Het saaieboekenprobleem
Iedereen heeft het wel eens gehad: het saaieboekenprobleem. Pagina aan pagina gevuld met oeverloos gezwets. Woorden waar je nog nooit van hebt gehoord, zinsconstructies die je na vijf keer lezen nog niet begrijpt en noem maar op.
Ook ik heb half slapend boeken in kleine stukjes gescheurd uit frustratie. Maar. Er is hoop. Want de laatste keer dat ik zo'n saai geval probeerde te doorklieven, is het me gelukt. En ik vond het nog best leuk ook. Hoe ik dat geflikt heb? Nou, zo!
Tip 1: begin op tijd
Het grote geheim achter alle successen is discipline. Met eindeloos uitstellen en net zolang niets doen tot het écht nodig is, kom je niet zo ver. En zeker niet als je een boek leest.
Wanneer je namelijk de dag voor de toets nog in je boek begint, zul je het nooit uit krijgen. Bovendien zul je zo snel moeten lezen, dat je niet eens begrijpt waar het over gaat. En omdat je doorleest tot diep in de nacht, ben je bij de toets zo moe dat je niet eens meer normaal je eigen naam kunt schrijven.
Begin dus al eerder! Daarmee maak je het ook voor jezelf leuker.
Tip 2: lees niet 's avonds in bed
Er zijn veel scholieren die 's avonds in bed een slaapverwekkend boek lezen. Niet met de doelstelling om zo snel mogelijk in slaap te vallen, maar om het boek te begrijpen. Tja. Maarja. Dat werkt dus gewoon niet.
Lees overdag. Gewoon in de middag. Soms kan het ook helpen om bijvoorbeeld zacht muziek aan te zetten of een kopje koffie te drinken. Dit alles om te voorkomen dat je in slaap sukkelt.
Oh, en als je écht niet wakker kan blijven, helpt het ook om jezelf voor te lezen. Dan ben je actief bezig en gebruik je je kaakspieren, waardoor je hoofd sowieso niet vermoeid op de bladzijden zal vallen.
Tip 3: begrijp het
Wanneer je een boek voor Engels leest waar je gewoon echt helemaal niets van begrijpt, staar je dan niet blind op die ondoorgrondelijke woorden, maar zoek de betekenis op. In dit internettijdperk is dat echt niet moeilijk. Als je letterlijk citaten uit je boek intypt in Google, vind je zo duizenden fora vol met mensen die de betekenis proberen uit te leggen.
Het kan ook helpen om van tevoren even op te zoeken waar het boek over gaat. Waar het zich afspeelt, wie de hoofdpersonen zijn en wat het probleem nou eigenlijk is. Maar let op! Lees nooit van tevoren een megasamenvatting waarin ieder spannend feitje of leuk detail verklapt wordt. Dan is namelijk al het spannende (dat er wél in zat) er vanaf, en wordt het alleen maar een nog grotere straf om het boek te lezen.
Tip 4: je hebt altijd tijd
Iedereen heeft momenten waarop hij niets te doen heeft. Misschien heb je een heel druk leven, maar ook jij zit wel eens in de trein of in de wachtkamer bij de tandarts. Maak er een gewoonte van om je boek overal mee naartoe te nemen. Koop de goedkoopste en kleinste paperback editie en stop die standaard in je tas. Wanneer je jezelf dan betrapt op niets doen, kun je weer even lezen.
Zo sla je je dan uiteindelijk door die eindeloze saaie pagina's van saaie lange zinnen en moeilijke woorden. En als je dan eindelijk de laatste bladzijde hebt omgeslagen, uitgeput van het eindeloze hersenkraken, dan vond je het - net als ik - hopelijk toch nog wel een heel klein beetje leuk.
Hoeveel jonge meiden en vrouwen krijgen per dag trombose door de anticonceptiepil?
Wil je meer informatie over Trombose? Lees het hier!
1 seconde geleden
S.
S.
Mette, je bent geweldig!
9 jaar geleden
AntwoordenMette
Mette
haha, jij ook hoor!
9 jaar geleden