Help! Mijn koffer staat nog op Schiphol

Help! Mijn koffer staat nog op Schiphol

Door Wu-Ji

Wat had ik toch zin in vakantie! Lekker genieten van de rust, de zomer en mijn vrije tijd. Ik heb mijn koffers ingepakt en neem het vliegtuig naar Taiwan, een land in Azië. Ik kom al helemaal in de vakantiemodus, totdat ik in Taiwan aankom en een vliegveldmedewerker tegen mij zegt dat mijn koffer niet is meegenomen door het vliegtuig. Tsja, dat is balen. Wat nu?

Omdat we weten dat Schiphol nu erg chaotisch en druk kan zijn – zeker tijdens de zomervakantie – zijn we zo’n vier of vijf uur van te voren op het vliegveld. Alles verloopt soepel en we zijn ruim op tijd bij onze gate. We vliegen met China Airlines, een Taiwanese luchtmaatschappij. Na jaren vliegen met hen, heb ik nog nooit een China Airlines-vlucht genomen die op tijd is. Het is daarom ook geen verrassing dat mijn vlucht dit keer anderhalf uur later vertrekt.

Corona

Taiwan heeft als een van de laatste landen nog strenge coronamaatregelen. Daardoor moet bijvoorbeeld iedereen uit het buitenland minimaal drie dagen in quarantaine. Als we aankwamen op de Taiwanese luchthaven, is de planning om snel de corona-formulieren in te vullen en de bagage op te halen. Zo kunnen we op tijd de 'quarantainetaxi' nemen, aangezien we al te laat zijn door de vertraging van het vliegtuig.

Alles loopt zoals gepland: de formulieren worden gauw ingevuld en we lopen door naar de bagagehal. Daarna lopen we naar de bagageband en zien we dat er al een paar koffers rondrollen. Onze bagage komt al gauw één voor één aan en na tien minuten moet alleen mijn koffer nog van de band komen. Dan zien we opeens een informatiebord boven de bagageband. En ja hoor, daarop staat dat mijn koffer vertraagd is.

Er zijn nog vier andere passagiers die hetzelfde probleem hebben. Een van hen zegt: "Een vliegveldmedewerker vertelde mij dat mijn koffer als laatste op de band komt." Geen reden tot paniek dus, denk ik dan. Toch gaat al mijn hoop verloren als een vliegveldmedewerker mij benadert. Hij vertelt dat mijn koffer niet is meegenomen op het vliegveld en dat het niet zeker is wanneer mijn spullen aankomen.

Drama

Op dat moment komen er zoveel vragen bij me op. Uit de ruim 300 passagiers, waarom is juist mijn koffer niet meegenomen? Bovendien, hoe kan het zijn dat onze andere vier koffers wel normaal zijn aangekomen en die van mij niet? En natuurlijk de belangrijkste vraag: is de luchtmaatschappij verantwoordelijk voor deze vertraging van mijn bagage? En zo ja, krijg ik dan compensatie?

Ik probeer om het antwoord snel op te zoeken, maar ik kan in die korte tijd niet het correcte antwoord vinden. Omdat de quarantainetaxi al op ons staat te wachten, laat ik mijn gegevens achter en gaan we snel weg.

Advies

Eenmaal in quarantaine heb ik alle tijd, dus verdiep ik me hierin. Volgens de internationale wet is de luchtvaartmaatschappij aansprakelijk voor vertraging van bagage, tenzij de luchtvaartmaatschappij kan aantonen dat ze alles hebben gedaan om de vertraging te voorkomen. Dat laatste stukje van de zin maakt het dus lastig om daadwerkelijk schade te claimen.

Wat ik aanraad in dit soort situaties, is om het bonnetje van de koffer goed te bewaren. Dit is een vierkante stickertje dat je meekrijgt wanneer je jouw bagage laat inchecken. Als je dit doet, heb je bewijs dat de koffer van jou is en is het gemakkelijker om de vertraagde koffer terug te krijgen.

Eind goed al goed

Zonder mijn koffer is het een ramp in Taiwan. Al mijn kleren zitten er in. Het enige extra kledingstuk dat ik bij me heb, is een wijde zwembroek die ik in mijn handbagage heb gestopt, in plaats van in mijn koffer.

Gelukkig belt China Airlines een dag later en komen ze met het goede nieuws dat mijn koffer een dag later wordt bezorgd. Ik ben verbaasd hoe snel dat gaat. En zo krijg ik mijn koffer uiteindelijk terug en kan ik weer zorgeloos van mijn vakantie genieten!

Lees ook
Vakantievrienden: van wie krijg jij het heet?

Gepubliceerd op 19 augustus 2022
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.