Hazes in te lang examen kunst

Hazes in te lang examen kunst

Door Joca

André Hazes, Napoleon en stervende vrouwen. De 5.112 vwo-scholieren die het examen kunst maakten hadden leuke onderwerpen voor de opgaves, aldus kunstdocent Mark van Berlo. Wel vonden veel leerlingen het examen te lang.

Voor scholier Dorien te Boome zit er wel een voldoende in. "Gelukkig heb ik het examen net op tijd afgekregen, het was echt heel lang. Dat kwam door het vele schrijfwerk, maar ook omdat ik bepaalde filmpjes vaker moest zien om het antwoord eruit te kunnen halen." Dorien gaat de vragen verder niet nakijken op internet. "Daarvan schiet ik alleen maar in de stress."

Scholier Lisa Sulkers had van het tijdsprobleem geen last. "Veel klasgenoten hadden de volle tijd echter wel nodig", vertelt ze. Ze vond het examen redelijk gaan, hoewel ze sommige vragen vrij vaag vond. "Tja, dat is best normaal bij kunst."

Scholier Jip van der Spoel twitterde vooraf dat hij het examen "keihard in de poenie zou palen", maar is dat ook gelukt? "Haha, ik hoop het! De onderwerpen lagen me wel". Hij ontdekte een detailfoutje in het examen: "Er was een trailer van de game Castlevenia, maar daaronder stond dat het uit 1986 kwam. Zou oud zag het spel er nou ook weer niet uit."

Marieke Dwarswaard was verbaasd over het feit dat de videogame langskwam in het examen. "Net zoals veel andere opgaves, sluit dit niet echt aan bij de stof. De opgave over fabeldieren had helemaal weinig met kunst te maken." Na het controleren van de antwoorden kan ze nog niet zeggen of het heel goed, of slecht is gegaan. "Ik vertrouw maar op mijn leraar", zegt ze.

Leuke thema's

Docent Mark van Berlo van het Ashram College vond het examen goed te doen. "Ik heb na afloop met mijn leerlingen gebabbeld. Zij vonden het examen vooral te lang, maar dat zeggen ze al snel." Opvallend vond van Berlo dat de nadruk dit jaar lag op theatrale kunst. "Een onderwerp als bouwkunst kwam er bijvoorbeeld niet in voor." De leraar is ook enthousiast over de thema's in het examen. "De onderwerpen bij het havo-examen waren al leuk, maar thema's als Angst & Beven maken dit examen nog iets leuker."

Van Berlo zag ook een opgave over duivels in de Middeleeuwen langskomen. Die vraag leek volgens hem erg op het examen van 2007. "Die toets heb ik met mijn klas geoefend. Daar zijn vast veel punten op gescoord!"

Klachten

Bij het LAKS druppelden direct na het examen de eerste klachten al binnen, vertelt klachtencoördinator Annelotte Lutterman. "Veruit de meeste klachten gaan over de lengte van het examen." Bij de Examenklachtenlijn zetten ze zich alvast schrap. "Er komen vanmiddag nog zeker extra klachten bij over kunst."

Reacties op Twitter:

Gepubliceerd op 14 mei 2014

REACTIES

S.

S.

Het klopt gewoon dat Castlelevania oorspronkelijk uit 1986 komt. Het spel is later wel gemoderniseerd voor de Nintendo en Wii.

9 jaar geleden

L.

L.

Gelukkig dat ik niet de enige ben die het zo lang vond, ik werd al bang van mijn klasgenoten die ruim voor tijd klaar waren.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.