Gemene complimenten

Lisa

Vandaag, 1 maart 2017, is het nationale complimentendag. Het idee van deze dag is dat je iemand een extra complimentje geeft en daar dankbaarheid voor terug krijgt. Maar soms krijg je een compliment dat helemaal niet zo aardig klinkt. Bijvoorbeeld de klassieker: 'je doet het best goed voor een meisje.' Het idee van een complimentendag is leuk maar dan moeten het natuurlijk wel oprecht aardige complimenten zijn. Want waarom geven we soms zulke onaardige complimenten aan elkaar?

Toen laatst iemand die ik vaag kende tegen me zei: ''Ik dacht dat je heel arrogant was, maar eigenlijk ben je best aardig!'' begon ik toch te twijfelen over wat ik van dit compliment moest vinden. Dit is namelijk helemaal niet zo'n aardig compliment. Ik ging meer nadenken over het feit dat ik arrogant overkom dan over dat ik ''eigenlijk best aardig'' ben. Een ander voorbeeld van zo'n onaardig compliment is: ''Ik had echt niet verwacht dat je die baan zou krijgen, maar gefeliciteerd!'' De ''gefeliciteerd!'' wordt nu afgezwakt door de woorden daarvoor. Mensen bezorgen dit als een compliment maar het is eigenlijk eerder een vermomde belediging.

Ik heb van mezelf een bos krullen waar ik hartstikke blij mee ben, maar toen ik mijn haren met een stijltang van hun natuurlijke vorm had ontdeed, kreeg ik de opmerking: ''Wow, je zou dit echt vaker moeten doen!'' En dan maar beleefd knikken en iemand bedanken.  Alsof ik zin heb om elke dag drie uur lang voor de spiegel te staan om mijn haar in een bepaalde vorm te krijgen. Nee, dank je. 

Wat geef je dan als antwoord?
En wat moet je dan antwoorden? Het is natuurlijk beleefd om iemand gewoon te bedanken ook als je niet dankbaar bent. Of je gooit het gewoon op het positieve uit het compliment. Bijvoorbeeld bij: ''Ik zou het zelf nooit dragen maar jou staat het heel erg leuk!'' zou je gewoon kunnen doen alsof je het ''Ik zou het zelf nooit dragen'' niet hebt gehoord. Maar mijn favoriet is toch wel om gewoon met humor te antwoorden. Boor iemand de grond in door zelf met een grappig antwoord te komen.

Flapuit
Nederlanders staan er om bekend dat ze alles zeggen wat ze denken. Ik denk dat dat ook de reden is dat we soms dit soort onaardige complimenten geven. De meeste mensen zullen het niet eens doorhebben dat hun compliment eigenlijk niet zo aardig klinkt. Veel mensen zijn gewoon flapuiten en bedoelen het vast niet zo onaardig als het klinkt. Natuurlijk heb je ook de goed doordachte beledigingen en er zijn ook vast mensen die er van genieten om dit soort opmerkingen te maken. Zelf heb ik een hekel aan dit soort schijnheilige mensen, maar dat is weer een heel ander verhaal. Denk vooral niet te veel na over dit soort opmerkingen, daar word je namelijk absoluut niet beter van. Ga door met je leven en geef elkaar eens een aardig compliment, want het is tenslotte nationale complimentendag. Maar dan wel alleen voor oprechte complimenten, gemene complimenten tellen niet.

 

Gepubliceerd op 1 maart 2017

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.