Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het leed dat 'studiekeuze' heet

Het leed dat 'studiekeuze' heet

Door Chard

"Weet je al wat je gaat studeren?" Deze vraag heb ik de afgelopen tijd wel honderd keer gehoord. Van mijn decaan tot mijn ouders en van andere familieleden tot een bezorgde mentor die ik random op een straat tegenkwam. Al die mensen hebben hetzelfde antwoord gekregen: "ik heb werkelijk geen idee." 

In de eerste plaats had ik nooit verwacht dat ik vwo 6 zou halen. Naar mijn gevoel heb ik in de afgelopen jaren vooral wat aangemodderd en me als een eikenblad laten meevoeren op alle winden waarvan ik niet wist waar ze naartoe gingen.

Maar goed, nu zit ik dus toch in vwo 6.  Het is het jaar waarin je dé keuze moet maken die de rest van je leven gaat bepalen. En daarom een keuze van leven of dood, kaviaar of kibbeling. 

Speld in een hooiberg

Omdat ik in de derde C&M heb gekozen, komt de keuze in mijn geval neer op maatschappelijke studies. Hoewel er dan ongeveer 400 studies verdwijnen, blijven er nog meer dan 160 over. Het is bijna als het vinden van een speld in een reusachtige hooiberg. Dat terwijl de speld, qua kleur, niet veel verschilt van het hooi. Dat is tenminste hoe ik kijk naar deze opgave. 

Socioloog? 

Voordat ik me echt verdiepte in een studiekeuze, wist ik het zeker; ik zou sociologie gaan studeren aan de Universiteit van Utrecht. Want sociologie, dat was het einde. Een beetje grafiekjes bekijken en je bezighouden met wat er in de hoofden van mensen omgaat. Bovendien vond ik 'socioloog' erg leuk klinken. 

Maar toen ik me eenmaal meer in de studie ging verdiepen, kwam ik erachter dat het nog een vrij ingewikkelde studie is. Je moet bijvoorbeeld ook wiskunde kunnen en laat dit nu niet mijn sterkste punt zijn. Ik heb zes jaar immers nooit een hoger gemiddelde gehad dan een 5,8. Sociologie was van de baan en ik switchte naar filosofie. Dat zou het worden. Maar toen ik het programmaboekje las, dacht ik: is dit nu wat ik wil? Is dit het nou? 

Tijd

Deze vragen blijven eigenlijk opkomen bij iedere studie waar ik naar kijk. Alles lijkt mij wel een beetje interessant, maar er is niets dat er echt uitspringt. Daarbij zijn het zo verschrikkelijk veel studies dat ik bij God niet weet waar ik de tijd vandaan moet halen om me in allemaal uitvoerig te verdiepen. 

Corona

Dan komt ook nog die verdomde coronacrisis om de hoek kijken. Een groot deel van de open- en meeloopdagen zijn weggevallen. Waar je vorig jaar nog doodleuk een vrije dag kon aanvragen, moet je nu veel zelf doen en veel meer initiatief nemen. Denk aan: het volgen van webinars, chatten met studenten en online informatiedagen volgen. Eerlijk gezegd blijf ik het werken via internet toch gek vinden. 

Je zou denken dat met meer kennis over alle opleidingen de keuze ook makkelijker wordt. Dat is een illusie, ben ik achtergekomen. Soms heb ik de neiging om maar een boekje open te slaan en zonder te kijken, als een soort Ezeltje Prikje, een studie uit te kiezen. Maar of dat nou zo'n goed idee is? 

Gepubliceerd op 15 december 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.