Goed ruziemaken doe je zo
Ruzie is kut. Het lijkt wel of de situatie er alleen maar slechter op wordt na een fikse woordenwisseling met mijn ouders. Maar ik ben niet de enige die moeite heeft met het oplossen van conflicten: politici kunnen er ook wat van. De oplossing? Een lesje ruziemaken door Louise Dancet van The School of Life. Watch and learn.
Deel 1: bemiddelen als Harvey Specter
Gefeliciteerd, je hebt ruzie! Als je de ander nog niet op z'n bek hebt geslagen en hij druipend van het bloed tegen de deur aan ligt, kun je onderhandelen. Een aantal tips:
Wees eerlijk en duidelijk. Dit klinkt misschien het soort advies dat je ook in de Girlz kunt tegenkomen, maar in dit geval is het écht waar. Het is veel handiger wanneer je je verwachtingen uitspreekt, want hé, niemand leest je gedachten. Uiteindelijk is het fijner dat er rekening met je wordt gehouden dan dat je mokkend in een hoekje zit en hoopt dat ze van je gezicht aflezen wat er nou is.
Schiet niet in de verdediging. Het is zo makkelijk om jezelf te beschermen. Je lost er alleen meestal niet veel mee op, omdat de ander juist bozer wordt. Rustig blijven, luisteren en vragen stellen is de tovertruc. Probeer te begrijpen waar de ander mee zit.
Wees aardig. Klinkt gek, maar dit is het motto van professionele onderhandelaars (die ingezet worden bij gijzelingen bijvoorbeeld). Als je je vriendelijk opstelt, komen begrip, eerlijkheid en een luisterend oor beter tot hun recht. In je vriendelijkheid kun je ook alle positieve punten aankaarten. Daar bouw je extra credits mee op, en dat kan best van pas komen tijdens onderhandelingen.
Deel 2: Ruzie met jezelf
Dillemmatijd! Ook voor conflicten met jezelf ("Moet ik dit nou wel of niet doen?") is er een stappenplan:
1. Schrijf eerst de situatie op waarin je je bevindt. Bijvoorbeeld: ik ben onzeker over mijzelf in mijn huidige vriendengroep, die ook niet leuk is.
Dan denk je waarschijnlijk al heel gauw: "Oké, dan stap je er toch gewoon uit?" Maar in praktijk is dit ietsiepietsie lastiger, want blijven is ook ergens wel aantrekkelijk.
2. Kijk naar wat je eigen belangen zijn. Dit doe je door te kijken wat er met je gebeurt als je stopt bij de vriendengroep of juist blijft. Ga je ze missen of zou het je gelukkiger maken wanneer je andere vrienden had?
3. Welke voordelen wegen het zwaarst? Weeg dit af. Hetzelfde doe je bij de nadelen.
4. Welke andere oplossingen bestaan er voor jou om alsnog dat wat je belangrijk vindt in je leven mee te krijgen? Ga bijvoorbeeld bij een sportclub om nieuwe vrienden te maken.
Ruziemaken is nog steeds kut, maar ik heb nu wel de skills om het iets soepeler te laten verlopen. Echt waar.
1 seconde geleden