Het is nooit te vroeg voor pepernoten

Het is nooit te vroeg voor pepernoten

Door Dina

Het is eind augustus en met klotsende oksels vanwege de tropische gevoelstemperatuur van zo'n 30 graden loop ik de supermarkt in. Voor mij zie ik niets minder dan een rek vol pepernoten, hallelujah! Na acht maanden wachten kan ik niet meer wachten om die eerste zak pepernoten van het jaar op te vreten. Sommige mensen begrijpen mijn vreugde, anderen denken: nú al?

Toch wil ik ook die laatste groep overtuigen om aan mijn kant bij deze pepernotenkwestie te staan. Want het is écht nooit te vroeg voor pepernoten (of kruidnoten, whatever).

‘Sinterklaas is pas in december’

De ene groep vindt pepernoten in augustus dus drie keer niks. Argumenten die dan vaak gebruikt worden, zijn: 'Het is nog niet eens november, sjonge jonge!' Of iets in die richting. Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Er is gewoon veel vraag naar pepernoten. Ik werk zelf in de supermarkt en zie die zakken over de toonbank rollen vanaf het moment dat ze in de schappen liggen. Oprecht.

Die vraag is er gewoon omdat pepernoten zo verdomd lekker zijn. En zoals je kan merken, lijkt het alsof de supermarkten ieder jaar de pepernoten eerder willen verkopen. Eerst alleen gedurende oktober, daarna september, nu augustus en het zal me niets verbazen als we over een tijdje pepernoten al in februari aantreffen. Dan kan je het net zo goed het hele jaar door verkopen, toch? Pepernoten zijn te lekker en iconisch om slechts seizoensgebonden te eten.

Ik <3 pepernoten

Maar naast het punt dat ik pepernoten lekker vind, zijn er nog een heleboel andere argumenten die laten zien waarom pepernoten altijd in de supermarkt moeten liggen. Als pepernoten direct na Sinterklaas uit de schappen moeten, worden er veel zakken weggegooid. Ik zie ze zelden in januari in de winkels liggen. Hooguit midden december met wat 50%-kortingstickers - overigens mooi meegenomen - maar daarna blijft er een heleboel over die de kliko in moet. Dat heb ik ook als supermarktmedewerker met eigen ogen gezien. Huilen. 

Verder is het ook gewoon een beetje cultureel erfgoed. Typisch Nederlands en leuk voor souvenirtjes. Stroopwafels, drop en hagelslag zijn allemaal hartstikke leuk en aardig, maar wel basic. Pepernoten zijn minder basic en daarnaast is het ook een goede toevoeging op de Nederlandse cultuur erfgoedlijst. Zo is er veel variatie als het gaat om smaken: van truffel-, appeltaart-, tompoucesmaak… En nog veel meer. Kort samengevat: pepernoten het hele jaar door verkopen is gewoon voordelig, want er is minder voedselverspilling en wegens alle verschillende smaken krijg je er nooit genoeg van. Er is voor ieder wat wils!

Eindoordeel

Tja, ik zie meer voordelen dan nadelen bij het eten van dit goedje gedurende het hele jaar, dus ook in augustus. Of wanneer dan ook. Of jij persoonlijk pepernoten het hele jaar door wil eten of kopen, kun je zelf beslissen. Verder valt over smaak niet te twisten natuurlijk, dus als je er geen zin in hebt, eet je het niet. Zo simpel is het

Al met al zijn de pepernoten letterlijk goed voer voor discussie. En ik ben geen professionele dokter, maar heb uit betrouwbare bronnen vernomen 'one pepernotenzak a day, keeps the doctor away' Dus vooral lekker smullen van dat voer. Smakelijk!

Lees ook
De magie van pepernoten

Gepubliceerd op 8 september 2022
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.