Eindexamens 2025

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Wat vind jij van onze examenberichtgeving? Geef je mening

Examentips wiskunde A/C

Door Stijn

Terwijl het buiten steeds zonniger wordt komt de maand mei steeds dichter bij: de eindexamenmaand. Om de stress wat te verlichten en voorbereidingen te vergemakkelijken heeft Scholieren.com de hulp van echte experts ingeroepen, die jou per vak vertellen hoe je het het beste aan kunt pakken.

In dit blog geeft docent wiskunde David Vermaas een aantal handige tips zodat jij je examen iets chiller in kunt gaan. Hij geeft ook eindexamencursussen die worden georganiseerd door de Universiteit Leiden en de  Stichting Studiebegeleiding Leiden (SSL).

Tip 1: Markeren als een maniak

Om de examens nog wat lastiger te maken dan ze al zijn, zijn de examenmakers tot het geniale idee gekomen er wat begrijpend lezen bij te proppen. Je weet wel, zoals dat in groep zes al moest en nu bij Nederlands nog steeds. Ook wiskunde is hiermee geïnfecteerd. "Het is dus slim om alle broodnodige informatie te markeren of aan te strepen," zegt David. En dan is het de kunst om ervoor te zorgen dat je straks niet met een compleet neongeel blaadje voor je neus zit, want lang niet alles is belangrijk. Wat je wel moet aanstrepen, zijn natuurlijk alle getallen (behalve voorbeelden), eenheden (meters, grammen, koeien, potten pindakaas), formules (duh) en bepaalde signaalwoorden. Bij signaalwoorden kun je denken aan woorden als ‘normaal verdeeld’, ‘kans’, ‘maximum’, ‘afgeleide’, enzovoorts.

Tip 2: Hypothesetoetsen

Docent David

Bij vragen over hypothesetoetsen kun je het beste de vraag opdelen in stukjes. Als eerste schrijf je de 0-hypothese en de 1-hypothese op (daar krijg je vaak al punten voor), dan bereken je de kans en tot slot schrijf je de conclusie op. Vergeet die verrekte conclusie niet. Doodzonde nummer 1. Je wiskundeleraar huilt waarschijnlijk krokodillentranen bij het nakijken van conclusieloze examens.

Tip 3: Tijd is alles

En stel nou dat je compleet aan het stressen bent, afgeleid wordt door nagelbijtende surveillanten, je 'Friday, Friday, gotta get down on Friday' in je hoofd hebt en tot overmaat van ramp ook nog eens een antwoord hebt wat absoluut niet kan kloppen? Let dan vooral op de tijd. David: "Als je genoeg tijd hebt, probeer de vraag even opnieuw te maken. Zo niet, dan ga je gewoon verder. Je moet per punt die je voor een vraag kunt krijgen ongeveer twee minuten rekenen."

Tip 4: Formuleblad redt levens

Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, wiskundigen hebben echt wel menselijke trekjes. Daarom krijg je een aantal formules gegeven, die je op het formuleblad terug kunt vinden. Een pagina die al vele levens gered heeft. Je hoeft deze formules natuurlijk niet te gebruiken, soms heb je ze niet nodig, soms moet je gewoon lekker je eigen ding doen. Nou ja, behalve limbodansen op je tafeltje dan. 

Wil je weten welke formules je er precies bij krijgt? Kijk dan hier en klik op wiskunde. 

Kortom: streep alle belangrijke punten aan, deel vragen op in stukjes, let op de tijd, vergeet het formuleblad niet en schrijf altijd je conclusie op. Nog korter om: blijf rustig en wees duidelijk. Mocht je nou, ondanks deze tips, toch nog niet helemaal vertrouwen op je eigen brein, dan kun je altijd nog een aantal dingen in je rekenmachine zetten. Maar dat heb je niet van mij.

Voorafgaand aan de eindexamens publiceert Scholieren.com twee keer per week examentips op Scholieren.com. Voor elk van de 14 populairste vakken komt een examendocent van de Stichting Studiebegeleiding Leiden aan het woord. De tips zijn voor zowel het havo- als vwo-examen te gebruiken. Meer eindexamentips en artikelen? Klik hier!

Op dinsdag 7 mei van 15-16u kun je chatten met een docent biologie en al je last-minute vragen nog even stellen. Handig!

Gepubliceerd op 16 april 2013


Reacties Reacties

5

💜 Lucht je hart, help elkaar en blijf respectvol 💜

Lees onze volledige Communityregels

  • Jorieke
    Jorieke
    Redactie
    12 jaar geleden
    Volgens mij ben ik alles vergeten na mijn wiskunde A-examen vorig jaar, want een 1-hypothese? Formulebladen?! Dat ik er ooit een 5.7 uit heb kunnen slepen is mij een raadsel...
    12 jaar geleden
  • W
    W.
    🥷 Anonieme strijder
    12 jaar geleden
    @Jorieke
    de 1-hypothese heet ook wel de alternatieve hypothese, misschien zegt dat je wel wat?
    12 jaar geleden
  • Jorieke
    Jorieke
    Redactie
    12 jaar geleden
    @wiskundenerd Nee, zegt me ook helemaal niets. Wat erg dit :'') Hadden we dit überhaupt wel op de havo?
    12 jaar geleden
  • I
    I.
    🥷 Anonieme strijder
    12 jaar geleden
    idd, wat zijn die 0 en 1 hypotheses $? &ik heb ook nog nooit at over een formule blad gehoord en krijg die ook nooit bij oefenexamens, dus denk dat dit niet voor HAVO geld.
    12 jaar geleden
  • N
    N.
    🥷 Anonieme strijder
    8 jaar geleden
    Bedankt, nu zal iedereen die dit heeft gelezen 'Friday' in hun hoofd hebben tijdens het wiskunde examen.
    8 jaar geleden

Praat mee!

0 / 5000 tekens

Afbeelding toevoegen
Of kies voor een Account aanmaken
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee

Alles over de examens in je timeline?