'Iedereen moet leren programmeren'

'Iedereen moet leren programmeren'

Door Pim

Internethelden als Bill Gates, Mark Zuckerberg en Steve Jobs vinden en vonden dat alle jongeren moeten leren hoe je een computer programmeert. Daar leer je namelijk van denken, stellen zij in onderstaand filmpje van Code.org dat viral ging.

Tijdens The Next Web Conference, een grote internationale technologieconferentie in Amsterdam, interviewde ik Puck Meerburg (13). Hij programmeert al sinds zijn vijfde, heeft een aantal apps ontwikkeld en mocht daarom voor een groot publiek zijn verhaal doen. Wat vindt hij van leren programmeren?

 

"Ik begon gewoon," zegt hij rustig, terwijl we op een zitzak chillen. Om ons heen zitten nerds hun Macbook op te laden. "Ik vond een programma op m'n computer waarmee je websites kon bouwen. Daarmee begon ik websites te maken." Ondertussen heeft hij al meerdere keren gesproken op conferenties als deze, is hij geïnterviewd door internationale kranten als The Wall Street Journal en The New York Times. En dat allemaal omdat hij wat regels code kan typen.

Allemaal programmeren? "Ja!"

Leren programmeren is dus belangrijk, vinden alle technologiebobo's. "Het leert je om te denken," zei Steve Jobs vroeger. Ik kan het zelf een beetje en het is waar: het geeft je inzicht in hoe die websites en die telefoon die je elke dag gebruikt nou precies werken en vooral: wat je moet doen als ze een keer niet werken. Opnieuw aanzetten werkt vaak, maar niet altijd.

Daarnaast is het gewoon heel tof om iets te kunnen bouwen wat miljoenen mensen zouden kunnen zien. Jij maakt het, kunt het op elk moment aanpassen en weer verwijderen als het toch niks is. Programmeren leert je om te denken en om de wereld beter te begrijpen.

Gewoon beginnen

Helemaal waar, knikt Puck me toe: "Maar het hoeft ook niet zozeer programmeren te zijn als in het maken van apps bijvoorbeeld, maar het gaat meer om het idee achter programmeren: dat je instructies aan de computer leert geven in een bepaald formaat," voegt hij eraan toe.

"Met bijvoorbeeld Minestorms (een programma om Lego-auto's te programmeren) of Scratch kan dat ook." Je hoeft dus niet meteen wekenlang achter een zwart schermpje met witte leters door te brengen: gewoon beginnen met iets makkelijks is wat Puck betreft al goed genoeg om van te leren.

Hoe ziet hij dat dan voor zich? "Gewoon als een schoolvak." Als het aan Puck ligt gaan we dus gewoon allemaal een uurtje per week verplicht achter de computer om datzelfde ding instructies leren te geven. Iets weten van dat grijze of zwarte ding dat je dagelijks gebruikt, is toch niet verkeerd?

"Nee, niet voor iedereen."

Denkt Puck dan ook dat iedereen kán leren programmeren? "Nee, dat niet. Het is wel iets dat je moet kunnen. Als de manier van denken je niet ligt, dan lukt het niet," vindt hij. "Het idee dat je robotjes, óók computers, moet leren besturen, is ook wel apart." Dat zal dus niet iedereen aantrekken, maar het is wel goed om een basis te hebben. "Iedereen zou het tenminste moeten proberen!"

"Het hoeft ook niet zozeer meteen om programmeren te gaan, instructies leren lezen is ook een begin. Bijvoorbeeld plaatjes waarbij de vraag is: iemand gaat steeds links en dan weer rechts, waar komt hij uit? Dat soort dingen zijn al een goed begin om je inzicht te trainen," voegt hij nog toe.

Programmeren moeten we dus allemaal proberen te leren volgens Puck. Het is belangrijk om op een bepaalde manier in instructies te leren denken. Sommigen zullen het leuk vinden en er mee doorgaan, andere houden er na de verplichte uurtjes mee op, net als Aardrijkskunde of Frans dus eigenlijk. Maar een introductie is alleen maar handig voor iedereen.

Enthousiast geworden van Pucks verhaal? Check Code.org of Codeacademy.com om je eerste programmeerstapjes te zetten!

Gepubliceerd op 15 mei 2013
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

N.

N.

Geweldig filmpje,word al helemaal enthousiast dat ik dit jaar (hopelijk) informatica ga studeren.

9 jaar geleden

W.

W.

Volledig mee eens :-) @nightrise, ook blij dat ik informatica ga studeren inderdaad

9 jaar geleden

R.

R.

In de jaren 90 heb ik leren programmeren: ik was verslaafd. Achteraf denk ik: het zijn wat foefjes onder elkaar tikken. Inmiddels heb ik begrepen dat het helemaal niks met wiskunde te maken heeft ... Misschien had ik in die tijd beter voor mijn ontwikkeling en creativiteit gedichten, geschiedenis en natuurkunde kunnen doen. Maar: ik heb nergens spijt van.

9 jaar geleden