Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee

Gestrest? Ren gewoon een rondje!

Heb jij dat wel eens? Je zit middenin een toetsweek en bent behoorlijk aan het stressen. Ook moet je twee avonden werken en naar je sporttraining. En dan beginnen je ouders ook nog over van alles te zeuren... Je hoofd lijkt bijna uit elkaar te barsten en je hebt de neiging om met Netflix en een zak chips op de bank te ploffen. Verleidelijk, maar er is een betere oplossing om te ontstressen: rennen! 

Soms zit mijn hoofd zo vol dat ik mijn gedachten niet kan stoppen. Ik zou ze dan graag uit willen zetten. Ik moet dan bijvoorbeeld denken aan de moeilijke stof voor een toets waar ik nog niks van begrijp en aan dat bibliotheekboek dat ik nog moet inleveren. Door die gedachtentrein die maar door blijft denderen, is het in mijn hoofd een grote brei. Waar ik normaal denk: 'Is goed pap, ik zet mijn fiets wel even in de schuur', denk ik nu alleen maar: laat me alsjeblieft met rust, dat komt later wel. Wat dan meestal helpt voor mij, is even een goede planning maken van wat ik allemaal moet doen. Maar het liefste wil ik eigenlijk gewoon even weg zijn. Weg van alle verplichtingen die ik heb en van iedereen die tegen mijn kop aan zeurt. Dan is er maar één ding wat mij helpt: rennen!

Rondje rennen 

Ik ga vaak naar het bos om een stuk hard te lopen. Even een paar heuvels op rennen, om daarna uit te hijgen en keihard naar beneden te sprinten. Of ik doe 's avonds oortjes in en ren vijf kilometer over de straat. De schemering en de voorbijrazende auto's vind ik heerlijk en ik krijg er een kick van als ik voel hoe hard ik ga.

Het lijkt wel alsof bij elke stap die ik zet, mijn hoofd zichzelf opruimt. Hoofd-en bijzaken worden van elkaar gescheiden en de focus komt weer te liggen op dingen die echt belangrijk zijn. Onzinnige gedachten vliegen niet meer door elkaar. Na het rennen voel ik me altijd weer top, alsof ik gereset ben. Als ik thuiskom zeurt mijn moeder opeens minder, voelt mijn to-do lijst kleiner en heb ik nieuwe energie. Ik kan alles weer wat beter overzien.

Netflix

Dus ik zou zeggen: probeer het eens. Doe makkelijk zittende kleding en sportschoenen aan en ren een stukje door de buurt of het bos. En dat hoeft echt niet meteen tien kilometer op topsnelheid te zijn. Twintig minuutjes joggen is prima. Je zult merken dat je je daarna veel lekkerder voelt en dat je gedachten zich even rustig houden. Ook krijg je meer energie dan wanneer je gaat Netflixen met die zak chips op schoot, hoe tegenstrijdig dat ook lijkt. En... als je na een paar dagen opnieuw het gevoel krijgt dat je hoofd op ontploffen staat, ren dan gewoon nog een rondje.

Gepubliceerd op 2 mei 2019
ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.