Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Dubbelzinnige vraagstellingen bij vwo maatschappijwetenschappen

Dubbelzinnige vraagstellingen bij vwo maatschappijwetenschappen

Door Oscar

3.387 vwo'ers begonnen vrijdagmorgen om 9:00 stipt aan het examen maatschappijwetenschappen. Het examen, door sommigen gevreesd vanwege de enorme hoeveelheid gevraagde kennis, viel alles mee. 

Amber van Veen was een van de vele leerlingen die niet ontevreden haar papieren inleverde. ''Niet zo moeilijk. Kan best dat ik iets van een 7 heb, zou leuk zijn. '' Yassine Robio beaamt wat Amber zegt: ''Klagen ga ik niet doen hoor. Het ging redelijk, mijn gevoel zegt dat ik tussen de 6 en 7 heb gescoord.'' 

Vraag 29

''Wat betreft vraag 29: ik ben enorm benieuwd naar het correctiemodel'', zo stelt Cas Brulot. ''Het ging over de coalitie tussen de VVD en PvdA, maar de vraag zelf was heel vaag geformuleerd.'' Zuur voor Cas, een goed antwoord leverde namelijk vier punten op.

Amber heeft eenzelfde soort opmerking, ook zij vond de manier van vragen enorm dubbelzinnig. Yassine vond vooral de vragen over de Europese Unie niet tof. Politieke besluitvorming is namelijk niet zijn favoriete onderwerp. ''Maar daar ga ik niet over klagen hoor, het is gewoon niet mijn ding. Ligt niet aan de examenmakers.''

Maatschappijwetenschappen-docent Volkan Tasdan typeert het examen als ''lekker actueel.'' "Charlie Hebdo zat erin, Volkert van der G. Veel politiek dus. Maar de afgelopen maanden was de hele wereld maatschappijwetenschappen. Je moet als scholier ook een goede algemene kennis hebben als je dit vak kiest."

Uitdaging

Meneer Tasdan is al met al erg positief over de beproeving: "Dit was een stevig, degelijk examen. Als docent word ik hier heel vrolijk van. Het examen doet de naam 'wetenschappen'  eer aan. Er werd veel gevraagd van de leerlingen. Ze moesten constant toepassen, er zat heel veel politiek in het examen en de vragen waren heel scherp gesteld. Ik hoop dat de scholieren goed gelezen hebben."

Om dit examen succesvol af te kunnen ronden was een goede voorbereiding wel vereist volgens Tasdan: "Ik denk dat je op dit examen door het ijs zakte als je alleen rijtjes hebt geleerd." 

Bij het LAKS zijn inmiddels 81 klachten binnen. "Veel klachten gingen vooral over de vraag over welke omroep bij de PvDA hoort", vertelt Klachtencoördinator Loran Hempenius. "Dat is de VARA, maar veel examenkandidaten klaagden dat ze dat niet hadden kunnen weten."

Sentimentmeter

[sentiment:92]

Meer weten? Lees al het examennieuws, ervaringen van onze bloggers en bijzondere kandidaten en tips & trucs voor je examens op Scholieren.com/eindexamens2016.

Disclaimer: onze berichten zijn een verzameling van subjectieve reacties. Beschouw ze als een leuk inkijkje in de reacties van mede-kandidaten, en word vooral niet bang als ons bericht iets anders zegt dan jouw gevoel.​ Lees hier meer over hoe onze examenberichten tot stand komen.

Gepubliceerd op 20 mei 2016

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.