Engelse Taal en Cultuur studeren, of toch maar niet?

Renske

Iedereen krijgt een aantal jaar Engels op school, maar sommigen willen méér. Veel meer. Niet een lullig tripje naar Engeland, maar een driejarige studie Engelse Taal & Cultuur.

Waarom zou je voor deze studie moeten kiezen? Of waarom juist niet? Ik sprak twee ervaringsdeskundigen: één enthousiasteling, één gestopte.

In de stopperblijver-rubriek vertellen twee studenten over hun megapopulaire studie. De één is enthousiast, de ander juist weggelopen uit de collegebanken.

De enthousiasteling: ''Je kunt er echt alle kanten mee op!''

Samantha (19) volgt de opleiding in Leiden. Ze is nu tweedejaars en ontzettend enthousiast. ''Ik vond Engels altijd al een leuk vak en was er ook best wel goed in. Daarom besloot ik na het vwo hiervoor te kiezen. Ik vind het heel erg leuk dat de Engelse taal zo varieert en echt nog leeft. Je kunt er alle kanten mee op.'' 

De studie bestaat volgens Samantha onder meer uit de vakken literatuur, taalkunde en filologie. ''Filologie is een beetje de geschiedenis van de taal,'' legt Samantha uit. ''Je kijkt naar oud-Engels, middel-Engels en ook modern Engels. Dat is heel erg interessant.'' 

Zelf vindt ze het vak taalkunde helemaal geweldig. ''Je krijgt vooral veel les in zinstructuren en hoe woorden worden gevormd. Het is heel moeilijk uit te leggen wat het vak allemaal inhoudt. Er worden zoveel verschillende aspecten behandeld. ''

''Ook is het heel leuk dat iedereen zo enthousiast is op deze opleiding,'' vertelt Samantha. ''Er zitten zo'n 140 mensen in mijn jaar en iedereen is supergemotiveerd.'' Later wil ze gecombineerd docent en vertaler worden. ''Dan heb je ook meer kans op een baan,'' legt Samantha uit.  

Een aanrader dus? ''Zeker,'' antwoordt ze meteen. ''De studie overtreft mijn verwachtingen. Als ik het aan een scholier zou moeten aanraden, kan ik dat niet eens in één zin samenvatten!''

De stopper: ''Alle plezier was weg''

Daan (18) begon in Utrecht met dezelfde studie, maar stopte daar na drie maanden mee. ''Ik heb de studie gekozen omdat ik altijd al goed in talen ben geweest. Ik lees veel Engelse boeken en vind het ook heel makkelijk om Engels te praten. Daarom leek deze studie echt iets voor mij.'' 

Maar al na een paar weken begon hij daar aan te twijfelen. ''Het was helemaal niet wat ik ervan verwacht had,'' legt Daan uit. ''Alles is zo theoretisch. Dat klinkt heel abstract, maar ik kan het niet zo goed uitleggen. In ieder geval kwamen de dingen die ik eerder zo leuk vond, helemaal niet aan bod.''

Literatuur was ook een grote afknapper. ''Eerst vond ik het nog wel leuk om Engelse boeken te lezen, maar de literatuur die we voor het vak moesten lezen, was vaak zo saai en moeilijk te lezen. Ik zag er gewoon tegenop om een Engels boek te gaan lezen: alle plezier was weg.'' 

''Ik heb nog heel lang getwijfeld,'' zegt Daan. ''Ik wilde niet meteen stoppen met de studie en kijken of het nog leuker zou worden. Maar dat werd het eigenlijk helemaal niet. Op een gegeven moment ging er een knop om en heb ik besloten om te stoppen.''

En nu? ''Nu ga ik even een halfjaartje werken,'' vertelt Daan. ''Dan kan ik rustig bedenken wat ik nu wel wil gaan doen. Ik heb nog steeds iets met Engels, maar dit was echt niks voor mij.'' 

Gepubliceerd op 11 maart 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Y.

Y.

Is het niet leuk om juist over 'apartere' studies iets te schrijven, naast populaire studies? En dan niet alleen universitair!

9 jaar geleden

K.

K.@Yne: We proberen juist de wat populairdere studies in de rubriek op te nemen, omdat meer scholieren daarover willen lezen dan wanneer het over, pak 'm beet, de studie Oud-Hebreeuwse Vrijetijdskunde zou gaan. Maar goed, over welke 'aparte' studie zou je dan graag willen lezen?

9 jaar geleden

S.

S.

Ga jij dat doen?

9 jaar geleden

A.

A.

Mensen, ik nu vond een goede online vertaler httphttp://nl.opentran.net/nederlands-engels. Ik hoop dat hij iemand is nuttig.

6 jaar geleden

L?on

L?on

theorie is handig maar leren uit ervaring is ook handig bev. zo'n "lullig tripje naar Engeland"kan best handig zijn je leert engels praten in de praktijk

5 jaar geleden