Een maand lang het dieet van een konijn?

Door Lisa

Na het bekijken van vrijwel alle bestaande food-gerelateerde docu's op Netflix voelde ik me toch slecht bij elke tosti die ik at of pannenkoek die ik naar binnen werkte. Ik denk dat we het er allemaal over eens zijn dat de bio-industrie niet veel goeds brengt en dan het eigenlijk doodzonde is dat we zo met dieren en onze aardbol omgaan. Dus ik besloot om één hele maand lang volledig plantaardig te eten. In plaats van tosti's gebakken eitjes en kaassoufflés werd het voor mij sojamelk, pure chocolade en heel veel groente.

Al mijn hele leven ben ik vegetariër. Mijn moeder heeft meerdere malen gehoord dat het echt kindermishandeling is om je kind vegetarisch op te voeden, maar toch bleef ze het volhouden. Eigenlijk ben ik nu vooral heel erg blij dat ik al vanaf kleins af aan vegetarisch eet.

De veganisten waren in mijn ogen altijd de mensen die echt 'helemaal niets meer' konden eten. Toen ik van de 'October Vegan Challenge' hoorde besloot ik mijn vooroordelen aan de kant de zetten en het gewoon te doen: een maand lang compleet plantaardig eten.

Het dieet van een konijn
De reacties van anderen vond ik soms heel grappig maar soms ook verschrikkelijk overdreven. Veel mensen vonden het wel een heel extreme stap om te maken. ''Vind je het zelf niet ook een beetje te ver gaan?” is iets wat ik zeker een aantal keer heb gehoord. Ook de termen: 'het dieet van een konijn', 'alleen maar groenten eten', heb ik vaak genoeg gehoord.

De reacties van anderen waren soms vervelend, maar deden me eigenlijk niets. De meeste mensen om mij heen vonden het wel een heel goed initiatief en hebben dan ook niks raars gezegd.

Doodsbang voor restaurants
Thuis veganistisch eten vond ik eigenlijk erg makkelijk. Binnen een paar dagen was ik er compleet aan gewend en voelde het niet meer dan normaal om geen kaas meer op m'n brood te doen en geen pizza met vier kazen te eten.

Op het moment dat ik buiten de deur moest eten begon voor mij de ellende. Ik werd er bijna zenuwachtig van. De hele spontaniteit van buiten de deur eten was er voor mij van af. Ik moest van tevoren menukaarten van restaurants opzoeken of stuurde voor de zekerheid een appje naar vrienden bij wie ik bleef eten dat ik 'nog steeds' veganistisch at. Buiten de deur eten gaf me die maand het gevoel dat ik zo'n moeilijk persoon was. En dat voelt niet heel relaxed.

Creatief in de keuken
Nog nooit heb ik zoveel recepten opgezocht en daadwerkelijk uitgevoerd. Ik werd gelijk al enthousiast van het idee om allerlei lekkere dingen nu eens zelf te gaan maken. Deze maand kwam ik er achter dat je van veganistisch eten heel creatief wordt. Ik maakte deze maand mijn eigen veganistische pannenkoeken, een heerlijke pizza en mijn moeder bakte een plantaardige appeltaart. Na het maken van zo’n lekkere veganistische maaltijd voelde ik me altijd echt heel goed. Dit leek helemaal niet op het dieet van een konijn, het was gewoon hartstikke lekker!

Een suikerbom
Ondanks het feit dat ik iedere dag een enorme vitaminepil naar binnen werkte, heb ik niet heel gezond gegeten deze maand. Wie denkt dat veganisme gelijk staat aan super gezond eten, heeft het compleet mis. Nog nooit at ik zo veel suiker. In plaats van kaas nam ik nu chocoladepasta op brood, of ik at kruidnoten, pure chocolade, zelfgemaakte croissants of iets anders zoets. Er zijn zoveel ongezonde dingen die je nog kunt eten als veganist.

Nu is het november en ben ik geen veganist meer. Heb ik het eten van dierlijke producten echt gemist? Het antwoord is tweeledig. Ik vond het op veel gebieden erg makkelijk gaan, maar het sociale aspect van eten was voor mij lastig. Het buiten de deur eten was gewoon heel moeilijk en dat is de reden waarom ik ook geen veganist blijf.

Ik heb zo wel veel meer respect gekregen voor fulltime veganisten. Ik raad echt iedereen aan om het eens te proberen, eet wat minder vlees of probeer een keer helemaal plantaardig te eten. Of ik nu weer lekker aan de boter, kaas en eieren ga? Nee, ik heb ingezien dat je net zo goed lekker veganistisch kunt eten, al moet ik wel zeggen dat de kaassoufflé op de eerste dag als veganist af toch erg goed smaakte. (Semi-)veganist of niet, ik blijf toch ook gewoon maar een mens. 

Gepubliceerd op 10 november 2017
ADVERTENTIE
Hoe neem je netjes ontslag bij je bijbaantje?

Je vindt je bijbaantje niet meer leuk of je hebt iets anders gevonden, maar hoe neem je dan netjes ontslag? Je leest alle tips over het nemen van ontslag op Youngpwr.nl, het nieuwe platform met alle informatie over werken en starten met ondernemen.

Check de tips van Youngpwr!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit blog. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.