Een economische studie? Er zijn veel mogelijkheden!

Een economische studie? Er zijn veel mogelijkheden!

Door Lotte

Je eigen bedrijf starten, accountant worden of werken als verkoper. Als je kiest voor een economische studie zijn er een tal van mogelijkheden. Zoveel dat je door de bomen het bos misschien niet meer kan zien. Studenten Jette (19), Isis (19) en Cezar (19) doen allemaal een studie op economisch gebied aan  Avans Hogeschool in Den Bosch, maar wel allemaal net even anders. Op welke manier? Ik sprak er met hen over.

Jette Oltmans: 'Wees niet bang om in het diepe te springen'

De ambitieuze Jette volgt de opleiding International Business. "De opleiding bevalt mij erg goed. Ik wist altijd al dat ik een internationaal georiënteerde opleiding wilde gaan volgen. Zo kwam ik dus ook snel uit bij International Business. Naast dat je vakken krijgt zoals marketing en sales, leren we ook over andere culturen en hoe je daar zaken kunt doen." Daarnaast leren studenten een extra vreemde taal. Jette koos voor Spaans. "Het is niet zoals op de middelbare school, gericht op grammatica en woordjes stampen, maar veel meer op zaken doen in het buitenland." Ook leren de studenten meer over de cultuur van een land, om zaken soepel te laten verlopen, legt Jette aan mij uit. Daarnaast was ik benieuwd naar het type student die bij de opleiding past. "Voor deze opleiding moet je niet bang zijn om in het diepe te springen. We werken niet echt met lesboeken, dus veel moet je zelf uitzoeken. Daarnaast is de studie volledig in het Engels, wat ook wel belangrijk is om te weten."

Vanzelfsprekend staat het buitenland tijdens de opleiding op verschillende manieren centraal. In het vakkenpakket, maar ook daarbuiten. "Tijdens de opleiding heb je drie keer de mogelijkheid om in het buitenland te studeren, waarvan je minimaal twee ook echt in het buitenland moet afronden. Dit kan je stage, minor of afstudeerperiode zijn", vertelt Jette. "Ik heb grote ambities. Op dit moment ben ik op zoek naar een stage in Australië, dat is echt mijn grootste droom."

Isis Maarse: 'Je kunt snel zien of iemand echt bij de studie past'

Studente Isis heeft haar plek gevonden bij de opleiding Ondernemerschap en Retail Management. Een studie waar je leert hoe je een succesvolle ondernemer kan worden. "Ik zag de studie voorbijkomen in een foldertje die ik van school had meegekregen." Bij deze opleiding staat het echte bedrijfsleven centraal. Isis werkt elk blok aan een ander hoofdproject met vakken die daarbij aansluiten. "We hebben vakken zoals Bedrijfseconomie en Supply Chain Management, maar vakken als Recht of Engels komen aan bod." Ik vroeg Jette wat ze zo leuk vindt aan de studie: "We werken met echte opdrachtgevers, wat heel leuk is. Door deze projecten moet je veel samenwerken. Je leert hierdoor ook samenwerken met mensen die anders zijn dan jezelf, wat heel waardevol is", vertelt Isis. Een van haar favoriete opdrachten was voor het schoenenmerk vanHaren. Ze moesten onderzoeken hoe ze met marketing klanten onbewust over konden halen om schoenen te kopen. 

"Met de opleiding kun je vrijwel alles binnen een bedrijf doen: van de economische kant met cijfers tot aan de creatieve en uitvoerende tak van een bedrijf." Net als Isis twijfelen veel scholieren over hun studiekeuze. Voor haar was het volgen van een proefstudeerdag de oplossing. "Zo kun je goed de sfeer te proeven en krijg je een duidelijke indruk van de de opleiding." Isis helpt ook vaak mee tijdens de proefstudeerdagen. "Je kunt snel zien of iemand echt bij de opleiding past. Deze studie is een goede match voor ondernemende types die durven en actie ondernemen." Wat ze over een paar jaar met haar diploma wil gaan doen, ligt nog open voor Isis. "Ik weet nog niet wat ik later wil gaan doen, dus dat het een brede opleiding is voor mij voordeel, haha."

Cezar Kaandorp: ‘We zitten niet de hele dag de omzet van een bedrijf te berekenen’

Cezar koos in 2020 voor de studie Commerciële Economie en is nog altijd blij met zijn keuze. "Met deze studie kan je verschillende kanten op, wat ook zeker een rol heeft gespeeld tijdens mijn studiekeuze. In havo 5 wist ik nog niet wat ik precies wilde doen, ik was immers nog maar 17." Voor Cezar was het al wel duidelijk dat hij iets met economie wilde doen. Op de middelbare school was het een van zijn favoriete vakken en haalde hij er goede cijfers voor. "Ik heb uiteindelijk voor deze opleiding gekozen omdat je er binnen de economische sector nog alle kanten mee op kan." En ook bij deze studie kies je een extra vreemde taal. Net als Jette koos Cezar voor Spaans. "Ik heb in Spaans eindexamen gedaan, dus ik was er al bekend mee. Daarnaast leek het mij de leukste taal om (verder) te leren."

Daarnaast vertelt Cezar dat het beeld dat mensen bij Commerciële Economie hebben niet altijd even accuraat is. "Natuurlijk is het belangrijk dat je interesse hebt in economie, maar dit betekent niet dat we de hele dag de omzet van een bedrijf aan het berekenen zijn, het is veel breder. We werken aan echte projecten uit het bedrijfsleven. Je bent dus meteen al praktijkgericht bezig, wat ik een van de leukste aspecten van de studie vind."

Ondertussen is het Cezar al duidelijk wat hij na de opleiding wil gaan doen. "Ik ben er inmiddels achter gekomen dat ik in sales verder wil. Ik vind het leuk om mensen iets te verkopen en de technieken die daarbij komen kijken vind ik erg interessant. Maar je zou na de opleiding bij veel verschillende bedrijven aan de slag kunnen, bijvoorbeeld als marketing medewerker of inkoper. De mogelijkheden zijn eindeloos." 

Een wereld van mogelijkheden

Van na je studie International Business de wereld op zijn kop zetten, de ultieme ondernemer worden bij Ondernemerschap en Retail management of simpelweg het bedrijfsleven in na het afronden van Commerciële Economie. Welke studie je ook kiest er is een wereld aan mogelijkheden! 

Ontdekken of een economische studie iets voor jou is? 

Met een proefstudeerdag kun je ontdekken of een studie echt bij je past! Op 12 april organiseren de opleidingen Commerciële Economie en Ondernemerschap en Retail Management een proefstudeerdag. Wil je een proefstudeerdag volgen voor International Business? Dat kan op 14 april! 

Dit artikel is in samenwerking met Avans Hogeschool 

Gepubliceerd op 27 maart 2023

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.