Gescheiden pauzes met verboden kluisjes
Pauzes zijn op elke school superdruk en chaotisch: rennende brugpiepers, irritant duwende jongens en slenterende groepjes zorgen dat de gangen vaak veranderen in een survivalbaan. Lange rijen in de kantine, te weinig tafels en stoelen, iedereen op een kluitje. Mijn school, het Christelijk Lyceum Veenendaal, vond dat daar verandering in moest komen.
Snap je?
Vlak voor de kerstvakantie kregen we een ingewikkelde brief over een proef met gescheiden pauzes. In plaats van twee pauzes zijn er nu vier pauzes. Leerlingen die les hebben in gebouw X, hebben na het tweede lesuur pauze, en vervolgens weer na het vierde lesuur. Leerlingen die les hebben in gebouw Y, hebben na het derde lesuurpauzes en dan na het vijfde. Snap je het nog?
Verboden gebied
Helaas zit niemand de hele dag in hetzelfde gebouw, wat resulteert in hele rare pauzetijden. Zo hebben sommige leerlingen zo'n bizar rooster dat ze maar liefst vier lesuren achter elkaar moeten volgen.
Daar komt nog bij dat sommige delen van de school in al die pauzes tegenwoordig afgesloten zijn voor scholieren, waardoor er minder ruimte is. De rokers staan nu met zijn allen in de regen onder een klein dakje te paffen, omdat ze dat niet meer op hun oude plek mogen doen. En de niet-rokers worden allemaal gedwongen zich naar de kantine te begeven, omdat kluisjes verboden gebied zijn in de pauze. Nog meer opkrop- en ongewenst zweetluchtgehalte dus. Huh, niet erg logisch, toch?
Geknor
"Mijn hele eetritme is veranderd door de proef voor gescheiden pauzes," vertelt een leerlinge me. "Ik heb na twaalf uur ’s middags nog vier uur achter elkaar les, maar tijdens die vier uur mag ik niks eten. Ik had laatst zo’n honger dat mijn maag keihard begon te knorren door de klas. Iedereen kon het horen, en ik schaamde me dood!"
Ook de docenten zijn geen groot fan van deze ‘nieuwe’ pauzes. "Tijdens mijn lesuren gaat de bel vaak drie of vier keer af, omdat de andere pauzes dan beginnen of afgelopen zijn,’ vertelt een docent. "Met mijn uitleg kan ik dan wel weer stoppen, want iedereen is uit zijn concentratie gehaald. En het geluid van de nieuwe pauzebel klinkt als een vertrekkend ruimteschip."
Verwarrend
"Ik spreek mijn vriendinnen nooit meer," beklagen twee andere leerlingen zich. "Ze hebben altijd rond andere uren pauze dan wij. Zo is het helemaal niet gezellig meer."
En zo is het: docenten storen zich aan de bel, leerlingen vergaan van de honger en zien hun vrienden helemaal niet meer. "Het is handiger om alle gebouwen gewoon open te stellen tijdens de pauze, dan is er helemaal geen ruimtegebrek," vinden verschillende leerlingen. "Deze proef is alleen maar verwarrend."
Geen verlossing
Dat laatste is misschien nog wel het enige positieve punt van de hele pauzeproef. Omdat het allemaal nogal verwarrend is, kunnen de leerlingen gemakkelijk te laat de les binnen komen zeilen. "Ik zeg gewoon dat ik dacht dat er pauze was," zeggen een paar jongens. "Daar kunnen docenten niets tegen beginnen, want ze snappen zelf ook niets van het nieuwe systeem."
Of mijn school het defintief gaat invoeren, is nog niet duidelijk.
1 seconde geleden
T.
T.
Wij hebben ook gescheiden pauze´s. Alleen dan verdeeld tussen onderbouw en bovenbouw. Dat werkt wél goed!
14 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
Wij hebben twee gebouwen die ook echt gescheiden van elkaar zijn. Maar iedereen heeft wel op hetzelfde moment pauze.
Op mijn school is alles wel goed geregeld. Er is altijd genoeg ruimte (tijdens de pauze, dat is), op beide gebouwen, maar dat heeft er ook wel mee te maken met 't feit dat de bovenbouwers vaak naar de Plus of AH in de buurt gaan.
