Experiment: elke dag om 5.00 uur opstaan tijdens de toetsweek

Experiment: elke dag om 5.00 uur opstaan tijdens de toetsweek

Door Mette

Laatst had ik mijn tweede toetsweek van het schooljaar, zoals velen van jullie waarschijnlijk ook. Zo'n toetsweek staat in het algemeen in het teken van leren en het voelt altijd alsof ik te weinig tijd heb. Daarom besloot ik, als experiment, deze toetsweek elke dag om 5.00 uur op te staan en in de vroege uurtjes te gaan leren. In deze blog vertel ik je of dit een succes was, of iets om nooit meer opnieuw te doen.

Nu hoor ik je denken: waarom zou je in hemelsnaam vrijwillig zo vroeg opstaan? Dit dacht ik dus eerst ook, totdat ik er eens goed over na ging denken. Want ja, vijf uur is ontzettend vroeg, maar het zou me veel tijd kunnen besparen in de middag. Ik zou mijn samenvattingen helemaal af kunnen maken en hele hoofdstukken kunnen leren, in plaats van dit allemaal in de middag na mijn toetsen nog te moeten doen. Dan zou ik misschien nog wat vrije tijd overhouden... Dus zondagavond besloot ik mijn wekker voor de volgende ochtend om 05.00 uur te zetten en om tien uur te gaan slapen.

Hoe het experiment verliep

De eerste dag is het niet helemaal gelukt. Om 5.00 uur werd ik wakker en sloeg mijn wekker stil. Ja, uitgezet dus, in plaats van nog even te snoozen. Dus om 5.45 uur schrok ik weer wakker en vloog ik mijn bed uit. Ik strompelde naar mijn bureau en heb het eerste halfuur op mijn telefoon gezeten. Ik heb misschien een uurtje geleerd.

Dinsdagochtend besloot ik het beter aan te pakken. Weer werd ik om 05.00 uur wakker en na tien minuutjes ging ik eruit. Op mijn tenen sloop ik naar beneden (proberend om mijn gezinsleden niet te betrekken in het avontuur) om snel een kop thee te zetten. Eenmaal terug in mijn kamer zette ik een muziekje op (met oortjes in, natuurlijk) en begon ik. Om zeven uur keek ik tevreden naar mijn complete samenvatting voor maatschappijwetenschappen.

De rest van de week ben ik elke dag goed om 05.00 uur opgestaan. Ik herhaalde alle stof voor mijn toetsen van die dag en maakte eventueel een samenvatting af en keek uitleg-filmpjes. Ik voelde me beter voorbereid op mijn toetsen en ging met een veel zelfverzekerder gevoel naar school!

Voor- en nadelen

Ik ben positief verrast door dit experiment! Ik heb bijvoorbeeld mijn toets van maatschappijwetenschappen gewoon helemaal 's ochtends geleerd. Ook heb ik woensdagochtend mijn hele mondeling voor Nederlands voorbereid, die later die dag op de planning stond. Anders had ik dat mondeling maandagavond nog moeten voorbereiden terwijl ik de volgende dag ook een geschiedenistoets van vier hoofdstukken moest maken..

Een groot voordeel is dus dat ik 's middags tijd had voor andere dingen, bijvoorbeeld het leren van iets anders, en ik had soms zelfs tijd om een filmpje te kijken.

Wel moet ik zeggen dat ik de hele week nogal moe was. Vooral de eerste twee dagen van het experiment hakte de vermoeidheid erin, maar waarschijnlijk kwam dat gewoon omdat ik in het begin niet zo stipt was met vroeg mijn bed in gaan.

Vaker doen?

Al met al vind ik dus dat om 5.00 uur opstaan me heel veel tijd heeft bespaard in de middag en avond na mijn toetsen van die dag. Als ik op school was voor mijn toetsen, had ik steeds een voldaan gevoel omdat ik die ochtend al zoveel had gedaan. Wel was het niet bepaald makkelijk om zo vroeg uit de veren te gaan, vooral de eerste twee dagen rolde ik echt met veel moeite met mijn bed uit. Maar daarna werd het gewoon een routine. Tien uur het licht uit en vijf uur de wekker. 

Ik ga in mijn volgende toetsweek dit experiment zeker herhalen en weer een week lang om 05.00 uur opstaan. Ik ga hier geen gewoonte van maken door het dagelijks te gaan doen, want daar ben ik echt te weinig een ochtendmens voor. 

Gepubliceerd op 20 februari 2020

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Knap! Ik ben twee dagen om 6 uur opgestaan en heb tot half 8 geleerd en dat vond ik al knap van mezelf...

2 jaar geleden

T.

T.

Ben je helemaal gek ofzo joh tepelloze tietduif

2 jaar geleden

K.

K.

Gekkie... spoor je wel

2 jaar geleden