Generatie smartphone
Op feestjes, in de trein, fietsend naar school en zelfs in de supermarkt: op elk moment en op elke plek zie ik jongeren met hun blik op hun smartphone gericht. En hoe erg ik het ook vind, ik doe er zelf ook aan mee.
Zaterdagavond was er een vijf-uur-durende klap in het gezicht van de aan smartphoneverslaafde mensheid. WhatsApp lag er tijdelijk uit. Dat heb ik geweten ook. Binnen no time vulde het beeldscherm van mijn computer zich met statussen van mensen die wanhopige noodkreten uitsloegen en meedeelden dat de op dat moment falende berichtendienst niet werkte. Op dat moment werd het me allemaal duidelijk: het is werkelijk te absurd voor woorden dat mijn generatie zo afhankelijk is geworden van de smartphone.
Terrasje op Instagram
Het klinkt misschien 'n beetje cliché, maar in plaats van te genieten van het leven zijn we veranderd in een stelletje hongerige informatiezuigers die onze levensstijl continu vergelijken met onze omgeving. Nippend aan een wijntje een goed gesprek voeren op het terras is veranderd in instagramwaardige foto's maken, een statusupdate op Facebook plaatsen en ondertussen met tien anderen praten via Whatsapp. Zelfs tijdens het schrijven van dit blog werp ik een blik op mijn geliefde iPhone om te checken wat mijn vrienden doen.
Diepgaande gesprekken
En ondanks het feit dat ik niet zonder mijn iPhone de deur uit ga, moet ik zeggen dat afgelopen zaterdagavond een van de beste avonden ooit was. Juist omdat ik wist dat ik geen berichtjes binnen zou krijgen. Op het feestje waar ik was, checkten mijn vrienden en ik elke vijf minuten op onze telefoons of WhatsApp inmiddels alweer werkte, maar na enige tijd veranderde het dwangmatig gecheck in relaxte uurtjes met diepgaande gesprekken. Ondanks dat ik de meeste vrienden door en door ken, voelde het als een verademing om niet geleid te worden door het gepling van inkomende tweets en belletjes en eens heerlijk bij te kletsen onder het genot van een goed glas wijn.
Pling
Helaas was deze smartphoneloze avond wel van korte duur. Iets voor twaalven was WhatsApp weer een deel van mijn leven. En ook van dat van mijn vrienden. Ik heb me voorgenomen om vanaf nu mijn mobieltje vaker uit te zetten of thuis te laten, want het ding beheerst mijn leven meer dan ik aanvankelijk dacht. Pling. Daar gaat 'ie weer. Dit WhatsAppje moet ik toch écht even lezen.
Goeie blogs zijn er om gedeeld te worden, vinden wij. Elke week plaatsen we daarom onze beste column door in 7Days, dé weekkrant voor jongeren die iets willen bereiken. Deze week was bovenstaand verhaal van Lisa aan de beurt. En we werken veel vaker met 7Days samen: klik.
Met keuze uit ruim 1.600 hbo- en wo-bachelors in Nederland is het best lastig om een studie te kiezen. Hoe begin je met zoeken, en hoe kom je dichterbij de studie die bij je past? Om je daarbij te helpen, hebben we vijf belangrijke vragen op een rijtje gezet die je jezelf moet stellen tijdens je studiezoektocht.
1 seconde geleden
M.
M.
Mijn docent biologie zit in een telefoon oorlog. Deze hele maand als ze je betrapt met een mobieltje ben je hem 1 dag tot 1 WEEK kwijt. Maar ze is de beroerste niet. Ze zei: "als je weet dat je verslaaft bent mag je hem nu op mijn bureau leggen en mag je hem daarna gewoon weer pakken". Er zijn dan ook een paar leerlingen die hem dan neerleggen en ze heeft al een paar weken geen mobieltjes afgepakt.
10 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Haha wat een leuke docente!
10 jaar geleden
P.
P.
Mijn jeugdjaren tijdens de jaren 70 zou ik nooit willen omwisselen met deze tijd. Ik heb drie kinderen en mijn jongste zoon kan niet zonder zijn toestel.
Ik heb een gewone GSM en moet zo'n smartphone nooit hebben. Mijn PC zou ik niet willen missen. Gelukkig kan ik ze zelf samenstellen, het is een hobby en speel zelfs graag ook World of Warcraft.
Echter, het belangrijkste voor mij, is de tijd die ik besteed met mijn beide honden. Dat zijn voor mij steeds weer mooie momenten. Veel tijd in de natuur is belangrijker als die technische dingen.
Bovendien hebben die draadloze toestellen ook schadelijke nadelen voor de gezondheid, maar dat heeft eenieder zelf in de hand.
7 jaar geleden
Antwoorden