14 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Wij hebben ook gescheiden pauzes, verdeeld tussen onderbouw en bovenbouw. Dat werkt idd goed.
14 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
bij ons(we hebben mbo en vmbo in een gebouw zitten) krijgen de eerste twee jaar van het mbo en van het vmbo eerst pauze en dan pas de 3de en 4de...het enigste is dat de bel een keer in een les gaat terwel die niet voor ons geld
werkt prima behalve als je vrienden hebt in een hogere/lagere klas
14 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Wij hebben 2 gebouwen, een voor de onderbouw en een voor de bovenbouw, die met een luchtbrug zijn verbonden. Na het tweede en vierde uur hebben de brugpiepers en wij, de 4e klassen pauze. Na het derde en vijfde hebben de klassen 2, 3, 5 en 6. (maar dus wel elk in hun eigen onder/bovenbouw!) Dat werkt supergoed (:
14 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Wij hebben ook gescheiden pauzes, met alle klassen door elkaar verschillende pauzes. In het begin vond niemand het iets en snapte niemand er iets van. Nu iedereen eraan gewent is werk het best goed!
14 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
wij hebben gescheiden pauze's maar die zijn verdeeld op niveau bij ons hebben de lwoo tot de tl leerlingen na het 2e pauze, en de havo tot gymnasium klassen het 3e. je mag op de begane grond dan overal komen op de verdiepingen daar boven is het dan verboden terrein. leraren staan dan voor de trappen om de leerlingen tegen te houden.
14 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
Typisch geval van een slechte tekst. Na de vraag "snap je het nog?" heb ik een zin meer om verder te lezen, te cliché!
Ook de overdreven inleiding valt te erg op.
Waarschijnlijk viel het jou helemaal niet op dat het druk was maar je vrienden, waardoor jij het ook maar bent gaan vinden.
14 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
ik ben marielle ten eerste aangenaam; maar ik gebruik pauzes om mijn rolletjes vet te wassen en dat doe ik niet binnen 2 minuten!
14 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
Dat is hier op school net zo, heel erg iritant. Maar bij ons is het wel blijvend, en je kunt er weinig aan doen.
Behalve natuurlijk gewoon naar de verboden gebieden gaan, niet alsof daar ooit een leraar komt ofzo.
14 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Wij hebben ook gescheiden pauzes
ten eerste hebben wij een apart gebouw voor de onderbouw en bovenbouw havo en vwo en bovenbouw vmbo
alle bovenbouwers havo en vwo hebben het 3e pauze
de vmbo-ers weet ik niet, want die zitten aan de andere kant van de stad
en de onderbouwers hebben het 3e pauze, tenzij ze het 4e les hebben op de eerste verdieping,
aan het begin is het heel verwarrend maar ik ben er nu aan gewend, en het is best handig..
14 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Bij Ons hebben we dat als sinds in in klas 1 op school kwam. zit nu in de 4de.
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Wij hebben op mijn school al jaren zo'n regeling. En het is heel normaal hoor... En het werkt ook goed. Want ja wat wil je met 800 leerlingen...
13 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
Bij ons is het zo na het 2e lesuur hebben de 2e 4e en 6e klassers pauze na het 3e lesuur de 1e 3e en 5e klassers en dan om de 2 uur dan heb je ook gwoon altijd met je vrienden pauze en is het niet zo druk
13 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Zo'n proef hadden wij ook. Man, dat was echt een joke.
Ten eerste hoorde je geen bel, maar moesten we het doen met een oranje zwaailicht die je door de hele school kon zien (not).
De tweede keer probeerden ze iedereen te proppen in een krappe aula, waar geen plek om te zitten of staan was.
Dat was ook toen we een nieuwe bel gingen uittesten. Het was zo'n poll waar iedereen gestemd moest hebben. Iedereen dacht dat het een grap was die niet door zou gaan, dus ze hadden maar wat gekozen.
Dat resulteerde in een Efteling-deuntje, die tijdens de drukke pauze's niet te horen was.
13 jaar geleden
Antwoorden