Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Een eilander in Friesland

Een eilander in Friesland

Na je eindexamens snel naar huis fietsen voor een welverdiende aai over je bol en een kopje thee van je moeder. Voor havo-eindexamenkandidaat Marjolijn Smit (17) zit dit er helaas niet in. Haar ouders wonen namelijk op Terschelling, en zijzelf in het Friese Harlingen.

Doordat er op het Waddeneiland geen middelbare school is die de havo en het vwo aanbiedt, gaat Marjolijn in Friesland naar school en woont ze doordeweeks in Harlingen. Iedere dag met de boot heen en weer is namelijk nogal een gedoe.

Inmiddels woont ze al sinds haar vijftiende in Harlingen, nadat ze op Terschelling slaagde voor haar vmbo-examen. "Ik vond het verhuizen aan het begin wel lastig. Normaal ben ik helemaal niet gevoelig voor heimwee, maar ik heb er toentertijd wel even last van gehad. Het was gek om mijn ouders ineens alleen in het weekend te zien. Inmiddels is dat heel normaal voor mij. Het scheelt ook dat ik heb gekozen voor een school waar veel Terschellingers heen gaan, dus het voelt inmiddels heel vertrouwd."

Bij een kostgezin in huis

Sommige eilanders reizen heen en weer van Harlingen naar Terschelling, maar volgens Marjolijn is dat echt niet te doen. "Ik woon zelf in Harlingen bij een kostgezin in huis, samen met drie jongens. Daar heb ik mijn eigen kamer voor zo'n driehonderd euro per maand", vertelt Marjolijn. "Maar dat betalen mijn ouders hoor." Verder doet de vrouw des huizes iedere week boodschappen en maakt zij ook schoon. Wel moet iedere jongere een avond per week koken. "Dan kijk ik wat er in huis is of vraag ik voor het boodschappen doen of er bepaalde ingrediënten mee kunnen worden genomen. Naast gezamenlijk koken, kijken we soms ook samen tv. Maar meestal zit ik bij vriendinnen of op mijn kamer. Met mijn tentamens vooral op mijn kamer, helaas."

Eilanders vs Friezen

De haviste merkt wel het verschil tussen Terschellingers en mensen aan wal - zoals zij ze noemt. "Vooral scholieren van het eiland zijn anders dan scholieren in bijvoorbeeld Harlingen. Op Terschelling kent iedereen elkaar en is het niet erg als je iemand tijdens het stappen per ongeluk een stoot geeft. In Harlingen ken ik niemand en heb je gelijk gedoe na zo'n ongelukje. Friese klasgenoten snappen vaak ook niet dat Terschellingers het laatste uur mogen missen om de boot terug te halen." Toch heeft Marjolijn ook veel Friese vriendinnen. "Ik merk ook dat zij veel sneller volwassen worden dan eilanders."

De Terschellingse heeft het vakkenpakket Natuur & Gezondheid en doet straks examen in onder meer de vakken Duits, scheikunde, biologie, aardrijkskunde en wiskunde A. In die tijd zal ze dan ook minder vaak naar huis gaan, doordat ze nogal snel last heeft van stress. Marjolijn: "Ik wil heel rustig aan doen, en dat kan beter als ik wat langer op één plek blijf. Maar ik zal wel af en toe naar huis gaan hoor. Terschelling is namelijk heel rustgevend en mijn broer kan me dan helpen met leren. Die woont en werkt namelijk nog op Terschelling."

Stewardess

"Als ik slaag, ga ik waarschijnlijk naar het mbo in Zwolle voor de stewardessenopleiding. Het hbo is denk ik een beetje te hoog gegrepen; mijn cijfers zijn namelijk niet supergoed. Het scheelt wel dat ik nu al op mezelf woon, dus voor mij is het niet heel heftig om straks op kamers te gaan. Ik merk bijvoorbeeld aan mijn Friese klasgenoten dat zij Groningen eigenlijk al te ver vinden om te gaan wonen en studeren!"

En na de studie weer terug naar Terschelling? Marjolijn weet het nog niet. "Het ligt er natuurlijk aan waar je een baan krijgt; ik word later waarschijnlijk stewardess. Maar dan kan het wel hoor, blijven wonen op het eiland. Het is ook een fijne en veilige plek om kinderen te laten opgroeien. En ja, het is ook mijn vertrouwde plekje. We gaan het zien. Eerst die examens maar halen."

Gepubliceerd op 7 mei 2015
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.