Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dubbele gevoelens bij havo-examen Duits

Dubbele gevoelens bij havo-examen Duits

Door Elisa

Na jaren naamvallen oefenen, mochten 19.640 havisten vandaag eindelijk het eindexamen Duits  afleggen. Getuige de reacties van onze correspondenten en op social media, leverde dit examen wisselende ervaringen op. De 16-jarige Tim Vooges zat helaas niet aan de goede kant van het spectrum: "Ik raakte in de stress door tijdnood en kreeg een black-out."

Tim had tijdsnood doordat de teksten heel lang waren "Ik vond het lastig om de vragen te vertalen en daardoor raakte ik in de stress. Toen ik naar de klok keek, was de tijd al om. Daardoor kon ik de laatste vier vragen niet meer beantwoorden." Ook Eline Filemon (16) vond het moeilijk. "Op de helft van de tijd was ik nog maar bij vraag 18, terwijl er 45 vragen waren." Bij Renee van Marrewijk (19) viel het wel mee. "De teksten vond ik echt op niveau derde klas en ik was binnen twee uur klaar. Ik vond dit echt een van de makkelijkere examens hoor."

Overgeven

Klasgenoten van Tim waren er ook niet positief over. "De meesten denken dat ze ook een laag cijfer krijgen. Eén jongen werd zelfs niet lekker en viel bijna flauw. Hij rende naar de wc en moest daar toen overgeven." De sfeer was bij Renee heel rustig. Geen taferelen als bij Tim: "Een docent had zelfs chocolaatjes uitgedeeld, heel lief."

Renée gaat zeker niet klagen. "Ik ben wel benieuwd of het echt zo goed ging. Straks ging het makkelijker dan gedacht." Vooralsnog schat Renee haar cijfer op een 6.5. Tim gaat als laatste hoop klagen. "Het was veel te lang en te moeilijk vergeleken met de oefenexamens." Eline heeft een dubbel gevoel. "Ik twijfelde over heel veel vragen."

Kinderboek

Eline en Renée kunnen elkaar de hand schudden als het gaat om wat ze vinden van de onderwerpen. Beiden vonden vooral het fragment uit een kinderboek over ouders die zich van het kind lieten scheiden erg amusant. Renée: "Heb het echt met volledige interesse gelezen."

Docent Marja Ritterfeld van het Erasmus Almelo vertelt enthousiast over het examen. "De teksten zijn gevarieerd en bevatten actuele onderwerpen. Dat maakt het voor elke leerling toegankelijk. Mijn leerlingen kwamen dan ook tevreden de deur uit." Zo was er een tekst over de Duitse taal in New York. "Dat geeft leerlingen het gevoel dat Duits een internationale taal kan zijn." Ritterfeld twijfelt wel of ze niet te enthousiast is. "Duits wordt vergeleken met andere vreemde talen streng beoordeeld. Dat moet echt veranderd worden."

Klachtenlijncoördinator Lizelot van den Berg ziet dat het aantal klachten vooral algemeen van aard is: "450 klachten zijn er nu binnen en 362 daarvan zijn algemeen. Dus over te weinig tijd en dergelijke. Geen opvallende dingen."

[poll:1102]

Vanaf maandag 14 mei t/m 29 mei worden er keihard examens gemaakt. Wil je op de hoogte blijven van al het examennieuws? Volg ons Liveblog en de Eindexamens Facebookpagina voor supersnel nieuws. Check ons YouTube-kanaal voor een dagelijks examenjournaal rond de klok van 19:00u!

Gepubliceerd op 18 mei 2018
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.