Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Een vijftienjarige in een cd-winkel

Een vijftienjarige in een cd-winkel

Het is zaterdagmiddag, het regent en ik sta in een cd-winkel. Waarschijnlijk is dat een uiterst vreemde plek voor een jongen van 15 lentes oud. Want weet jij nog wat dat is, een cd-winkel? Sommigen noemen het ook wel 'platenzaak'.

Da's een plek in een winkelcentrum waar je voor heel erg veel geld platte schijfjes met muziek kunt kopen. En daar hoor ik als vijftienjarige helemaal niet te zijn,. Ik zou gewoon alles illegaal moeten downloaden omdat me dat geld én tijd bespaart. Zo op het eerste gezicht heeft zo'n bezoekje aan een cd-winkel dus alleen maar nadelen.

Maar toch sta ik in die platenzaak en ik koop er zelfs een cd. Omdat ik dat daar wel vaker doe, kijkt de verkoper niet meteen raar op als ik (ík, vijftienjarige) naar de toonbank loop. Toch vraag ik me af wat hij denkt als hij mij ziet afrekenen. Of ik stoned ben? Of knettergek? Of ik ben blijven hangen in mijn kinderjaren waarin ik elke zaterdag cd's kocht met mijn vader? Ik weet het zelf niet, maar echte cd's kopen blijf ik doen.

Waarom? De sfeer in muziekzaken is fantastisch. Cool down, even ontspannen, al die bakken doorspitten. Met de man achter de toonbank praten over nieuwe releases - die ik dan trouwens toch eerst even download voordat ik ze koop, omdat ik vijftien euro voor iets onbekends een beetje veel vind. Gewoon even nergens aan denken.

En ik raad het iedereen aan om ook eens te doen. Gewoon, loop die cd-winkel eens in en kijk eens goed om je heen. Rommel een beetje in die bakken en vraag het personeel of je een cd'tje mag luisteren. Dan hoef je 'm niet direct te kopen, echt niet. Praat met vreemde mensen en vergeet even al je shizzle. Dat is fijn. En dan zijn cd's misschien ook niet meer zo vreemd voor de volgende generatie.

Het is zomervakantie! Ook onze redactie gaat van de zon genieten. Tot 5 september publiceren we daarom slechts drie artikelen per week, daarna komen we weer op volle kracht terug. En als je ons gaat missen, check dan het beste uit ons archief bij de Klassiekers!

Gepubliceerd op 8 juli 2011
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

W.

W.

Downloaden is niet illegaal in Nederland ;-)

12 jaar geleden

D.

D.

CDs en LPs zijn gewoon veel beter dan bestandjes op de PC. :D Ik koop m'n muziek ook altijd, en het is inderdaad gewoon wel leuk om door allemaal bakken te spitten, hopend dat je vindt wat je zoekt.

12 jaar geleden

D.

D.

Maar is Nederland echt al zo ver heen?

12 jaar geleden

A.

A.

Ik koop wel eens cd's, maar ik download ze eerst. Alleen als ik het écht goed vind koop ik het ook.

12 jaar geleden

E.

E.

Shizzle? Wat is dat?

12 jaar geleden

H.

H.

Idd, downloaden is niet illegaal.
Maar je moet er wel om denken dat je download via een legale weg, dus via iTunes (die teveel vraagt voor één simpel nummertje) of andere aanbieders.

Downloaden via Torrents (en ook de bijbehorende BitTorrent, LimeWire, etc.) is mega illegaal. Als je gepakt wordt voor het downloaden op deze manier ben je zwaar de pineut. Er staan flinke geldboetes op het downloaden via torrents. En dan heb ik het niet over 10, 100 of 500 euro, nee, dan heb ik het wel over boetes vanaf 5000 (afhankelijk van de hoeveelheid gevonden bestanden). Deze boete kan oplopen tot ver in de miljoenen. Hoe meer je download via Torrents, hoe groter de geldboete zal zijn als je gepakt wordt.

Dus als je download, moet je dit doen via iTunes of andere aanbieders.

Downloaden via Usenet is wel legaal, maar hier betaal je wel maandelijks voor. Het gaat maar om €7,50, dus waar hebben we het over. En dan kun je ongelimiteerd en legaal downloaden (nog wel, maar ik vraag me af hoelang het duurt voordat de regering dit ook als illegaal markeert).

Downloaden is legaal, zolang je er voor betaald (iTunes, Usenet, etc.).
Het Uploaden daarintegen is illegaal, omdat je het voor andere mensen mogelijk maakt om te downloaden.

Hopelijk heeft dit een beetje opheldering gegeven!

12 jaar geleden

D.

D.

Ik zou denken dat dat obvious zo zijn. Als je er niet voor betaalt terwijl het de bedoeling is dat je ervoor betaalt is het illegaal.

12 jaar geleden

L.

L.

Die cd rechtsboven is supergoed, van Xavier Rudd & Izintaba, aanrader :D

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.