Hou jij van lezen of juist helemaal niet? Doe mee aan deze vragenlijst en maak kans op 15 euro Bol.com-tegoed!

'Ga terug naar je eigen land!'

'Ga terug naar je eigen land!'

Door Amber

Racisme: sommige Nederlanders zijn ervan overtuigd dat dit amper te vinden is in onze progressieve landje. Fout. Ook hier komt het nog voor. Ik ben half Surinaams en heb er zelf ervaring mee gehad.  Zo is er ooit 'vieze Turk' naar me geroepen. Tja, als je besluit om in te gaan op mijn etniciteit, kies dan in ieder geval de goede minderheid​.

Terug naar mijn eigen land
Terwijl ik rustig op de fiets zat te genieten van mijn muziek werd er een keer 'ga terug naar je eigen land!' naar mij geroepen. Wat bij mij de vraag oproept: waar zou ik dan heen moeten gaan? Nederland is het land waar ik ben geboren en opgegroeid. Omdat een van mijn ouders hier toevallig niet is geboren, zou Nederland daarom mijn land niet zijn. In Nederland voel ik me thuis en hoor ik ook thuis. Er is geen ander land, naast Nederland, dat ik zie als mijn land. Ik ben een Nederlander, dat ik geen blonde haren en blauwe ogen heb verandert dat niet.

Makkelijk doelwit
Wanneer men aan je uiterlijk kan zien dat je anders bent dan de rest,  word je onmiddellijk een makkelijk doelwit voor mensen. Vanwege mijn Surinaamse roots leggen mensen bij mij snel de link met slaven. Zo zat er bijvoorbeeld een keer iemand te fantaseren over hoe het zou zijn om mij als slaaf te hebben, en hoeveel ik dan waard zou zijn. (Overigens zou ik nog wel redelijk wat kosten, ik ben tenslotte ook half Nederlands, dus uiteraard wat duurder.) Daarnaast wordt mijn huidskleur soms heel creatief geassocieerd met die van apen, en wordt de vergelijking met poep ook niet geschuwd. Dit soort dingen maak ik al mee terwijl ik maar half Surinaams ben en veel mensen mij juist zien als een Nederlander met een kleurtje en wat krullen. 

Onbedoeld racisme
Naast de opzettelijk racistische uitspraken krijg ik soms ook te maken met onbedoeld racisme. Wanneer ik van een vriend krijg te horen dat de meeste allochtonen het land uit mogen, maar dat ik mag blijven omdat ik tenslotte 'het goede soort allochtoon' ben, zie ik dat zeker niet als een compliment. Ook de oprechte verbazing die ik soms oogst omdat ik, als allochtoon, op het Gymnasium zit, vind ik niet heel fijn. Daarnaast heb je natuurlijk ook allerlei uitspraken die voor mij overduidelijk heel fout en beledigend zijn, maar waarvan iemand die zelf geen enkele ervaring met racisme heeft gehad geen idee heeft dat dit niet hoort. Behalve blijven uitleggen en hopen dat die gene wat inlevingsvermogen kweekt kan je hier niet zo gek veel aan doen. 

Racisme komt dus in verschillende soorten en maten voor. Zelf heb ik er niet dagelijks mee te maken, gelukkig maar. Maar jammer genoeg moet ik wel weten hoe ik ermee om moet gaan. Persoonlijk word ik niet heel boos als er weer wat wordt geroepen, echte racisten geef je dan alleen maar wat ze willen. Wel probeer ik mensen duidelijk te maken welke uitspraken wellicht verkeerd over kunnen komen bij andere mensen. Het ligt natuurlijk aan de situatie, maar ik kan niet elke racistische uitspraak langs me heen laten gaan. 

Gepubliceerd op 12 oktober 2016
ADVERTENTIE

Waarin maak jij het verschil? Klik en ontdek de bachelors van Wageningen University

Bekijk alle 20 bachelors van Wageningen University

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.