Help! Profielkeuzestress!

Help! Profielkeuzestress!

Door Noah

De derde klas: ik heb er nu al genoeg van. Eerst leek die derde klas me best leuk. Je bent geen brugpieper meer en dus is die eerste onzekerheid een beetje weg. Zenuwen voor de eindexamens heb je ook nog niet. Maar zo werkt het dus niet. Dit jaar moeten we een profiel kiezen en dat levert ons een heleboel stress op.

Profiel kiezen hier, profiel kiezen daar: het gaat al weken nergens anders meer over in de klas. Er wordt gezucht, gekreund, geklaagd. Want wat moeten we in godsnaam kiezen? Veel tijd om erover na te denken is er niet, want het huiswerk gaat ook nog gewoon door.

Pretpakket

Terwijl ik hard zwoeg op tientallen serie- en parallelsommen voor natuurkunde krijg ik bakken vol informatie over me heen gestort over de verschillende profielen die ik kan kiezen. Cultuur & Maatschappij is echt iets voor mij, maar dat staat dan weer bekend als het pretpakket. Natuur & Techniek lijkt me veel te moeilijk, maar daar kan ik later dan weer het meeste mee. Economie & Maatschappij is ook nog een optie, alleen is economie niet echt mijn ding. Natuur & Gezondheid dan? Nee, dan word ik weer geconfronteerd met natuurkunde. Shitterdieshit wat een rotkeuze. 

Vorige maand dacht ik: Joh, ik stel het maken van De Keuze wel even uit. Ik ga me eerst even focussen op mijn cijfers. Dat ging even goed, totdat we opeens elke mentorles uitgebreid over alle profielen moesten praten. Inmiddels kan mijn klas het nog maar over één ding hebben: profielen! Ik word er helemaal gek van.

Hard werken

De afdelingsleider had ons er in het begin van het schooljaar al een beetje op voorbereid. Dit jaar zou voor ons derdeklassers het belangrijkste jaar worden. We zouden hard moeten werken, maar samen zouden we er wel doorheen komen en het superleuk hebben.

Dat van het harde werken klopt. We zitten in het jaar waarin we nog superveel vakken hebben. Ik leer me helemaal suf om mijn cijfers op te krikken. Ondertussen moeten we nog een beetje sociaal proberen te blijven en ook nog eens een profiel kiezen op basis van onze toekomstplannen. Dat levert de meesten zoveel stress op dat er van 'het samen superleuk hebben' soms weinig terecht komt.

Samen stressen

Misschien is het beter om een vast zeik- en zanikmomentje in te stellen per week. Dan kunnen we lekker samen stressen over profielkeuzes. En de rest van de tijd gaan we gewoon aan het werk en buigen we ons over onze natuurkundesommetjes.

We hebben immers nog 24 weken, 168 dagen, 4.032 uur, welgeteld 241.920 minuten en 14.515.200 seconden de tijd om te kiezen.

Heb je extra hulp nodig bij het maken van je profielkeuze? Probeer dan onze alternatieve profielkeuzetest. Verwacht geen vragen als 'ben je commercieel ingesteld?', maar wél opdrachten om erachter te komen wie je bent en waar je blij van wordt. 

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Noah aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 24 januari 2014
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

G.

G.

Hoezo Cultuur en Maatschappij een pretpakket? Als jij niets met de vakken zoals natuurkunde, scheikunde en biologie kan, is dat pas een pretpakket voor jou! Kies gewoon de vakken die je leuk vindt en goed kan, je gaat immers geen scheikunde studeren als je er op de middelbare school al moeite mee hebt! Zelf doe ik ook C&M, maar wel met biologie, gewoon omdat ik dat leuk vind en heel slecht ben in Frans en Grieks! Dus kies gewoon iets waarvan je zeker weet dat je daarmee ook echt je diploma gaat halen!

10 jaar geleden

M.

M.

Van pretpakket of niet moet je je niets aantrekken.
Ik had eerst E&M gekozen en vond dat echt geen pretpakket, t is veel meer werk dan een natuurprofiel (als je daar een beetje goed in bent tenminste).
Ik heb daarna N&G gekozen en dat pastte heel goed bij me en daar haalde ik veel betere cijfers op en vond ik ook leuker.
Je moet kiezen wat je leuk vindt en waar je goed in bent en je kan later altijd nog wisselen van vakken.
Maar t ene is gewoon stampen en het andere snappen.
Als je goed bent in snappen dan is een natuurprofiel een goeie keuze en makkelijk.
Als je snapvakken moeilijk vind heb je veel meer werk als je een natuurprofiel kiest en kan je misschien beter een maatschappij profiel kiezen, want dan blijft t werk ongeveer evenveel.
En met N&T kan je veel, maar echt niet alles, t is vooral handig als je iets met techniek wil.
Maar als je later toch een opleiding wil doen waarvoor je niet de juiste vakken hebt, kun je meestal wel een cursus in die vakken doen en kan je alsnog naar die opleiding.
Dus maak je niet druk en kies waar je goed in bent en wat je leuk vindt (als je ergens goed in bent vindt je het vaak al leuker)

10 jaar geleden

M.

M.

Kies wat je leuk vind, daar wil je later waarschijnlijk ook iets mee doen.
Als je iets kiest waar je veel mee kan, maar je vindt het niet leuk, dan ga je er later ook niets mee doen en dat is zonde.
En natuur en gezondheid zit niet altijd natuurkunde bij.
Als je C&M leuk vindt, kies dat dan.

10 jaar geleden

Casper

Casper

C&M! C&M! Join het goede leven!

10 jaar geleden

D.

D.

als je heel erg twijfelt, kies dan NT daar kan je echt alle kanten mee op.

10 jaar geleden

Noah

Noah

Allemaal bedankt voor de tips en informatie :) Ik heb gekozen! C&M it is!

10 jaar geleden

R.

R.

ik heb me werkstuk of dat jkan je me uiit leggen

10 jaar geleden

E.

E.

Realiseer je wel dat je met je pakket misschien een studie uitsluit die je later misschien wel wil gaan doen. Ook al lijkt dit misschien niet zo, meer studies dan je misschien op het eerste oog zou verwachten vragen wiskunde (B) en natuurkunde. Zo kun je bijvoorbeeld biologie kiezen in je pakket, maar geen biologie mogen studeren omdat je een vak mist. Of aardrijkskunde kiezen, maar geen aardwetenschappen kunnen doen (want daar heb je geen aardrijkskunde, maar NT-vakken voor nodig!) Ik ken de precieze details niet, want ik had destijds NT/NG gekozen en daardoor kon ik álle studies nog doen. Wat fijn was, want ik had geen idee wat ik wilde doen. Als je EM, CM of NG doet kan dat al niet meer (of niet meteen, je kunt altijd nog vakken inhalen na je vwo-diploma ;)). Heb je al een heel goed idee van wat je wilt worden/studeren en weet je zeker dat het kan met CM, is er natuurlijk niet echt een probleem.

10 jaar geleden

A.

A.

Cm/em is echt geen pretpakket!!
Kies waar je zelf het beste bij voelt en laat je niet door andere gek maken!
Misschien heb je hier nog iets aan (als je vwo doet) ik vond het zelf wel heel handig (had ook moeite met de keuze en heb nu een cm/em profiel)
http://www.123test.nl/profielkeuzetest-VWO/

10 jaar geleden

P.

P.

Helemaal gelijk noah, wat een stress!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.