Hoe ik een gym bro werd

Hoe ik een gym bro werd

Door Dina

Bonjour allemaal. Sinds kort doe ik aan fitness, wie had dat gedacht? In de achttien jaar dat ik op deze planeet rondhuppel, heb ik amper sportscholen bezocht. Maar ik heb het licht gezien, hallelujah! Eindelijk snap ik waarom mensen dit doen.

Ik voel me nu steeds meer een zogeheten gym bro en vertel jullie in dit stuk waarom. Vanaf het begin van mijn sport avontuurtot nu. 

Motoriek à la schildpad

Als je mij zes maanden geleden had verteld dat ik me wekelijks meerdere keren in de sportschool zou bevinden en het daad-wer-ke-lijk leuk zou vinden, dan zou ik je vermoedelijk uitlachen.

Ik heb gewoon nul vaardigheden als het om sport gaat en heb een schildpaddenmotoriek. Ik ben altijd heel fanatiek tijdens gym. Toch mis ik bij trefbal elke bal. Bij hoog- of verspringen haal ik vaak niet eens het minimum. En bij bowlen wordt mijn bal op dubieuze wijze altijd aangetrokken tot de goot. 

Schaatsen

Oké, ik geef toe: ik kan één sport. Namelijk schaatsen, dat doe ik nog steeds heel graag. En niet om te flexen, maar ik kan dus een driedubbele salto en flikflak in de lucht óp schaatsen. Neen, geintje.

Maar het ding is dus dat ik helaas ben gestopt met de schaatstrainingen en ik zit dus thuis zonder echte sport die ik beoefen. Ik word rusteloos, maar ik heb dus de motoriek van een schildpad. Veel hoop is er niet voor mij… Of toch wel?

In den beginne

Ik besluit begin december dan maar een sportschoolabonnement aan te schaffen. Puur om het te proberen. Vanaf het moment dat ik voor het eerst de kleedkamer binnenstap, voel ik me al beter. Ik voel me vele malen sterker, sneller en slimmer dan ooit tevoren. Dit is het scharnierpunt tussen de oude, luie Dina en de nieuwe, productieve. Vanaf nu wordt alles beter, ik merk het!  

Maar huh, hoe werkt dit? Wat de hel moet ik doen? Ik vind het allemaal een beetje eng hoor… Straks denken al die fitte gymmensjes dat ik één of andere noob ben. Ik blijf voortaan nog bij m'n vertrouwde loopband. 

Antidepressiva maar dan beter

Spoiler alert: gelukkig kan ik na wat uitproberen en YouTube-video's bekijken een heleboel meer. Zo merk ik ook welke sportoefeningen ik leuker vind en welke minder. Als ik de standaard dingen als gewichten of de loopband saai vind, zijn er nog steeds andere sportoefeningen die plezierig zijn om te doen. Zoals groeplessen in zumba, kickboksen, bootcamp en ga zo door. Het fijnste aan sporten is dat ik niet alleen fysiek, maar me vooral ook mentaal veel beter voel. Ik ben minder angstig en heb meer zelfvertrouwen.

Tuurlijk, als je voor gezonde redenen wil sporten voor je summer body of goeie voornemens, ben ik de laatste persoon die je tegenhoudt. Wel belangrijk, ik klink nu echt als een moeder, maar alsnog: stel je gezondheid voorop!

Waar, hoe, wanneer beginnen?

En dat is dus meer dan een maand geleden alweer. Ik ben gevoelsmatig nog steeds een beginner, maar weet al iets meer hoe dingen werken. Als jij dit stuk leest en denkt van: goh, misschien moet ik het ook gaan proberen, dan wil ik graag nog tips geven. 

De plek waar je het beste kan fitnessen of sporten, is in een gym die het dichtst bij je is. Dan is de drempel om te gaan lager. In december ging ik twee keer per week naar de gym, nu rond de drie à vijf keer per week. Tijdens toetsweken vind ik het fijn om bijna elke dag te gaan; ik hoef maar tien minuutjes te fietsen dus ik kan zo vaak gaan als ik wil.

Verder zou ik ook kijken naar prijzen uiteraard, en wat het beste bij je past. Maar hoe begin je dan met het sporten? Als je het echt intimiderend vindt, begrijpelijk, dan zou ik met een vriend of vriendin gaan, dat is altijd gezellig. Ook zijn er personal trainers in (volgens mij) iedere gym, die je kunt aanvragen. Dan kan je met hen sporten. En tenslotte, wanneer?

NU!

Moraal van m’n verhaal: schildpaddenmotoriek of niet, geef de sportschool een (tweede) kans. 

Gepubliceerd op 3 februari 2023
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.