Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gratis hulp bij jouw pws over het voeden van de wereld

Gratis hulp bij jouw pws over het voeden van de wereld

Wat neem ik voor ontbijt? Waar heb ik zin in voor lunch? Wat eten we vanavond? Als jij ook de hele dag bezig bent met eten, waarom zou je er dan geen profielwerkstuk over maken? Wageningen Youth Institute organiseert een wedstrijd voor scholieren die zich willen verdiepen in het wereldvoedselvraagstuk. Je krijgt gratis hulp van Wageningse studenten én je maakt kans om naar Amerika te gaan om jouw advies te presenteren bij het Global Youth Institute. 

Meld je nu aan voor het Wageningen Youth Institute voor gratis begeleiding van studenten. 

Als je een profielwerkstuk maakt over voedsel, gaat het natuurlijk niet over de vraag wat jij vanavond gaat eten. De grote vraag waar Wageningen Youth Institute een antwoord op zoekt is: 'Hoe voeden we in 2050 ongeveer 10 miljard (!) monden?' Chantel Hoeve deed vorig jaar mee aan de wedstrijd. Wij belden even met haar om te vragen hoe zij het wereldvoedselvraagstuk probeerde op te lossen en hoe ze haar deelname heeft beleefd. 

Chantel, wat heb jij onderzocht?
"Ik deed onderzoek naar de effecten van twee soorten zout, natriumchloride en kaliumchloride, op de groeirichting van plantenwortels. Ik ben erachter gekomen dat natrium schadelijker is voor planten dan kalium. Dit heb ik ook getest onder steriele, gecontroleerde omstandigheden bij de universiteit en thuis", vertelt ze.

Interessant. En heb je geleerd van jouw deelname?
"Ik ben heel blij dat ik ervoor heb gekozen om mee te doen met de wedstrijd. Er waren moeilijke momenten waarop ik in tranen uitbarstte en niet meer wist hoe ik verder moest, maar het was vooral erg leuk en ik weet nu zeker dat ik plantenwetenschappen wil studeren. Ook heb ik geleerd dat niet alleen de theoretische kant van een onderzoek leuk is, maar ook de praktische. Je moest kijken hoe je je onderzoek in de praktijk kon uitvoeren en het koppelen aan de vraag hoe we genoeg voedsel voor iedereen in de wereld kunnen zorgen. Je leert echt out of the box denken."

Waarom raad jij scholieren die volgend jaar een pws moeten maken aan om ook mee te doen?
"Het is sowieso een erg interessante ervaring. Je maakt een pws waar je trots op bent." Tot slot heeft Chantel nog een advies voor degenen die echt voor de prijzen gaan: "Maak gebruik van de begeleiding van studenten van het Wageningen Youth Institute bij het formuleren van je onderzoeksvraag en het zoeken naar goede bronnen. Zij kunnen je goed op weg helpen en staan klaar voor tussentijdse brainstormsessies. Een second opinion is altijd handig om te hebben!"

Meer inspiratie nodig?

Heb je al een beetje honger gekregen naar deze wedstrijd, maar weet je nog niet precies wat jij nou kunt onderzoeken? Experts van Wageningen University helpen je een beetje op weg met een goed onderwerp voor jouw profielwerkstuk. Denk bijvoorbeeld aan oplossingsrichtingen zoals vleesvervangers, of bedenk een goede methode om voedselverspilling tegen te gaan, zoals de experts in onderstaande video's uitleggen.

Aanmelden kan als je een profielwerkstuk maakt óf als je Technasium doet en een meesterproef moet maken. Je kunt je werkstuk aan allerlei vakken koppelen, zoals biologie, economie, natuurkunde of aardrijkskunde. 

Aanmelden

Ben jij geïnteresseerd in de wereld van voedsel en kun je wel wat hulp gebruiken bij je pws? Meld je dan nu aan. Dan word je gekoppeld aan een student en wie weet pitch jij jouw advies volgend jaar in Amerika op het Global Youth Institute!

 

Gepubliceerd op 4 september 2020