Feiten en fabels onder de loep
'Zit eens niet zo lang achter je telefoon, dan krijg je vierkante ogen' of 'doe een jas aan, anders word je ziek door de kou.' Het zijn een paar voorbeelden van 'feitjes' die ouders vaak gebruiken, maar daar zitten ook een paar fabeltjes tussen.
Ik nam ze onder de loep.
1. Muziek luisteren helpt bij het leren = zowel feit als fabel
Of luisteren van muziek helpt bij het leren, ligt er echt aan welke muziek je luistert. Als je je favoriete nummer opzet, dan is het bijna zeker dat het je zal afleiden. Vaak wordt er gesuggereerd dat je naar muziek zoals Mozart moet luisteren. In deze blog kan je lezen over het experiment dat ik heb gedaan om erachter te komen of muziek helpt bij het leren. Wat blijkt: het verschilt per persoon, maar het kan wel helpen om in de juiste mood te komen.
Daarentegen kan je je afvragen of absolute stilte wellicht beter is voor de concentratie. In dit wetenschappelijke artikel onderzochten ze de effecten van muziek en ook hier kwam naar voren dat het vooral helpt om een beter gevoel te krijgen, maar dat het ook kan afleiden. Het is in ieder geval wel zeker dat als je naar muziek gaat luisteren, je beter iets kan pakken zonder tekst of zonder hoog tempo.
2. Jongeren vallen minder snel voor nepnieuws = fabel
Jongeren denken vaak dat ze het wel doorhebben als iets nepnieuws is. Ze vertrouwen op hun onderbuikgevoel en hun online ervaring, maar dat blijkt niet genoeg te zijn. Ze vallen juist sneller voor nepnieuws dan bijvoorbeeld ouderen, zo blijkt uit een nieuw literatuuronderzoek van onderzoekers van de Hogeschool Utrecht. Jongeren hebben meer vertrouwen in alles wat online staat en geloven het sneller. Ook worden ze veel meer blootgesteld aan nieuws op verschillende soorten platformen zoals TikTok, Instagram en Twitter. Tegenwoordig is het ook veel makkelijker om nepnieuws te maken en te verspreiden dan vroeger.
3. Je leert van de fouten die je maakt = feit
Het klinkt als iets wat men zegt om iemand te troosten of gerust te stellen, maar het is toch echt waar. Je leert van je fouten doordat je hierdoor (onbewust) meer motivatie krijgt om niet meer (dezelfde) fouten te maken. Ook onthoud je meestal het goede antwoord beter als je de vraag een keer verkeerd had. Belangrijk is wel dat je je bewust bent van de fout die je hebt gemaakt en ook achter het goede antwoord komt, anders heeft het geen nut. Een wilde gok of niet kijken waarom je eerste antwoord fout was, zal niet gaan helpen. Echt leren van je fouten vereist wel het initiatief om er wat mee te doen. Zo is het belangrijk om na te gaan waarom iets fout is en te bedenken hoe je de fout niet meer maakt.
4. Een beetje alcohol op een jonge leeftijd kan geen kwaad = fabel
Het drinken van alcohol kan veel schade aanrichten aan de hersenen van jongeren. De leeftijdsgrens is immers niet voor niets achttien jaar. Je hersenen blijven zich ontwikkelen tot je ongeveer vierentwintig jaar bent. Zelfs af en toe een glaasje kan al effect hebben op je groei, zowel lichamelijk als mentaal. Vooral jongeren die regelmatig wat drinken, moeten zich zorgen maken over hoeveel schade ze mogelijk oplopen. Daarnaast heeft alcohol ook andere effecten die bij jongeren vaker of heftiger voorkomen, zoals agressiviteit, verkeersongelukken, black-outs en alcoholvergiftiging.
1 seconde geleden