Een lesje 'preppen' van een rampenexpert

Een lesje 'preppen' van een rampenexpert

De afgelopen weken werd het nieuws overstroomd met orkanen. Michael overviel Florida, Walaha liet een heel eiland verdwijnen in Hawaii en in oktober week werd zelfs Portugal geraakt door Leslie. Het is niet ondenkbaar dat ook Nederland in de toekomst met een orkaan zal moet dealen.

Wij belden met een rampenexpert voor een lesje preppen, zodat jij weet wat je voortaan sowieso in je kluisje moet hebben liggen. En we vertellen je ook hoe jij met je studiekeuze de schade van orkanen in de toekomst kunt beperken.

Hoi Annelies, jij bent rampenexpert en docent Disaster Risk Management bij de opleiding International Development Management. Wat moet je allemaal in huis hebben als hier code rood uitgeroepen wordt in verband met een orkaan of andere natuurramp?
"Als het om ‘preppen’ voor een ramp gaat, dan zou ik een onderscheid maken tussen wat je vooraf al kunt doen, en wat tijdens en na de orkaan," vertelt Annelies allereerst.

Ok, wat kun je dan vooraf bijvoorbeeld doen?
- Check de app ‘Overstroom ik?' Deze is te downloaden via GooglePlay Store. Als je je postcode invult, kun je zien hoe groot het risico is dat je eventueel overstroomt, hoe hoog het water komt en hoe dat komt.
- Evacuatieroutes. Check eventuele evacuatieroutes en waar je heen kunt gaan mocht je overstromen: familie, vrienden, en waarschijnlijk heeft ook je gemeente een aangewezen plek voor opvang (sportcomplex, kerk, hotel, vakantie park). Ziekenhuizen vangen over het algemeen geen mensen op; alleen mensen die urgente medische verzorging nodig hebben. Elke gemeente heeft een contactpersoon die je kunt vragen over rampenbestrijdingsplannen in jouw woonplaats.
Batterijen. Wie luistert er nog radio? Nou jij, als je in het oog van de orkaan zit. Via de radio worden doorgaans instructies gegeven aan mensen die vastzitten in het getroffen gebied. Schaf dus een paar extra setjes batterijen aan, want de kans is groot dat je geen stroom hebt
Oplader op zonne-energie. Zonder stroom kun je ook je telefoon niet opladen. Gelukkig bestaan er opladers op zonne-energie voor je mobiele telefoon. Meld je gelijk ook even aan bij NL Alert. Je ontvangt dan berichten van de overheid over wat je moet doen bij rampen.
Drinkwater en blikvoer. Zorg voor voldoende drinkwater en eten als rijst of pasta
Verlichting. Vaak valt de stroom voor langere tijd uit. Zorg voor kaarsen, zaklampen, olielampen of andere soorten verlichting die geen elektriciteit via het net nodig hebben. 
- Gas. Zorg dat je kunt koken op gas; dat geldt ook voor het zetten van koffie en thee (waterkokers kun je niet gebruiken). Koop een leuke Italiaanse espresso percolator of gebruik die goede oude fluitketel!
- EHBO-doos. Overstromingen veroorzaken over het algemeen geen verwondingen (aardbevingen wel). Wat wel belangrijk is dat wanneer je specifieke medicijnen gebruikt, die op voorraad te hebben.
- GPS tracker. Zorg dat je ten alle tijden te traceren bent voor de hulpdiensten. Of je telefoon zo'n ramp van water en wind overleeft is nog maar de vraag, daarom is het handig om een GPS-sleutelhanger aan te schaffen. Koppel deze sleutelhanger aan de telefoon van een familielid of vriend die zo ver mogelijk van jouw huis woont.

Dat is een mooie verlanglijst voor de feestdagen! En wat als het orkaanmonster bijna aan land gekomen is?
- Volg updates. Blijf op de hoogte over het verloop van de orkaan. Je hebt vaak enkele dagen de tijd om voorbereidingen te treffen. Mocht je overstromen volgens de app, breng dan waardevolle spullen een verdieping hoger in je huis, en organiseer daar een kookplek.
- Noodtas. Maak een tas/koffer gereed met belangrijke en relevante spullen om 1-2 weken elders te bivakkeren mocht je moeten evacueren
- Help anderen. Zorg bijvoorbeeld voor je oudere buren of zieken die niet zelf gemakkelijk weg kunnen.
- Ga op tijd weg. Zorg dat je een dag van te voren het gebied waar de orkaan aan land komt hebt verlaten, en op een veilige plek zit. Laat vrienden en bekenden weten waar je heen gaat. Ben je afhankelijk van het openbaar vervoer, wacht dan niet tot het laatste moment.

Ok, en dan is het zover, het gaat buiten enorm tekeer. Hoe blijf je veilig?
Blijf binnen. Duh, en volg updates via de radio. Wacht totdat de orkaan vertrokken is
-  In het oog. Mocht het oog van de orkaan over je woonplaats komen, dan kun je even naar buiten en je verwonderen over de stilte, maar weet dat binnen een paar uur de orkaan in alle hevigheid vanuit de tegenovergestelde windrichting weer over raast.
 
De orkaan met de bedrieglijk schattige jongens- of meisjesnaam is weg en je leeft nog. Wat kun je na de ramp doen?
-  Opruimen. Het zal een troep zijn op straat en in huis. Samen met buren kun je elkaar helpen met schoonmaken en organiseer een kookploeg. Samenwerken is efficiënter en helpt bij het verwerken van de ramp.

Goede tips. Is er ook nog een oplossing om die tsunami aan orkanen van de laatste tijd te remmen?
"Dat is lastig, want we weten niet precies hoe dit komt. Maar wat we wel kunnen doen, is het aantal slachtoffers bij natuurrampen zoveel mogelijk proberen te beperken. Dit kan bijvoorbeeld door het ontwikkelen van betere 'rampenprocedures' en vluchtplannen. Dat is nog best lastig, omdat overheden, burgers en hulpverleners verschillende prioriteiten hebben. Ook aan de organisatie van de wederopbouw na een natuurramp kan flink veel verbeterd worden", aldus Annelies.

Lijkt het jou gaaf om net als Annelies de procedures en nazorg bij rampen te verbeteren? Check dan eens de studie International Development Management. Daar leer je op een praktische manier evenwicht te vinden tussen mens, aarde en welvaart.

Meer weten over andere opleidingen van VHL?

Samen met Hogeschool Van Hall Larenstein maakten we verschillende video's en artikelen over opleidingen zoals Bos- en Natuurbeheer, Land- en Watermanagement en Food Technology.

 

Gepubliceerd op 23 oktober 2017

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.