Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Geef ons écht vakantie!

Geef ons écht vakantie!

Door Pim

Ik ben er nog niet uit: kan mijn school niet plannen of proberen ze me al zes jaar doelgericht te pesten? Terwijl flink wat leraren hun ski's onderbinden en vrolijk van hun glühwein nippen in een ver wit sneeuwoord, zit ik thuis: boeken voor m'n hoofd en stampen. Al zes jaar valt mijn toetsweek vlák na de vakantie en dat moet maar eens afgelopen zijn. 

Dit doelbewust pesten betekent namelijk dat duizenden leerlingen in Nederland nooit van een échte vakantie mogen genieten. Altijd is daar die druk: ik moet nog een verslag schrijven over de dood van John. F. Kennedy in verhouding tot de Derde Wereldoorlog, vijfhondertweeëndertig Franse woordjes stampen en al mijn gekwadraspiraliseerde helse Scheikunde-opgave van dit blok maken.

Plannen!

Je zou als buitenstaander heel simpel kunnen schreeuwen tegen iedereen die hier vóór, tijdens en na de vakantie over klaagt: "Leer dan plannen! Zorg gewoon dat je je werk voor de vakantie af hebt, dan heb je nergens last van." Maar dat is natuurlijk onzin, daar gaat de discussie namelijk niet over.

Wij scholieren kunnen namelijk prima plannen. De laatste twee dagen van de vakantie, hoe lang die ook duurt, zijn uitermate geschikt om wat werk te verzetten. Nee, het gaat hier om de vakantie zelf. Al op de eerste dag dat je niet naar school hoeft voelen we de druk al. Er. moet. iets. gebeuren. Terwijl de rector rustig van de piste afroetsjt zitten wij te zwoegen. Weg vakantiegevoel.

Goede voorbeeld

Er zijn scholen die het licht hebben gezien. Vooruitdenkende mensen moeten daar werken. Zij hebben in plaats van drie of vier blokken, vijf blokken in een jaar en zijn dan altijd vlak voor de herfst-, kerst- en voorjaarsvakantie klaar met hun toetsweek. 

Ik weet het: toen ik dit voor het eerst hoorde vroeg ik mij ook af van wat voor hemelse planeet zij komen. Een planeet waar het geld aan de bomen groeit en iedereen op een witte eenhoorn door de helder blauwe hemel zoeft? De vakanties moeten zeeën van innerlijke rust en ruimte opleveren voor al die geluksvogels die daar op school zitten. Maar die hemelse planeet bestaat niet. Dit gebeurt namelijk gewoon in het echt. Hier in Nederland.

Wat houdt ze tegen? 

De vraag is: wat houdt ónze leraren, rectoren en schoolbestuurders tegen? Wat kan het probleem zijn? Ik zie alleen maar voordelen van deze nieuwe planning. Iedereen kan in zijn vakantie écht vakantievieren en komt dus nooit meer klappertandend van de stress op school.

Nee, ik vermoed hier toch een complot. Leraren en schoolbestuurders proberen ons een stap voor te blijven. Door ons af te matten en uit te putten proberen ze hun doel te bereiken: algehele wereldoverheersing van een wereld met uitgeputte en vakantieloze leerlingen. 

Het is nu tijd om op te staan tegen dit onrecht en onze écht, zorgeloze vakantie op te eisen. We werken hard, dus mogen we ook hard uitrusten. Ook wij willen zorgeloos kunnen nippen van onze welverdiende glühwein.

Welke blogs moet je zeker nog eens (her)lezen? Welke films mag je niet gemist hebben in 2013? Wat zijn de tien beste boeken van het jaar? Dit en nog véél meer lees je in ons Grote Scholieren.com Jaaroverzicht.

Gepubliceerd op 2 januari 2014
ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

REACTIES

Y.

Y.

ik ben het er helemaal mee eens. bij ons op school doen ze precies hetzelfde. ik moet nu nog zoveel doen dat ik het niet meer haal. kunnen ze de toetsen niet gewoon een week verschuiven?

10 jaar geleden

S.

S.

ik ben het er zeker mee eens, onze school doet het ook precies zo. Bij de herfstvakantie ging het dit keer wel goed, toetsweek voor de vakantie echt geweldig. Je voelt je dan ook veel meer ontspannen in de vakantie. Maar deze keer was het weer raak na de kerstvakantie een grote tentamenweek met toetsen van 9 hoofdstukken. Flink leren dus.Maar niet alleen bij toetsweken gaat het bij ons fout, wij hadden ook ons eind mondeling Frans de dag na sinterklaas. Ook echt super goed gepland. Ik besloot toen maar es na te vragen waarom dat zo was, want dat is toch raar. Tja, dat moest van de directie, dat was handig.

zo zie je maar elke school doet het wel, maar het blijft onhandig

10 jaar geleden

I.

I.

