Goddelijke aardrijkskunde
In het aardrijkskundelokaal hangt een poster van Visje over de oerknal. "...Dus eerst was er niks, en toen is dat ook nog eens ontploft?" Ik snap niks van evolutie, of oerknallen. Over de schepping daarentegen kun je me alles vragen.
Tussen korrelige bruine stenen aan de muur, van die stenen waar je haar statisch van wordt, had ik altijd aardrijkskundeles. Voor in het lokaal lagen zeldzame stenen die netjes opgepoetst werden door een jongen uit het derde jaar. Het bord had een richel waaraan platen werden opgehangen. Mooie grote wereldkaarten vol blauw en groen.
De twist
Vooralsnog een lokaal als elk lokaal, met een leraar als iedere leraar. Met boeken die iedereen kent, een blauwe Bosatlas en lastige schoolexamens. Maar dan, dan is daar de twist. Want dat de aarde ongelooflijk oud zou zijn, nemen ze op mijn christelijke middelbare school met een korreltje zout. Miljarden jaren, ja hoor.
"In den beginne schiep God de hemel en aarde. De aarde nu was woest en ledig." Wauwie, stel je dat eens voor! Een aarde zonder iets, een aarde met alleen maar niets. In zes dagen ontstond de aarde. De eerste dag kwam er licht, vervolgens de zeeën, het land, de dieren, tot aan de mensen toe. Mensen die eruit zagen als jij en ik, geen aapafstammelingen dus.
Toen was ik ziek
We kregen ook gastlessen op school. Bijvoorbeeld over het creationisme. Deze sprekers zien God als de horlogemaker, waarna de tijd vanzelf doortikt en alles zich evolueert. Een gulden middenweg dus. Het ging ook heus wel een keer over evolutie-evolutie, maar toen was ik denk ik ziek.
Ik vond het verwarrend. Die steentjes voor in de klas, uit welke tijd kwamen die nou? Krijt, Jura, moest ik dat dan leren voor een toets? Hoezo bestaan er nog steeds apen als we daar wél vanaf stammen? Wat is nu waar en wat niet, AAAAAAH!
Evolutie voor dummies
Het ging goed zolang het over de wereld ging, cultuur of zelfs wat economie. Maar zodra het exacter werd, raakte ik de weg kwijt. Zonder biologie in mijn pakket wist ik na zes jaar vwo helemaal niets van de evolutietheorie. Maar als het waar was, had ik er wel meer over geleerd, toch? Nu lees ik maar Kaas en de Evolutietheorie van Bas Haring. Het is voor kinderen vanaf 11 jaar.
Ik ben gezakt op aardrijkskunde.
1 seconde geleden