Help! Ik heb belangst

Help! Ik heb belangst

Door Fay

Mijn telefoon ligt voor me op tafel. Over een paar minuten moet ik dat ding toch echt oppakken, het nummer intikken en wachten tot er iemand opneemt. Waar zal ik mee openen? Is "hi, Fay hier" te vriendschappelijk? En "hallo, met Fay Korthuis" te formeel? Ik besluit voor "Hi met Fay" te gaan, een goede middenweg. Terwijl ik het nummer intik begint mijn hart sneller te kloppen. Als er opgenomen wordt realiseer ik me iets: ik heb belangst.

Tja… belangst dus, wat moet ik daar nou mee? Bellen zou toch niet zo spannend moeten zijn? Ik ben voor drie maanden in mijn eentje naar Parijs gegaan, maar als ik de tandarts moet bellen om een afspraak te maken, verander ik in een kleuter die zich het liefst achter zijn ouders verstopt. 

Liever appen

Net toen ik begon te denken dat mijn angst heel raar was en ik mij er gewoon overheen moest zetten, kwam ik erachter dat ik niet de enige ben die liever gewoon een appje stuurt. Bijna 40 procent van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar geeft aan belangst te hebben, blijkt uit onderzoek.

"Jongeren blokkeren omdat ze niet weten wat er van hen verwacht wordt", legt hoogleraar Peter Nikken uit aan het AD. "Ze vinden het eng om direct te reageren. Tegelijkertijd moeten ze ook nog eens goed luisteren. Appen of mailen is veiliger. Je hebt tijd om goed na te denken over een reactie." 

Hij heeft gelijk, want wat ik inderdaad eng vind aan bellen, is dat ik mijn woorden niet terug kan draaien, als ik iets heb gezegd. Een appje of een spraakbericht kan ik daarentegen zo vaak opnieuw formuleren als ik maar wil. In een telefoongesprek zeg je soms ook dingen op een toon die eigenlijk heel anders bedoeld was. Als ik een appje stuur zet ik ergens gewoon twee uitroeptekens achter of ik zeg "Jaaa" in plaats van gewoon "Ja". Zo kom ik automatisch aardiger en enthousiaster over. 

Geen moeite

Het gekke is dat ik geen moeite heb om met mijn familie of vrienden te bellen. Dat komt natuurlijk doordat het bij hen niet uitmaakt als ik de verkeerde dingen zeg. Omdat ik niet zenuwachtig ben voor die telefoontjes zeg ik dus ook eigenlijk nooit de verkeerde dingen. 

Misschien moet ik dus bij andere telefoontjes gewoon doen alsof ik met een vriendin of met m'n oma aan het praten ben. Best een goed idee, vind ik!  Maar dit goede advies is natuurlijk niet de enige manier om je belangst te overwinnen. Ik zet daarom nog een paar tips voor je op een rijtje:

  • - Bedenk voordat je gaat bellen wat je wil zeggen. Schrijf eventueel wat steekwoorden op, zodat je geen black out krijgt.
  • - Neem het telefoongesprek op zodat je kan terugluisteren of het nou echt zo erg was als je dacht. Waarschijnlijk is dat niet het geval, dus dat maakt je weer wat zekerder over je eigen belkunsten.
  • -  Bel vaker! In plaats van een appje te sturen of iemand wil afspreken kan je ook gewoon even bellen. Het is een goede oefening voor als je de tandarts weer een keer moet bellen voor een afspraak.
  • De tips ga ik zelf ook uitproberen, want ik ben er helemaal klaar mee om met trillende handen een pizza te moeten bestellen of de hele dag tegen een interview aan te hikken. Sorry belangst, maar ik moet ophangen.
Gepubliceerd op 23 april 2021
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.