Eindexamens 2024

Hier houden we je op de hoogte van het laatste eindexamennieuws. Volg ons op YouTube of Tiktok.

Geschiedenistip: kijk films!

Door Nina

Je bent aan het leren voor je examen geschiedenis, maar die vorsten en jaartallen komen je na een tijdje wel neus uit. Wat dan? Ruk een zak popcorn open, ga op de bank liggen en kijk onderstaande films. Superhandig voor je examen!

Het is natuurlijk geen vervanging voor het gewone stampwerk, maar het helpt wel. Ik heb mezelf al helemaal doodgeleerd, maar kon al die gebeurtenissen en mensecn nog steeds niet goed uit elkaar houden. Door onderstaande films en series komt die saaie lesstof ineens tot leven, en onthou je alles een stuk makkelijker:

Thema Dekolononisatie en koude oorlog in Vietnam

The Deer Hunter (1978, door kijkers beoordeeld met een 8.2 op imdb.com)

 

AANRADER AANRADER AANRADER! Deze staat zelfs getipt in de inleiding van mijn geschiedenisboek (havo). Het gaat over hoe de Vietnamoorlog de levens van een groepje mensen in een klein industriestadje in de VS beïnvloedt.

Acteur Christopher Walken is superlekker, maar daarnaast is het gewoon een geweldige film: echt heel indrukwekkend. Ik zou 'm zo nog dertig keer kunnen bekijken.

Full Metal Jacket (1987, een 8.4 op IMDB.com)


Over hoe Amerikaanse jongeren in een heftig bootcamp worden opgeleid tot marinier, en vervolgens in de bloederige gevechten belanden in het Hue (Vietnam) van 1968. Een volledige puinhoop.

Documentaire: Andere Tijden - Vietnamdeserteurs

Ook Nederland had met de Vietnamoorlog te maken: Amerikaanse deserteurs werden hier liefdevol opgevangen voordat ze doorreisden naar Zweden. In de documentaire Andere Tijden komen die gasten van toen (en de weldoeners) aan het woord.

Sowieso is de tv-serie Andere Tijden ALTIJD handig. Leuk om te zien en je leert er echt onwijs veel van.

Thema de Republiek in een tijd van vorsten


TV-serie The Tudors (2007, 8.4 op IMDb.com)

Een serie (let op: feiten én fictie!) gebaseerd op het leven van de Britse monarch Hendrik VIII van Engeland. Het geschiedenisboek over regenten en vorsten begint bij de problemen in Engeland qua geloof.

Miniserie Willem van Oranje (1984, 7.7 op IMDb.com)


Oké, dit is echt heel taaie tv. Je moet wel heel ambitieus zijn om hier doorheen te worstelen, maar daar staat wel superleerzame stof tegenover. De serie is trouwens wel een beetje oud.

En ook hier weer: kijk Andere Tijden!
Er zijn verschillende afleveringen die met dit thema te maken hebben, kijk zelf maar en zoek er eentje uit op de site van Geschiedenis24.nl.

Heel veel succes!

Meer steengoeie historische films kijken? We hebben er nog negen voor je op een rijtje gezet: klikklik.

Gepubliceerd op 16 mei 2012


ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Alles over de examens in je timeline?