Het is heel herkenbaar! Helemaal mee eens! Het zou inderdaad veel beter zijn als de toetsweek net voor de vakanties is gepland. Wij hebben na de vakantie een toetsweek gepland staan en daarbij moeten er de eerste week meteen 3 verslagen ingeleverd worden!
Met de stof van een half jaar kun je daar dus niet een dag van tevoren aan beginnen..
En leraren met het opgeven van de toetsstof: ''Jullie hebben een hele vakantie om te leren, dus we doen dit hoofdstuk er ook bij'' Alsof wij geen vakantie wilen!

10 jaar geleden

G.

G.

http://www.scholieren.com/blog/2981/wij-willen-%C3%A9cht-vakantie Tja...

10 jaar geleden

E.

E.

Helemaal mee eens! V6 nu en sinds dit jaar heeft mijn school het anders aangepakt, toetsweek de week voor de vakantie. En jahoor.. mijn herfstvakantie was, zomervakanties uitgezonderd, de eerste vakantie in zes jaar tijd die ook daadwerkelijk vakantie was!

10 jaar geleden

Pim

Pim

Jaloerss!

10 jaar geleden

B.

B.

De oorzaak van dit probleem is heel simpel. Wanneer onze toetsweken vlak voor de vakanties eindigen, alle leerlingen uit onze klas een veertig pagina's tellend verslag inleveren moeten onze arme docentjes hún vakantie opofferen. En dat kan natuurlijk absoluut niet..

10 jaar geleden

P.

P.

Zit wat in, maar het is natuurlijk heel makkelijk op te lossen. "Bij het nakijken van verslagen tellen vakantieweken niet mee in de nakijkperiode. En verslag voor de vakantie ingeleverd geldt wordt dus uiterlijk twee weken na de vakantie teruggegeven." Lijkt me niet onredelijk.

10 jaar geleden

K.

K.

Ik heb (gelukkig) altijd toetsweek voor de vakantie... t is wel echt stom dat sommige t na de vakantie hebben...

10 jaar geleden

A.

A.

Wij hebben de toetsweken nooit direct na de vakantie, wij hebben ze halverwege tussen 2 vakanties in, na die toetsweken ben ik meestal helemaal kapot, nu is het vakantie en heb ik alsnog de stress dat mijn leraren denken dat ik wel 3 boeken uit kan lezen, 8 verslagen kan schrijven en nog een aantal toetsen kan leren. En ze verwachten natuurlijk dat we uitgerust op school komen. Ik denk dat een toetsweek direct na de vakantie voor mij minder werk is dan het huiswerk dat wij opkrijgen.

10 jaar geleden

Pim

Pim

Je schets zelf nog een deel van het probleem dat ik niet eens genoemd heb. Na een toetsweek chillt iedereen er altijd een weekje (met raportvergaderingen) oplos en gebeurt er dus niks, waardoor je meteen weer achterloopt in het volgende blok.



Met een toetsweek vlak voor je vakantie kun je écht goed uitrusten in je vakantie en daarna weer fris aan de slag.

10 jaar geleden

M.

M.

Helemaal mee eens, ik heb 8 toetsweken in het jaar! Dat is pas erg.. Als ik mijn eindopdracht nog even afmaak dan heb ik eindelijk de toetsweek achter de rug. Ik was te laat met inleveren en kreeg nog 1 kans :) voor 12 uur moet ik het gemaild hebben naar mijn docent, dan is het ook nog vandaag :) Nu nog even hard werken en dan lekker wie is de mol kijken :)

10 jaar geleden

C.

C.

Om 15.00 dan zit ik nog gezellig in de schoolbanken.

10 jaar geleden

C.

C.

oeps.. Verkeerd bericht..

10 jaar geleden

L.

L.

Dan is het bij ons nog wel goed geregeld. Twee weken voor de vakantie is het toetsweek, dan een week les en daarna hebben we vakantie. Top! :)

10 jaar geleden

L.

L.

Helemaal mee eens! wij hebben deze week toetsweek dus hadden wel een weekje, maar ook in die week zaten wat toetsen. Dus in de vakantie kon je niet alvast beginnen voor de toetsweek maar eerst voor de toetsen die meteen de week erna al kwamen.

10 jaar geleden

S.

S.

Helemaal mee eens!! Dat is bij mij op school ook altijd, ik heb daar toch zo'n hekel aan. En als de leraren een beetje moeten nakijken doen ze er zo lang over! En wij maar leren in onze vakantie terwijl zij helemaal niet de moeite nemen om een beetje na te kijken :(

9 jaar geleden

I.

I.

helemaal mee eens! heb net ''vakantie'' gehad, bijna elke dag leren.... goh dachten ze zeker, laten we gewoon 6 toetsen geven na een weekje ''vakantie''! nou lekker dan, ben het echt helemaal zat, het is nu maandag maar ben nog echt toe aan een ECHTE vakantie...nou ik ga weer verder leren x__x doei

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.