Een rondreis door mijn eigen dorp!

Een rondreis door mijn eigen dorp!

Door Mette

Woon in een dorp genaamd Santpoort-Noord, op ongeveer dertig minuten fietsen van Haarlem. Hoewel ik soms liever in de stad zou willen wonen, vind ik het dorpse leven ook leuk, en vooral gezellig! Misschien moet jij er niet aan denken om in een dorp te wonen, of misschien woon je zelf in een dorp en herken je dit gevoel. Daarom neem ik je in deze blog mee op een wandeling door mijn eigen dorp.

Mijn eerste hotspot is de Hoofdstraat. Dit is de 'centrale' straat van ons dorp waar de meeste winkels bij elkaar zitten. In deze straat zitten onder andere een bakker, een paar kledingwinkels, een slager en de Intertoys. Ziet er best gezellig uit, toch? Niet dat ik hier voor mijn lol een middagje ga shoppen, maar in de derde week van augustus gaat het hier helemaal los tijdens de jaarlijkse feestweek. En echt, die feestweek is serieus leuk. Er wordt goede muziek gespeeld, het is gezellig en er is zelfs een kermis op het grasveld achter in de straat. Ook kun je allemaal activiteiten doen tijdens deze week, zoals handboogschieten en buikschuiven. Elk jaar maak ik er weer leuke herinneringen met vrienden.

Via de Hoofdstraat kom ik uit bij de wekelijkse markt die altijd op vrijdag gehouden wordt. Dit is een kleinschalige markt, maar wel een gezellige! Er is bijvoorbeeld een kaaskraam, groentekraam, een kraam met allerlei soorten brood en zelfs een kraam met allemaal spullen voor dieren. Ik ga  ‘s middags na school wel eens langs de markt om wat lekkers te halen.

Zooi

Na de markt sla ik linksaf richting kringloopwinkel de Noppes. Die zit midden in ons dorp! Vaak liggen er kasten vol zooi, maar soms liggen er wel eens pareltjes. Vaak vind ik er boeken voor een prikkie. Leuk om naartoe te gaan op een koude herfstdag en lekker een uur rond te lopen.

Na een kwartiertje in de Noppes te hebben gekeken, vervolg ik mijn wandeling. Na tien minuutjes doemt aan mijn linkerhand het skateparkje op achter de bomen. Dit was vroeger de place to be. Bijna elke dag speelde ik hier met kinderen uit de straat. Rennen over de baan en later skatend op skeelers, door weer en wind. Leuke tijden waren dat.

Aan de overkant van de skatebaan is het station. We hebben zelfs twee (hele kleine) stations in ons dorp! In Santpoort-Zuid is er namelijk nog één. Het station ligt maar op 5 minuten lopen van mijn huis. Heel handig natuurlijk. Ik neem de trein om binnen tien minuten in Haarlem te zijn of als ik naar Utrecht ga voor de redactievergadering van Scholieren.com.

Kasteel

Als laatste loop ik langs een oude ruïne: de 'Ruïne van Brederode'. Dit zijn restanten van een oud kasteel van vroeger die mooi zijn om eens te bekijken. Ook kun je hier heel chill hardlopen in het park eromheen en dit doe ik regelmatig. Steeds als ik er langs ren vraag ik me af welke koning uit Santpoort hier 1000 jaar geleden gewoond heeft. Ik ben ook nog nooit binnen geweest, dus misschien moet ik maar eens een bezoekje gaan brengen aan dit vervallen kasteel.

Het leukste aan wonen in een dorp vind ik de gezellige sfeer. Ik ken veel mensen die er wonen en ook is het hier nooit heel druk. Soms zou ik wel graag in de stad willen wonen; dat lijkt me heel fijn omdat je dan lekker kan shoppen wanneer je maar wil. Daarvoor moet ik toch eerst effe een half uurtje trappen!

Gepubliceerd op 26 november 2019
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.