visie over een campagne rondom mentale gezondheid mogen laten horen. Zo heb ik advies gegeven over presentaties aan gemeenten en mijn mening gegeven over het programma Je Brein de Baas en de website van de GGD.

Naast mijn inzet voor de GGD, heb ik bij Jongerenambassadeurs mee mogen doen aan de campagne #ikbenopen. Ook heb ik mijn ervaringen met psychische problematiek mogen laten horen in de podcast Bankhangen.

Aanrader

MDT is dus heel veelzijdig. Naast deze twee projecten zijn er nog tientallen andere MDT-trajecten, er is voor ieder wat wils. Ik heb heel veel mogen leren, heb nieuwe mensen ontmoet en ben uitgedaagd om dingen te doen die ik normaal gesproken niet zo snel zou doen. Ik vind MDT zeker een aanrader voor iedereen die eens wat anders wil leren dan de schoolse dingen.

Lees ook
Fynn komt in actie voor Oekraïne: 'Ik wilde graag helpen'

Gepubliceerd op 5 juli 2022
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.