Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gezakt voor mijn fietsexamen

Gezakt voor mijn fietsexamen

Hidde

Steeds meer basisscholen schaffen het fietsexamen af en steeds minder bruggers kunnen goed fietsen, meldde Veilig Verkeer Nederland maandag.

Ik legde het fietsexamen wel af, vier jaar geleden. En ik zakte. Keihard. Maar een 'achterbankkind' dat niet kon fietsen omdat-'ie iedere ochtend door z'n mama met de auto naar school werd gebracht, was ik zeker niet.

Want als achtstegroeper ging ik elke dag op de fiets naar school. Ik kan mij geen enkele keer herinneren dat m'n moeder - wielrenster - me met de auto naar school bracht. "Je bent toch niet van suiker?" was een veelgehoorde uitspraak als het stormde, onweerde of keihard regende.

Want stoer

Iedere ochtend reed ik op mijn omafiets (want stoer) naar mijn basisschooltje, tien minuten verderop. Je zou dus denken dat mijn fietsskills beter zijn dan die van m'n achterbankklasgenoten. En dat was ook zo. Maar ik was stoer. Dus ik hield me niet aan de regels.

Ik stond al te boek als notoire verkeersovertreder: eerder mocht ik als straf niet mee op schoolreis nadat ik eens weigerde af te stappen en het schoolplein op fietste. Op het fietsexamen zou ik dat niet goedmaken.

Expres alles fout

Want alles wat ik fout kon doen, deed ik fout. Expres. Want ik was stoer. Het verbod om de kindertjes voor je in te halen, sloeg ik in de wind: al gauw klom ik van de laatste naar de eerste plek. Ieder rood licht negeerde ik. En het dringende advies om af te stappen aan het einde van de route ("want daar zakken veel kinderen op") ook.

De juf reageerde boos. Heel boos. Ik moest aan de kant zitten, apart van m'n geslaagde klasgenoten. Maar ik was stoer. En anno nu mag ik voor de derde keer op voor m'n rijbewijs: ook daarvoor blijf ik maar zakken.

Niet dat ik straks vaak achter 't stuur zal plaatsnemen. Dat niet. Want ik ben toch niet van suiker?

Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Hidde aan de beurt. En we werken wel vaker met 7Days samen: klik.

Gepubliceerd op 28 juni 2013
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

A.

A.

Bij mij op de basisschool was er een meisje die tijdens het fietsexamen het begin van de route niet eens had gevonden (we moesten er een stukje naar toe fietsen). Ze kwam een uur later op de andere kant van het schoolplein aan. Jawel, geslaagd.

10 jaar geleden

O.

O.

ik was in groep 1 al stoer want toen ben ik gezakt voor mijn strikdiploma. nee grapje, ik deed echt wel mijn best maar ik kon het gewoon nog niet. daarna hebben ze dat nooit meer getest dus ik heb geen strikdiploma:(

10 jaar geleden

J.

J.

Dan koop je die toch even op marktplaats? ;)



http://www.marktplaats.nl/z/veterstrikdiploma.html?categoryId=0&query=veterstrikdiploma

10 jaar geleden

Jorieke

Jorieke

Ik was met mijn fietsexamen verdwaald geraakt. True story.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.