Foto van je boardingpass of rijbewijs op insta plaatsen? Slecht idee!

Door Ivo

Veel social media-gebruikers geven niet zoveel om privacy. Vaak zetten ze in informatie op hun profielen die in eerste instantie vrij onschuldig lijkt, maar waar veel mee gedaan kan worden. Ik zie regelmatig adressen, boardingpassen, rijbewijzen, telefoonnummers en andere gevoelige informatie op Instagram. Hoe 'gevaarlijk' is dit eigenlijk?

Hackers kunnen bijvoorbeeld jouw vakantie annuleren met de barcode op je boardingpass. Een foto op Instagram posten van je net behaalde rijbewijs? Niet zo handig, want die informatie kan worden gebruikt voor identiteitsfraude. En ook het publiekelijk maken van je naam en telefoonnummer op, bijvoorbeeld, Marktplaats is niet zo onschuldig als het lijkt. Hoe voorkom je dat er misbruik gemaakt wordt van de informatie die je deelt op social media?

Marktplaats en dating apps

Ik hoor regelmatig  verhalen van mensen die 'gekopieerd' zijn op bijvoorbeeld Marktplaats. Ze pakken je telefoonnummer, je naam en gaan spullen verkopen met jouw gegevens. Natuurlijk proberen ze hierbij te voorkomen dat er gebeld wordt en zullen ze dus vooral via berichten praten. Zij innen het geld, jij krijgt de problemen omdat er natuurlijk nooit iets verkocht wordt.

Ze kunnen ook een profiel aanmaken op social media en doen alsof jij het bent. Hiermee kunnen ze vanuit jouw naam mensen beledigen en hen wijsmaken dat die beledigingen van jou komen. Wat je ook veel ziet is dat er profielen van social media worden gehaald om vervolgens op dating apps te gebruiken. Mensen doen dan alsof jij het bent met als doel om bijvoorbeeld naaktfoto’s te krijgen.

Op vakantie, of toch niet

Misschien wel de meest gemaakte fout is het online zetten van foto’s waarop al je gegevens te zien zijn. Helemaal omdat je nooit zeker weet of ze na het verwijderen daadwerkelijk overal weg zijn. Iemand kan hem dan al opgeslagen hebben. Het gevaar is dat je bijvoorbeeld trots je scooterrijbewijs laat zien omdat je die net gehaald hebt. Zo laat je ook meteen je naam, BSN en je geboortedatum zien. Ook in dit geval kunnen mensen identiteitsfraude plegen en je opzadelen met contracten bij bijvoorbeeld een dienst als Spotify, of ze proberen je helemaal na te maken en maken een nep-ID met jouw naam en gegevens.

In de categorie 'domme foto’s' is dit waarschijnlijk de winnaar: Je gaat op vakantie en maakt een hipster fotootje met je boardingpass en Starbucks koffie. Maar weet je ook dat iemand anders, door middel van die boardingpass, jouw vakantie letterlijk kan annuleren en een deel van het geld naar zichzelf kan laten uitkeren? Uit de barcode, maar ook uit bepaalde tekens en cijfers kunnen kwaadwillenden informatie halen. Dus echt: zet geen foto van je boardingpass online, ook niet zonder de barcode. De mogelijke consequenties zijn dat jouw vlucht geannuleerd wordt, je je geld kwijt bent en je een nieuwe vlucht mag boeken.

Let toch eens op

Wat ik hiermee duidelijk wil maken, is dat het echt belangrijk is om op te letten wat je doet met je persoonlijke informatie. Ja, we leven in de 21e eeuw en veel jongeren leven met het motto 'alles van mij staat toch al online', maar ga er toch maar voorzichtig mee om! Let dus op wat je op je social media zet, laat vooral je privé-informatie niet achter en mocht je het nou toch bij iemand zien: spreek diegene erop aan en laat ze deze blog lezen!

Gepubliceerd op 2 april 2019
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.